Блокиране на реклами – разбира се!

Креативен.ком мисли, че AdBlock пречи на развитието на всеки сайт, и призовава да бъде спрян … И Пейо се е натъкнал на подобна глупост – вредял на съдържанието в интернет, обосноваващи недопускането му до определени сайтове, щото ползвал AdBlock Plus. Смех …

Преди време писах за моето отношение към рекламите като цяло, а сега по-конкретно за тези в Интернет. Дразнят ме и ми пречат. Натоварват ме излишно. Разсейват ме. И най-важното – НЕ вършат работа. А тези, които са поносими и ненатрапчиви, изненадващо също не ми помагат да намеря това, което търся. Например евтин цифров фотоапарат:

Евтин цифров фотоапарат

Спонсорираните връзки в дясно – типична гледка – комерсиални претрупани сайтове с разнообразна информация, но нищо, което да ми направи впечатление за това, което търся. Трябват камара кликове и препратки и изчаквания, и пак не мога да разбера кои са евтините цифрови фотоапарати, които ме интересуват … Докато първият нормален резултат от форума на hardwarebg ми дава дискусия по това, което търся – лични мнения и съвети от по-опитни потребители. Наистина има и безполезна информация, но важното е, че е добра отправна точка и има много информация за сравняване.

Аз си имам достатъчно начини да се добера до информация (не е задължително да е обективна) по отношение на това, което ме интересува, и затова рекламите в съвременния им вид са досадни, уморяващи и с ниска стойност. Ако реша, примерно, да си купя евтин Kodak, последното място, където ще проверя, ще е официалния им сайт.
Там не мога да прочета какъв е резултата при нощни снимки, как се разбира софтуера им с linux, крехък ли е или стабилен, удобен ли е за лява ръка, сравним ли е с други фотоапарати от същия клас, с какво е по-добър или по-лош от тях. А това са спонсорираните връзки при търсене на kodak – само заглавията са достатъчни, за да се види колко са „полезни“.
Проблема за липсата на приходи от рекламите НЕ е мой проблем. Ако някой сайт/портал се опитва да се издържа само от рекламните кликове към него, (вместо от съдържанието, примерно), значи има нещо доста сбъркано в концепцията/идеята/смисъла му. А че имало много такива – да му мислят …

Безплатната информация, която се съдържа в сайтовете, издържащи се от реклами, Е БЕЗПОЛЕЗНА. Голямо изключение е да се види полезна реклама, успешно допълваща същинското съдържание на даден сайт.

А аз ще обновя филтъра на adblock днес и ще продължа да игнорирам рекламите в Интернет . Между другото, когато имаше само IE, ползвах надстройките му за тази цел :).

7 thoughts on “Блокиране на реклами – разбира се!

  1. Смяташ, че безплатното съдържание в интернет е безполезно? Твой проблем.

    А какъв щеше да бъде интернет, ако нямаше реклами, а единствено платени абонаменти за всеки сайт с качествена информация? Не винаги това да бъдеш полезен е достатъчно. Трябват и приходи.

  2. В първото си изречение не спомена важен момент от това, което съм написал – не ВСЯКО безплатно съдържание е безполезно – само това, което е на издържащ се от реклами сайт. Бих конкретизирал – на сайт, който се издържа ОСНОВНО от реклами. И да, мой проблем си е ;).
    За да бъда напълно честен – има вероятност да не разбера за качествен продукт, щом игнорирам рекламите, или да достигна прекалено късно или трудно до този продукт. Преценил съм, че в сравнение с комфорта ми при ползването на интернет, тази вероятност е пренебрежимо малка.

    Не се и наемам да предполагам какъв можеше да бъде интернет при описаните от теб условия. Това, че дадена информация е платена, в никакъв случай не гарантира нейното качество. А за приходите от кликове … имам особено мнение. Щом има полза от това – нека се експлотира, стига да не ми пречи прекалено. Предполагам, че като допълнителен, НЕ-основен източник на доходи върши работа. Щом google ги дава парите – няма причина да не се усвоят. А това, че схемата не ми се нрави … както и да е.

    Интересно ще ми е да те въвлека в дискусия по отношение на конкретния пример – как точно текст-добавките, или други форми на реклама, ще ми помогнат в сравнението и избора на евтин цифров фотоапарат?

  3. Здравей, Asenoff, написал си доста задълбочено мнение.

    И аз съм на същото мнение – не всяка платена информация е качествена. Но има хора, чиито основен приход е от сайтовете им, а качеството на тяхното съдържание е достойно за енциклопедия. Вземи за премер Дарън Роуз от ProBlogger.net.

    До въпроса:

    Как точно текст-добавките, или други форми на реклама, ще ми помогнат в сравнението и избора на евтин цифров фотоапарат?

    Да речем, че търсиш фотоапарат. Намираш реклама в даден информационен сайт за магазин, продаващ фотоапарати. Добавяш го към тези, които вече познаваш и сравняваш цените.

    Не съм на мнение, че всяка реклама добавя стойност към съдържанието на сайт. Строго зависи от рекламодателя и начина на рекламиране. Но текстови реклами като Kontera(.com) и AdSense допълват съдържанието и осигуряват достатъчен приход за самоиздръжка на сайт и отгоре. Плюс това не вредят на изгледа, стига да се използват разумно.

  4. А по какъв друг начин може да се издържа един сайт, освен чрез реклами (и платен абонамент)???

  5. Спонсориране, продаване на продукти (може собствени, може и чужди с процент от печалбата), директна реклама. Общо взето изборът не е голям, но може да се намерят достатъчно приходи дори само с един метод за монетизиране на сайт.

  6. Започнах да пиша отговор, който бая се разпростря … заслужава си да го пусна като отделен пост (като го прецизирам и изгладя), и защото засегнах и други важни, не пряко свързани с Интернет рекламата казуси.
    Stay tuned :)
    Редакция – готово.

  7. Нали знаеш всеки се опитва да заработи някакви пари, а малките сайтове често прекаляват, виждайки колко изкарват големите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.