Чакаме германците да ни оправят … форума?

Официален форум на българската версия на една онлайн игра на Gameforge Productions GmbH. От известно време не могат да се оправят с Windows-1251 и UTF-8, кратка дискусия в публичния раздел без изход – пълна скръб. Пиша лично съобщение на един от модераторите, (признавам, че попреписах от инициатива шльокавица):

Тема: lat->cyr->6lyokavitza?

Твърде много хора (аз включително) се дразнят от зле форматирани текстове във форумите (този включително), нарочно написани на някаква странна комбинация от латински букви, арабски цифри понякога (методиевица, мейлица, чатица и т.н.). Шльокавица.
Абсурдно е в свят, наблъскан с високи технологии, не само средностатистически потребители, самите правоимащи на форума да не могат да настроят софтуера на нормална кирилица. Щом това не могат да го направят, как да очакваме от тях да се грижат технически компетентно за останалите неща?!
Единствените причини, които намирам за основателни, са незнание или мързел, защото технически или технологични пречки няма; и докато първият проблем се решава със заплащане на компетентен специалист, то за втория няма никакво оправдание.
Пишете на български език, но с латински букви и/или цифри, което може би е по-лесно за Вас, или ви оправдава че всички Ви били разбирали, но това не е така. Никак не предразполага към лесно разчитане. Когато чета български текст най-бързо, лесно и без напрежение, това става ако е написан на кирилица. Нали се досещате, колко досадно би било да четете на кирилица английски текст например? Грозно е. Не си намирайте оправдания, за да не свършите работата като хората.

И отговора:

RE: lat->cyr->6lyokavitza?

encoding-a na foruma ne zavisi ot men inache dosega da sum go opravil sto puti. chakame admin-a ot germaniq da se domukne da go smeni, za da mojem vsichki da si pishem normalno na kirilica

От Интернет страницата на неоправдано скъпия „форумен софтуер“:

… modern, secure and user friendly solution for your discussion board!
… can be run with multiple languages. Users may choose a language for writing messages in, or …

Има и документация … половината от която е на немски …

Айде стига толкоз.

2 thoughts on “Чакаме германците да ни оправят … форума?

  1. Поздравления за поста! Напълно съм съгласна!

  2. Мда-а, ето и малко картинки – открийте разликите (клик върху тях за по-голям размер)

    Board UTF 8 vs. Board WIN-1251

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.