1 Windows и 21 безплатни (някои дори СВОБОДНИ) програмки и допълнения

Човек, колкото и добре да живее, понякога му се налага да инсталира (преинсталира, поправя, настройва, актуализира …) уиндоус. Миналата седмица познат ми донесе машинката си, на която операционната система беше здраво омазана. До степен в device manager да няма НИКАКВИ устройства – нищо не се виждаше … както и в мрежовите връзки. По блогове и форуми намерих няколко възможни причини и предложени решения, но нищо не вършеше работа. Освен това антивирусната му не беше актуализирана скоро, и логично имаше прилично количество зарази и буболечки, и то от по-новичките. System recovery – изключен. И звук нямаше … Прецених, че по-малко време ще ми отнеме да му направя чисто нова инсталация, отколкото да се боря с настоящата боза.

Само че не бях предвидил времето, необходимо за търсенето и поставянето на останалите необходими програми – разните приложения, без които голият Windows не върши никаква работа, нали, както си е out of the box :).

Първо загубих малко време в търсене по торентите на читав Windows XP SP3 с работещ product key, който да минава валидизация. Нямаше шанс да мине на някоя линукс дистрибуция – компютъра се ползва основно за игри. Както и за музика, видео, чат, интернет … Типичен домашен компютър. Та, след инсталацията се почват камарата ъпдейти и поне три рестартирания, доколкото се сещам … може и повече да са. Предвидливо погледнах какво е точно дъното и видео картата, и се бях подготвил с драйвери. Добре, че нямаше някакъв по-екзотичен хардуер. Има и интерфейс на български, по желание :).

След това, карам наред с останалите абсолютно безплатни, някои дори свободни програмки:

 1. Антивирус: предпочитам Avast! home edition (има и на български), но може и AVG free edition (английски само).
 2. Браузър: Mozilla Firefox (на български), и задължително към него след това се инсталира добавката Adblock Plus.
 3. Защита на някои важни за операционната система файлове, от шпионски модули и добавки, от разни проследяващи компоненти: Spybot-S&D (може да се превключи на български).
 4. Архиватор и дезархиватор с поддръжка на повечето популярни формати: много са, аз предпочитам 7-Zip или IZArc. И двете имат български интерфейс.
 5. Фонетична кирилица.
 6. Офис пакет: текстообработка, таблици, презентации и прочие – OpenOffice.org (на български).
 7. Foxit като четец на PDF файлове .
 8. Flash player.
 9. Shockwave player.
 10. Java (Sun microsystems).
 11. Обработка на изображения: тук избора е голям. Предпочитам GIMP (българския интерфейс се включва при настройка на GTK+ на Bulgarian), но на някои им изглежда прекалено сложен и неестествен с плаващите прозорци и многото възможности. По-интуитивни и елементарни за ползване, макар и с по-малко възможности са Photoscape или Paint.NET. Освен ГИМП, друг на български не намерих.
 12. Кодеци/декодери, възпроизвеждане на видео: също голям избор, аз предпочитам K-Lite Codec Pack – препоръчвам свалянето на пълната версия (full), при инсталацията по подразбиране е с Media Player Classic – читав плеър.
 13. Възпроизвеждане на музика: класическия Winamp 2.95 (тук имаше връзка конкретно към файла за сваляне, но тъй като поради неясно каква причина вече не е достъпен от там, където беше, промених линка на гугъл търсене на тази версия на уинамп-а) или предпочитания от мен Foobar 2000.
 14. Запис на CD/DVD: ImgBurn. Тук имаше директна връзка към файла с българския интерфейс, но от сайта не позволяват такова линкване. Просто от същия линк се сваля (Bulgarian 1.0.0.7 11th April 2009 21.5 KB Night_Raven Click Here, файла е bulgarian.zip) и се дезархивира в „\папката-където-е-инсталирана-програмата-примерно-C:\Program Files\ImgBurn\Languages“
 15. Торент клиент: µTorrent, за интерфейс на български се копира файла utorrent.lng в директорията, в която е инсталиран и се рестартира.
 16. Скайп: – на български.
 17. „Свалячка“: free download manager – предпочитам FDM Lite версията като по-лека и без излишни претрупани функции. Добавка за езици, има и български.
 18. Създаване на PDF файлове: CutePDF. Writer-а изисква да има PS2PDF конвертор като например препоръчвания Ghostscript.
 19. Чат клиент: Miranda IM – поддържа IRC, ICQ, MSN, YAHOO и други.
 20. Българско – английски речник: SA Dictionary.
 21. Емулация на CD/DVD: Daemon tools lite, подсещам – при инсталацията да НЕ се маркират рекламите и подмяната на стартовата страница.

Нещо да съм пропуснал? Преценихме, че за момента няма нужда от софтуер за рипване на музика или DVD, иначе има и такива – и свободни, или просто безплатни.

Като цяло ми отне доста повече време от предвижданото – сравнението с процеса на инсталация и настройване на линукс/БСД дистрибуции като fedora или open suse или ubunty или FreeBSD беше неизбежно. И категорично в полза на свободния софтуер. Реторична чуденка … кога ли Microsoft ще пуснат дистрибуция, в която да има интегрирани повечето от необходимите за работа и забавление неща, не само „чиста“ операционна система?

20 thoughts on “1 Windows и 21 безплатни (някои дори СВОБОДНИ) програмки и допълнения

 1. Да добавя – IrfanView за преглеждане на изображения, е страхотен! (може и леко да редактира – цвят, контраст, и тн, плюс има и някои страхотни batch processing функции!) Не знам, има ли го на български, но е много лесен за употреба и го препоръчвам на всички! Отваря всякакви графични файлови формати, може би освен PSD, създаден с Photoshop CS4.

  Единствено за по-сложни неща (професионален дизайн, vector/bitmap editing) препоръчвам Adobe Fireworks CS3, но това вече е друга област на дискусия… ;-)

 2. Почти всички ги ползвам и аз. Само 2 допълнения.
  1. Вместо да сваляш толкова кодеци, може просто да ползваш vlc. Доста културен плейър е и си върви директно с кодеците :) (а и май има и български)
  2. Вместо download manager, може да пробваш DownThemAll! за Firefox. – също много удобно.

  И просто любопитство… не те ли обърква софтуера с менюта на български? :)

 3. А защо вместо Adobe Reader не опиташ Foxit PDF Reader? По-малък, по-бързичък, сравнен с чудовището, в което се превърна четецът на Adobe.

 4. Ааа само замени тоз тромавия и досаден Acrobat reader с Foxit PDF Reader да речем

 5. @Мишел – уиндоуса си има вграден Picture and Fax Viewer, затова и не съм слагал допълнителна програма. Машинката няма да се използва за професионална работа с изображения, затова и търсех нещо по-леко и лесно – за инцидентни малки любителски редактирания на снимки.
  @iffi – дали комплекта кодеци К ЛАЙТ идва с плеър, или vlc плеъра идва с кодеци – няма особена разлика – тъй или иначе за възпроизвеждане на компресирано с разните формати видео си трябват. Няма лошо и той да се използва – общо взето съм чел/чувал добри отзиви.
  @Alex и @шабла – по принцип сте прави, не знам какво толкова огромно са наблъскали Adobe в техния четец за PDF файлове. Шрифтове ли, екстри ли … идея си нямам – и знам, че е тромав, тежък и незгоден. Не случайно след инсталацията вървят едни процеси на „оптимизиране“ на изпълнението на програмата, както и се набутва със стартиране на уиндоуса Adobe speed launcher … Но просто вече времето ме притискаше, та предпочетох вместо тепърва да чета и избирам измежду различните непроверени възможности, да заложа на сигурно ;).

 6. 1) Adobe PDF (само четец) – малко тромав, но си работи съвсем ОК и се само-update’ва, което е добре. Ако има процесор и памет достатъчно, няма смисъл от някаква друга програма за целта.

  2) IrfanView е много добър именно за разглеждане на снимки на компютъра, с лекота включва на fullscreen, въртене наляво и надясно, има auto-rotate image based on EXIF data и т.н. – неща, които във вградения Windows Picture & Fax Viewer ги няма. Затова го препоръчвам, по принцип.

  :-)

 7. Бих препоръчал и KMPlayer. Като го разучиш и му свикнеш – няма по-добър.

 8. Вградения уиндоуски преглеждач има и пълен екран, и въртене насам-натам, и автоматично позициониране спрямо EXIF информацията. Току-що го тествах, за да съм сигурен в това, което пиша :). Няма възможност за редакция на изображенията, но той и не е предназначен за това – а само за разглеждане.

 9. Подкрепям призивите за Фоксит ПДФ. Но искам да споделя един малък трик :)

  Sumatra PDF е още по-малък, лек и бърз четец на ПДФ от Фоксит даже. Но има няколко проблема и за това винаги инсталирам и Фоксит, но Суматра е дифоулт – в 90% от случаите се справя без проблеми.

  И после минах на Линукс :) ;)

 10. Ето някои безплатни алтернативи, които аз използвам

  1. NoScript (FireFox add-on)
  2. DownThemAll (FireFox add-on)
  3. FoxitReader – PDF четец
  4. Pidgin – IM
  5. musikCube
  6. XnView
  7. Launchy
  8. Notepad++
  9. RocketDock

  Междудругото можеш да използваш OpenOffice Writer за създаване на PDF

 11. DownThemAll и Foxit ги споменаха по-горе вече :).
  Знам за NoScript, но е прекалено рестриктивна добавката – част от сайтовете за забавления, онлайн игри, и някои други интересни интернет джаджи въобще не стават за нищо, ако им се забранят всички скриптове.
  Аз също ползвам Ноутпад плюсплюс, но той ориентиран по-компютърно напреднали, като кодери/разработчици, или работа със скриптове, примерно, или по-елементарен HTML/XML/PHP etc. … Излишен е за домашно ползване от обикновени потребители :).

  За останалите нямам мнение, ще пробвам.

  Знам за възможността на ОО да записва в PDF, но решението с CutePDF е по-комплексно – добавя се „виртуален“ принтер, който създава PDF файлове, така че може да се използва от всяка програма, която може да разпечатва :).

 12. По повод на чуденката накрая – „Майкрософт“ не ги ли съдят в момента точно за това, че разпространяват и браузъра си с операционната система? Ако помня добре и за медиа плейъра ги осъдиха… Може и да бъркам, разбира се, не съм се интересувала подробно.

 13. Чудесна статия. Аз лично ползвам почти същият набор от програми, с единствената ралика, че вместо Acrobat предпочитам Foxit Reader, който е много по-лек, а за записване – CDBurnerXP.
  Също така почти задължително инсталирам Notepad++, който е гъвкав текстов редактор.

 14. Много благодаря за съветите. По принцип предпочитам линукс, но баща ми на 70 години реши да си купи лаптоп и да се учи да работи на компютър. Инсталирах му почти всички програми от твоя списък, плюс Picasa, споменатия IrfanView, ZoneAlarm (без firewall накъде?). Spybot-а го деинсталирах обаче, защото забавя и без това бавния лаптоп (не ме питаха, когато го купуват) и защото баща ми ще се паникьоса от непрекъснатото излизане на съобщения, че еди какво си е променено.

 15. аз лично използвам ibmlotus мн е добър и е msoffice +pdf лек,бърз и гратис .за плейър само vlc спестява ти кодеци и съответните подаръчета(вирусчета,червейчета и т.н.) като ги сваляш,за записвачка най-яката е infrarecorder -free и с мн опции и за сваляне ares-лек и бърз…ами т*ва е за сега

 16. Pingback: HP Compaq 6730S AUDIO driver for Windows XP « Assenoff

 17. @Ghibli – наистина върви някакво подобно дело, но аз си мрънкам на принципна основа. Линукс върви на комплексни дистрибуции, пакетен принцип, и по подразбиране всичко си го има компилирано и готово да бъде пуснато (ако вече не е стартирано) чрез съответния интерфейс. И системата, начина за актуализиране е много по-читава.
  Това, че уиндоуса е само гола операционна система, мен „не ме грее“ – дори ми пречи, защото се налага след това да върша и настройвам сума ти други неща поотделно, да ги търся и актуализирам ръчно, да поддръжам подобни списъци с програмки.
  Не знам майкрософт какво мислят за идеята да пускат дистрибуции, в които всичко гореизброено да идва като добавка, примерно, към самият уин, и само с няколко клика да се инсталира.
  Цената, парите-е-е … огромния проблем ;).

 18. Моля помогнете ми! Имам Vista и не мога да разпечатвам PDF файлове. Инсталиран ми е Acrobat reader .

 19. Готово. Донесете тук, при мен компютъра си, или ми платете командоровъчните, че да дойда до Вас. Освен ако не сте от Видин.
  При така описания проблем не мога да направя нито еднозначна дистанционна диагностика, нито да предложа работещо решение. Без да се напрагям,, се сещам за 5-6 причини, всичките от които имат описаните симптоми на неразпечатване на пдф файлове.

 20. Този списък постепенно претърпява някои промени. И въпреки, че сме края на 2011 год., ЕксПи-то все още се използва, както и повечето от изброените програми.
  Като PDF четец е твърдо foxit reader. Към опциите за антивирусна добавям Avira и Microsoft security essentials. Като допълнителните задължителни сваляния са добавени DirectX и българския езиков интерфейс. Като алтернативен офис пакет може да се ползва и Libre Office.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.