DVDx, Nightwish (End Of An Era), encoders

DVDx е софтуер с отворен код, който позволява конвертирането на DVD-тата във VCD2.0/SVCD1.0/AVI/WMV с една стъпка (включително multiplexing, splitting). Резултата е филми с отлично качество в AVI/MPEG1/MPEG2/WMV9 формат и няма нужда от 5 ГБ свободно място на диска! Направих си експеримент с последното DVD, което купих – End Of An Era – концерт на страхотните Nightwish. И наистина резултата си заслужава адмирациите – при налични кодеци конвертирането става бързо (като за моята машина), с много добро качество, без никакви забележки.

Софтуера има и Ultra edition, който позволява Копирането и на защитени с DRM (технология?) филми, но авторите изрично предупреждават, че това зависи от местното законодателство в съответната държава, където се използва DVDx, и ако там това не е законно, не бива да се прави, нали ;). Интересен е варианта с Ултрата. Той е разрешен за сваляне само от labDV VIP клиенти, регитрацията на които струва 40 долара годишно. Въпреки това авторите казват, че сорс кода на ултра варианта също е свободно достъпен за сваляне (от Source-Forge), така че VIP регистрацията не е задължителна. Е, остава само да се компилира, а зaщо не и да се почовърка и подобри кода.

DVD-то на Nightwish няма защити, тъй че стандартната версия ми свърши идеална работа.

Езика на приложението – по подразбиране английски, но смяната става много лесно – само след зареждане на текстови файл от директорията lang, където е инсталиран DVDx. Български няма, но за ентусиаст с достатъчно познания по езика и няколко часа свободно време не е никакъв проблем да си направи и българско меню.

Интерфейста е интуитивен, лек, всичко се прави логично и последователно, няма изненади. Има възможност за смяна на кожи и изгледа на програмата.

Нямам много време за експерименти, но най-качествен (и най-обемист) изходен филм се получи при настройка (Settings -> Output settings) Super Video CD (MPEG2). Video bitrate – 2376; Audio bitrate – 224; Motion search – High; Calculation – 3DNow; DCT/iDCT – FPU; Mux rate – 5,6 %; VBV buffer size – 112K; QUant matrix – MPEG standart; Export – RGB24; Resolution – 480×576; Zoom – Full; Resize – BiLinear SSE/3DNow; Max frame – Whole; Time to encode – default; Estimated size – default; Dolume don’t exceed – infinite; Render 25. В този вид е и качения файл.

Добри резултати и доста по-малки като размер се получаваt и при модифициране на другата настройка по подразбиране – Video CD (MPEG1). Задължително се увеличава Video Bitrate над 1600, но не повече от 2200; Audio bitrate спокойно може да се сложи на 128; Motion search – good; 3DNow и FPU остават; Mux rate да е минимум 2,8; буфера НЕ се пипа; Resolution – 352×288; нататък няма разлики.

WMV (Windows Media Video) – този стандарт никога не съм го ползвал и не ме нтересува какви са му настройките и как би изглеждало, и няма да започна тепърва.

AVI (DivX, YUV, XviD, …) – тук разнообразието е голямо, и вариантите и комбинациите са страшно много. От няколкото опитани, без изненада установих, че съотношението размер на файла / качество е най-приемливo при изплзване на енкодер DivX с настройка Home Theater Standart. Само че това не се прави от менюто на самата програма, а от менюто на енкодера – в моя случай част от пакета ffdshow.

А за визуализиране (зяпане) на резултата използвам Media PLayer Classic – пак Свободен софтуер :).

6 thoughts on “DVDx, Nightwish (End Of An Era), encoders

  1. Още един експеримент, пак с екстремните настройки – повече от половината Wish I Had An Angel.

    Дуета е страхотен!

    I wish I had an angel
    For one moment of love
    I wish I had your angel
    Your Virgin Mary undone
    I’m in love with my lust
    Burning angel wings to dust
    I wish I had your angel tonight

    Три минути = 63 МБ :)

  2. Извинявай че не е по темата ама от къде купи ДВД – то щото много ми трябва и го търся ( и горе/долу на ква цена се продава? )

  3. От магазин „Сакс“ във Видин (Google maps). Имам смътен спомен за 12 лева, но може и да греша. Поръчах го от каталога им, щото нямаха налични.

  4. Мерси много аз и без тва сяко лято прекарвам по 2 месеца във Видин и ще го потърся! Пак Мерси

  5. Ей страхотен човек си ( аз утре ще звънна на една приятелка от Видин да го потърси и дано да го намери )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.