Модемите на БТК … или нещо друго?

От снощи нещо ми се загуби връзката с блога. Примерно около 2-3 часа през нощта. Тъй като тъй или иначе беше време за лягане, не ми се занимаваше. Тази сутрин решавам да проверя от офиса – същата работа – „Проблем при зареждане на страница“. И в момента е така, това започнах да го пиша през някакво недъгаво прокси (все пак е със secure connection). Първо проверих хоста ми – проблема не е при него. Една бърза tracert проверка показва след третата точка от мрежата на БТК Request timed out. Само един път успя да стигне до четвъртата точка, веднага след което изплю Destination host unreachable. Обикновено това е някъде по високите нива в софийската централа на БТК – мястото, където пакета напуска България и би трябвало да стигне до … Франкфурт, да кажем.

Явно пада голямо филтриране ли, скапване на международни връзки ли … или нещо друго? Нещо „оперативно интересно“ в определени IP адреси, може би? Защото почти всичко останало, което се сетих да цъкна – български, американски, европейски, азиатски, какви ли не сайтове – се отваряха нормално и бързо. Обаче. Физически хоста ми се намира в Хонг Конг. И като цъкна на примерно хонгконгското летище, или на хонгконгския университет – същата работа. Защо ли предимно при БТК става така? И защо с техните модеми? И защо само на конкретна област от IP адреси?

Ъпдейт – след поразително бързо свързване с поддръжката – чаках по-малко от 5 минути (за разлика от предишния път), и след спиране, чакане няколко секунди и пак пускане на модема, нещата се оправиха. На въпроса ми защо все пак се получава така получих отговора, че модема трябва от време на време да се рестартира, за да може да се обнови сесията. И че трябвало примерно по един път в седмицата да се рестартира модема. Профилактично …

Хубаво, за момента проблема е заобиколен. Далеч съм от мисълта, че е решен – да рестартирам модем през ден за мен не е решение. Но има нещо странно … и донякъде подозрително. Особено на фона на актуалните дискусии за анонимността в Интернет. Откакто в работата сме на BTC ADSL, проблемите с връзката са били минимални. Мога смело да заявя, че до тази година услугата си работеше почти идеално. Как може месеци наред, половин година дори, модема да не е пипван – буквално? И да работи без никакъв проблем? И изведнъж, ей-така, от нищото – и в къщи, и в работата – някои Интернет области стават недостъпни … И се оправят след рестартирането. Нещо не виждам практически смисъл от това да рестартирам модема при мен, след като проблема е на по-високо ниво. Какво ли може да правят в централата на БТК, и то точно когато пакетите напускат България … Но е факт, че след рестартирането се оправи … И международната връзка към Хонг Конг се появи.

Живо ме интересува какво може да е това нещо, което BTC са променили по конфигурациите си и в системата, което да налага рестартиране на модема през ден. А досега не се е налагало. И май само с чуденето ще си остана … Някакви предположения? Или просто ставам прекалено параноичен (това понякога не е недостатък) :).

3 thoughts on “Модемите на БТК … или нещо друго?

 1. И аз съм имал подобни случки – на един клиент сайта му е във Франция и БТК нямаха маршрут точно до този доставчик. А той клиента ползва БТК, и беше изпаднал в луда паника. И ние си останахме с чуденето, на другия ден всичко беше ОК и не сме се и опитвали да разберем кво е станало.

 2. На мен ми се случва в един руски сайт за мобилни телефони периодично да ми отказва достъп и да ми казва, че моят IP или диапазона от IP към които съм аз са баннати за неопределено време. Случва се на месец по веднъж. След ден-два всичко се оправя.
  Ако не си със статичен IP (почти съм сигурен, че е така), просто може да си „случил“ на „лош“ IP адрес при раздаването. Малко по-невероянто е да си ударил лош късмет и у дома и на работа, ама всичко се случва.
  Относно забиването и рестарта – нещата се промениха доста напоследък. Новите доста по-високи скорости водят до натоварване на техниката в централите и това от време на време създава проблеми.
  Като изключим това, че съпорта на БТК по презумпция смята, че говори с идиоти, понякога наистина помага.

 3. На работата IP адреса е статичен, все пак за това си плащаме, а в къщи – с динамичен.
  Може би си прав за натоварването – БТК пускат по-високи скорости, без да си ъпгрейтват техниката пропорционално.
  Което означава, че подобни проблеми ще зачестят.
  За съжаление във Видин те са най-малкото зло – все още местните доставчици не могат да предложат нищо, което да ги конкурира. Избора е ограничен, та за момента май просто ще се примиря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.