VPN, Cisco, рестрикции, БАИТ, маскари

Чувал съм нееднозначни мнения за Cisco – предимно хубави неща за комуникационното оборудване; софтуер с проблеми; странни идеи и концепции; противоречиви твърдения за „академиите“ им. Във връзка с работата ми се наложи на инсталирам един техен VPN клиент. И след като старателно изчетох лицензионното споразумение на крайния потребител (писал съм принципно за EULA), се поумислих. Разцъках и сайта им – да, наистина има сериозни ограничения при работа и ползване на криптиращ техен софтуер и хардуер. То работата била дебела …

Сиско криптиращите продукти (софтуерни и хардуерни) са разрешени в Щатите, Aнглия, Дания, Швеция, Германия, Норвегия и още няколко. Има и такива държави, в които са изрично забранени – Кубa, Ирaн, Ирaк, Сeвeрнa Корeя, Судaн, Сиpия, май че и либийцитe ги имаше. Всички останали са задължени да имат изрично писмено експортно разрешение от Cisco и от aмеpиkансkoтo пpaвитeлствo, във връзка с тяхната политика. Има някаква комисия ли беше, институция, дето се занимава с контрол над експорта на криптиращите продукти.

Пратиха ми връзка към VPN клиент, който се намира на български сървър в държавната администрация. И тъй като аз нямам много доверие на .exe-та, които свалям от подобни сайтове за такива цели, ръчнах в сайта на сиско, че и стандартна регистрация направих. Но оригинала не може да се свали, без да има специална регистрация, която да отговаря на горните и камара други критерии.

Има и друго – софтуера не може да се трансферира без изричното писмено разрешение на Cisco Systems – тоест всеки един клиент трябва да има писмен документ от тях, че може да тегли VPN client от определения сървър в България. Аз съм сигурен, че надали стотиците клиенти, теглещи файла и използващи го в момента, го имат.

И не на последно място – софтуера може да се използва само с продукти на сиско.

Кому е нужно всичко това? Данните, за които ще се използва системата, определено не си заслужават подобен род престараване. Почти всичко в тях е публична информация. Да, има някои лични данни, но тяхната защита може да стане със значително по-евтини и наистина надеждни решения, особено в областта на свободния софтуер.

Явно – не, трябва да се замотаем в правен жаргон, да се налеят маса пари в корпорации като сиско, да се заробим с техните продукти. Да вдигнем стандарта на живот и престижа на техните представители в България и на хората в администрацията, изработили обществената им поръчка. И на „консултиращите“ и „работещите“ по бездънния и безкраен проект на електронно правителство. И на ръководителите на фирмите подизпълнители, естествено. На правните отдели, на маркетинг и PR специалистите. А нека редовите им програмисти, разработчици и дизайнери, че и проклетите крайни клиенти се бъхтят залудо – на кой му пука?

Присетих се и за заспите от БАИТ – голям шум покрай това, че осъдили МДААР, щото направили обществена поръчка специално за Хюлет Пакард по електронното правителство. Маловажна случайна подробност- известно време преди това HP напуснаха БАИТ. А дали за настоящите бакии ще кажат нещо – абсурд, Cisco са членове, плъзнали са навсякъде, няма начин.

Още отдавна поета го е казал – ВСИЧКИ СА МАСКАРИ!

А как концепциите на Свободния софтуер да се преборят с това? Може Той, може, бавно и полека, активно или пасивно, отдолу-нагоре … но за това ще пиша друг път.

4 thoughts on “VPN, Cisco, рестрикции, БАИТ, маскари

  1. A cisco са най- големите (маскари) . За съжаление притежавам едно тяхно устройство, но никога повече, никога няма да купя нищо техно.

  2. Стига да си крупен клиент като фирмата за която работя вярвайте ако искате златните партньори за България на сиско биха ви удволетворили всички изисквания каквито имате.

  3. Проблема не е в сисковците, а в цялостното отношение на нашите хора по отговорни постове … нали, се сещаш лафа за този, който яде баницата :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.