Да се цивилизоваме! – Маи, част 3та

В първата част засегнах бегло новостите в „Цивилизация 5: богове и крале“, разказах за основаването на държавата на маите, аргументирах се за избора си на цивилизация и на вида световна карта, разкрих част от света и си избрах място за втори град.
Във втората част построих Стоунхендж, основах втори град, срещнах шведите, хуните и картагенците, разкрих над половината свят и напреднах с вярата и науката.

РЕЛИГИЯТА СЕРИАЛИЗЪМ, МИРНО РАЗВИТИЕ, ЛОШИ НОВИНИ

1480 година преди новата ера
В покрайнините на Паленке расте дете с невероятен ум и интуиция на име Чилам Балам. Останал отрано сирак, той помага на жреците в поддържането на реликвите в пирамидата. Прекарва дълго време в съсредоточено съзерцаване на първите открити артефакти, и успява да разгадае част от надписите. Гениалните прозрения на детето-чудо предизвикват такъв взрив на религиозен плам, че маите основават първата световна религия – Сериализъм!
Името е напълно случайно избрано :). Чисто съвпадение е, че много голям процент от Интернет и геймърската ми активност е под никнейм Serial_H (с някои вариации, примерно Serial_Healer, или просто Serial). Ползвам го още от древните времена в началото на IRC епохата, първия мрежови Warcraft, през разните ММО-та, да то днешните Steam, Origin и прочие.
За бонуси избрах +1 злато на всеки 4 последователи и +1% продукция на всеки последовател (но не повече от 15%).

Civilization V: New Religion - Serialism

1400 година преди новата ера
Натрупалите опит строители започват да използват все по-сложни конструктивни елементи, което води на началото на класическата епоха за маите. Пакал обещава щедра награда за първия ковач, който успее да изработи оръжие от новооткритата желязна руда.

Civilization V: The Classical Era

1280 година преди новата ера
Пристига новината, че шведите са превзели Кейптаун, и са основали още един град. Междувременно, използвайки новопридобитите инженерни познания, работниците са почти готови с първата древна магистрала между Паланке и Тикал. Големият Царски Път е широк, гладък, с отводнителни канали от двете страни, минава през два здрави моста над Усумасинта и разсича по идеално права линия двата големи горски масива.
Пътят ще стимулира разпространението на религията до втория ми град и най-накрая ще мога да се възползвам от бонуса на търговския маршрут.

Civilization V: The Big King's Road

1200 – 0375 година преди новата ера
През тези векове всяка от цивилизациите се развива по избрания от нея начин. Маите завършват Великата библиотека, което тава тласък на научното им развитие. Но все още не могат да настигнат картагенците, които междувременно основават втори град. Шведите насочват всичките си ресурси в строителство на величествени сгради, издигайки храма на Артемида. Известно време след това отново будят възхищение в градовете-държави, построявайки висящите градини на Семирамида. Атила е в процес на увеличаване на военната си мощ, основал е втори град.

Пакал използва част от натрупаното злато в хазната, за да финансира бързото изграждане на мелници и в двата града, използвайки близостта на реката, за да повиши продуктивността им. Строи складове за дългосрочно съхраняване на селскостопанската продукция. Освен това в Паленке е построена каменоломна, а града расте с бързи темпове, постепенно превръщайки се в същински културен, промишлен, религиозен и научен център. Маите издигат мавзолея в Халикарнас, с което си спечелват почитта и благоразположението на някои от градове-държави. С религиозен плам първият мисионер се отправя на пълно с неизвестности пътешествие, за да разпространи учението на Сериализма в далечните земи, и да донесе просветление на всички хора по света.

И двете бойни единици вече са опитни ветерани, обиколили повечето от познатия свят по суша. Въз основа на техните описания е изработена първата карта на света. Единствената неизследвана територия е на югоизток – зад столицата на хуните. Всички варвари са разчистени в контролираната от маите територия. И докато в Тикал се строи библиотека, в Паленке е дадено началото на поредния мистичен амбициозен проект – Оракъл.

0350 година преди новата ера
Изпратения на разузнаване в хунската територия атлатъл докладва за огромна армия – конни и спешени стрелци, маршируващи бойци отряди, дори и тарани – насочваща се към земите на маите. Пакал е силно разтревожен, защото няма достатъчно войска, за да удържи хунските орди, и не иска веднага да пренасочва продукцията на двата града, които би означавало да се откаже от текущите си проекти. В този момент му съобщават за ковач, който е успял да изработи чудесен меч от новооткритата до Паленке мина с желязна руда. Веднага е разпоредено всички, които не са заети с текущите проекти, да съсредоточат усилията си в добиването и преработването на рудата и подобряването на оръжията и бронята на войската.

Civilization V: Prelude to War

Леле-мале, направо си заминах, беше първата ми реакция щом видях каква паплач идва. Доста често правя подобна грешка в началото – неглижирам военното развитие и защитата. Не стига, че войската ми е минимална, ами и нямам крепостни стени, нито казарми, нито време, да ги произведа. Наличните пари – не че са малко на тоя етап от играта, ама няма да ми стигнат да спася Тикал. Поне ще си ъпгрейтвам стрелците. По-късно, като обмислих внимателно няколко различни начина за реакция в тази трудна ситуация, май намерих един добър и доста хитър вариант.

При завръщането си разузнавачите донасят няколко откраднати хунски лъка. Оръжейниците веднага започват да прилагат новата комбинирано-съставна технология на използваните материали, която позволя по-далечна, прецизна, честа и мощна стрелба. Атлатълите стават композитни стрелци.

Следва продължение: Част 4та.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.