Булфлийт смуче, Геймфордж – по-малко

Или – Bulfleet sucks, Gameforge – less. GF са по-известни с масовата онлайн php базирана игра ogame, но конкретното сега ще ги насоля заради ikariam. Булфа е на XS Software. Само че германците най-вероятно ще прокопсат, за разлика от нашенците. Защо ли .. чети нататък ;).


(Моя редакция – тук има таг more, който незнайно защо не работи в блогосферата)

Действието в Икариам се развива на някакви острови, строят се градове-колонии, в които има различни сгради с определени показатели, нива, предимства и недостатъци. Копаят се разни ресурси, които се използват за строежите, за разнообразните единици със специфични характеристики, за научните изследвания и за ъпгрейтите. Правят се съюзи, обявяват се алианси и войни. Има и битки. Сухопътни и морски, армия и флот.

Сървър на български има от преди лятото, не знам org и de откога са пуснати. Естествено, все още е във версия бета. И както другите им игри, така ще остане години наред. В играта е наблегнато на икономическото и търговско развитие, може би защото е по-лесно да се кодира и направи. Но ограбванията, кражбите, конфликтите и битките са чести, така че военния аспект е не само важен, абсолютно задължителен е! Тези, които смятат, че могат да фермерстват на спокойствие, и да си мислят, че с две логвания дневно за по половин час ще просперират, и че това им е достатъчно като забавление – грешат жестоко. Логично стават така наречените „касички“ – биват обирани и тормозени дори и от по-слабо развитите от тях. И в крайна сметка или започват да играят по-сериозно, или се отказват. И тази игра, както другите на геймфордж, е безкрайна. И най-вaжното – има бъгове, да си дойдем на думата.

Както написах, има разделение на флот и сухопътна армия, съответно морски и земни битки. И двата вида стават в градовете. Когато нападателя и защитника са на един остров, могат да се бият само със сухопътна армия – единия праща към града на другия, и се сбиват пред крепостната му стена. Може някой от същия остров да прати армия като подкрепление към атаката на единия, или към защитата на другия. Когато се атакува друг остров, първо трябва да се провери дали има вражески кораби в пристанището. Ако има, се праща бойна флота, която ако победи в морската битка, блокира пристанището на врага. Едва тогава могат да дойдат транспортните кораби със армия и да започнат сухопътната битка. Докато трае морската битка обаче, никакви армии със транспортни кораби не могат да преминат.

Докато при сухопътните битки общо взето няма проблеми, и бъговете са изключение, при морските е точно обратното. Противно на всякаква логика, ако мой съюзник е блокирал пристанището на града, аз не мога да пратя армия с транспортните кораби да го атакувам – защото играта не отчита, че бойните кораби са съюзнически, не вражески. Ако моят съюзник не е победил в първия рунд, ако още тече битката (рундовете траят по 20 минути), мога да реша да му пратя помощ в опита за блокада – мои бойни кораби. Да, да, ама не … Жив хазарт е на чия страна в битката ще се включат! Имам чувството, че чрез някакъв генератор на случайни числа се определя това … ужас. Може моите кораби да станат на страната на защитника, и да започна да млатя по моя човек, който напада. Може и наистина да се включа на негова страна, и заедно да блокираме пристанището. И опциите не свършват до тук :). Може да се включа и към двете страни! Моите кораби ще бъдат удвоени (само за докато трае конкретната битка) и ще се включат и на страната на нападателя, и на страната на защитника. Има и още една вероятност – в трети рунд, на принципа на случайни избор, някоя от флотите ще фазира – опъва платната и тръгва да се прибира в града, от който е изпратена, но това пътуване обратно трае много по-дълго време, отколкото времето, за което е пристигнала – може би адмирала лудва и своеволно решава да обиколи земното кълбо.

Случва се и морските битки да влияят на сухопътните, от което се опарихме. Блокирам пристанището на един враг, избивайки му малкото кораби. Съюзник от съседен остров праща войска, за да му утрепе сухопътните единици. Няколко секунди преди той да пристигне, махам блокадата, за да може да мине и да започне битката. Предвидливо съм пратил втора блокада, която да пристигне СЛЕД неговата атака, за да попреча на съюзниците на врага да му пращат подкрепления от други острови. Едновременно с това по земя съм пратил армия, която да се присъедини към битката, за да му помогне за по-бързата победа и да имаме по-малко загуби. Обаче, кофти номер – при блокадата ми изписва, че аз съм победил 0 (нула) кораби на моя човек!? WTF!? КАКВИ кораби бре, как, къде ги видя … Та до планираната сухопътна битка не се стигна, или поне не в същия ден.

По подобна изкривена логика – на съюзник му пращат подкрепа от съседни острови – сухопътна армия, която да му помогне в течаща битка. Междувременно врага търчи да му блокира пристанището, че да не получава подкрепления. Така сме преценили времето, че подкрепата пристига преди блокадата, но – сметки без кръчмар! Подкрепите участват само в един рунд на битката, и след пристигането на чуждата блокада … се връщат? WTF!?

Може би, ако в морските битки участват само флоти на двамата участници, няма да има проблеми? Няма шанс … Враг праща половината си флот на блокира пристанището на съюзник. Нашия се защитава с очевидно превъзхождащ флот. Онзи вижда, че пратените лодки не стигат, и изпраща останалата половина – с логичната мисъл да се включи в битката на СВОЯ си страна – все пак е същия потребител, негови са си корабите, и да разбие всичко в пристанището … И там – греда, обаче в наша полза – новопристигналите кораби се включват на страната на защитника, демек – нашия човек, и следва епична амнайсет рундова битка, в която онзи губи почти целия флот, биейки се сам срещу себе си. О-о, йе!

В булфа един от админите на приключилия неочаквано и грубо на половината рунд във вселена спийд skorpionbg написа „СЪРВЪРА СДАДЕ БАГАЖА, А РАБОТЕЩ БЕКЪП НЯМА!“

Защо за 1-ва (детмач режим, демек няколко дни игра без ограничения и със свръх производство, извън класирането!), 2-ра и 3-та има работещ бекап, а за спийда няма?
Никой ли вече не чете сървърни логове?
Проблемите с бОзите данни напоследък не бяха ли достатъчна индикация за нещо смърънгясано? Или логовете са за това, да се трият „на ръка“, щото машината не издържала?
Хард дискове ли няма? Рам памет, захранвания, дънни платки ли, и пр.? Или парите не стигат за тия „екстри“?
Подобни почти едни и същи проблеми ги гледам ГОДИНИ наред – е, чак толкова ли са нерешими?
Ако някой е толкова некадърен, че не може да се оправи – ми да си наеме друг, който може!

Между другото, знам, че цели акаунти могат да се изграждат от нулата, да се пишат липсващи планети, кораби, проучвания, полети, сгради – всичко. При достатъчно време, отдаденост, налична достоверна информация ВСИЧКО може да бъде възстановено.

Геймфордж и продуктите и може да смучат по много параграфи и да имат камара вградени и придобити глупости, и нови, уникално тъпи недостатъци, както и чисти простотии, но с една такава издънка булфа ги настига. И ги надминава. Ако не беше тая случка и аз с чиста съвест бих заявил, че като игра, поддръжка, администрация, модерация и отношение и какво ли още не сме страшно напред, светлинни години пред тях. Да, да, ама не. Сървърите им имат страхотна поддръжка. В огейма съм играл над половин година, икариама вече е над 10 месеца – никога не са спирали. Дори и да е имало проблеми, потребителите с нищо не сме ги усетили. Може би се е усещало от време на време – изключително рядко, веднъж на два месеца – забавяне, но не чак до такава степен, че да не може да се играе. Няма крашове, възстановяване на бекапи, няма липсващи или изчезнали записи от игровите бази данни, няма спирания на сървъра за профилактика (то сигурно има, но може би тогава играем от резервния, и не го усещаме), няма спирания на атаките поради не-знам-си-какви причини. Докато булфа … всеки ден, буквално всеки, наистина, има кратък или по-дълъг период, когато играта се бави до степен да НЕ може да се играе. И няма рунд, в който атаките или въобще полетите да не са били забранявани поради някаква причина. Няма нито един месец, в който някоя от вселените на сървърите да не се скапе. Мазно и тотално.

За 5 или колкото са там години никой (Тя, Той, или Другия?) не можа да разбере що е то мениджмънт на онлайн игра, да попрелисти някоя дебела книга, или да почерпи опит, да открадне идеи от патило … или да си седне на дирника и логично да помисли какви управленски решения се взимат в такъв контекст. И как да се приложат.

Не е липсата на пари е проблема. Груба сметка: за месец и половина (уж рунда трябваше да е 3 месеца) в само една вселена – speed – само от покупка на нанокредити са дошли минимум 1000 лева. Реално предполагам, че заедно с другите им приходи, от този сървър са средно 2000 лева. А има още три вселени …

Няма лошо, живи-здрави, заслужили са си ги, като има кой да купува нанокредити, нормално. Сумата не е голяма, дори и не знам дали реално сметките са точно такива – може да съм надценил, или подценил нещата. По времето, когато бях админ на същата тази вселена, нямах информация за приходите. Както и да е. Но за да върви този бизнес, се предполага че софтуера и хардуера, от който им зависят приходите, трябва да са читави и да работят. И хората, които се грижат за поддръжката, трябва да си вършат работата. Явно програмист не може да бъде сисадмин. И не се учи от грешките си, и дори не ги признава. И съвсем логично булфлийт бизнеса ще умре. Амин.

ЩО ли дращя всичкото това … Нека да е цветисто и прекалено образно сравнение. С това решение все едно виновния за проблемите (или екипа, ако решението е било колективно) ми се изсра на главата преди Коледа. Буквално. Нали, като се замисля … нищо особено – малко чужди лайна, с повечко старателно търкане в банята се измиват. Миризмата също се маха, голяма работа. Само че … не бих се подложил на същото. Виртуалното съответствие на усещането за стичащите се по косата, лицето и врата, влизащи в очите, носа и устата ми кафеникави телесни течности от чужди ануси, придружени със съответната миризма, е … абе, не е приятно. И няма компенсация, която да го премахне. Нищо, че не е реално, и идея си нямам доколко наистина би могло да бъде гадно. Но поне описанието на мен някак си ми изглежда достоверно, и предполагам буди гнусливост.

Ако това е била една от целите на екипа – постигната е.

Между другото, в края на тази седмица икариам ще има голям ъпдейт на версията, с много поправени стари бъгове, и с много нови възможности, които сигурно ще доведат до нови, различни проблеми. Ще видим, продължавам да цъкам там. Докато булфлийт … надали някога пак ще го заиграя.

И другата, чисто лична причина да не цъкам bulfleet е, че за истинска, качествена игра на ниво е необходимо много време активно онлайн присъствие. Поне 15 часа дневно. Всеки ден, без изключение, докато трае рунда – 3 или 6 месеца. Който си мисли, че с по-малко може нещо да направи или да постигне някакъв приличен резултат – абсурд. По-добре и да не се опитва, няма шанс – по-опитните играчи рано или късно ще го разчекнат. Няколко пъти, ако въпреки всичко е настоятелен. Което и физически, и психически си е затормозяващо. А удовлетворението, кефа от играта нещо не оправдават изгубените часове. Сегашният геймплей на булфа се изроди, няма да анализирам причините, вече и не ме интересува особено, оставям игрицата да си вегетира.

Актуализирано – ъпдейта в икарима няма да е тия дни, а може би другия месец. Информацията, която подават правоимащите във форума им, се променя всяка седмица. Зарежи …

4 thoughts on “Булфлийт смуче, Геймфордж – по-малко

  1. Бях чула за този бъг но така подробно обяснен ми беше по лесно да го разбера.Май не съм разбрала да ми се е случвало. Иначе ми стана ясно как точно се получава така.Кофти найстина.Игричката си я бива (ИКАРИАМ) играя я вече 7 месеца и нямам намерения да се отказвам за сега.

  2. Е, мимзи, то това вече не е актуално, пък и вече се задава по-следващата версия ..

  3. Откакто открих една руска игрица, просто забравих за огейм (булфлийт отдавна го забравих, на мен разните му скорпиони и хаоси ми дойдоха вповече много преди на Марио)… Не знам дали е редно да се прави реклама тук, затова на тези, които им е интересно – драснете един мейл.

  4. Не мен лично казано не ми е нужно да използвам бъг.Според мен новата версия ще е само за феремри! Защото няма да е както сега да вкаравам 5,000 единици на 1 рунд а ще влизат на групи пример 1000 а останалите резерви :( ще се харчи страшно много злато ! А и ще има много различна стратегия в битките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.