За град Видин

В един форум ми бе пояснено, че Видин и видинчани са две корено различни неща. Видин бил над всичко! Аз съм на друго принципно мнение и за да не спамя там, го изразявам тук.

Именно хората, жителите го правят града. Може да имаме богата история, победи и поражения, минало величие и падение, светло бъдеще, известни личости, политици, спортисти, какви ли още не, може да имаме свръх-интересна архитектура, природни дадености, икономически подем, чисота и красота, всичко … НО!

Но ако ги няма личностите, Хората, да оживят, осмислят, наблюдават и участват в живота във всичко гореизброено от мен, града е н-и-щ-о.

Как например се характеризира град, в който над 50 % от реалното население в момента е от по-специален (редактирано) етнически произход?

Въпроса за това кой е виновен за настоящето положение няма да коментирам – прекалено комплексни за нещата.

И последно несъгласие – категорично Видин не може да е над всичко. Ако града стане прекалено агресивен, некомфортен, подтискащ, болествотворен, корумпиран, цигански … мога да изреждам още – съм напълно в правото си да му бия шута и да намеря за детето, жената и за себе си място, където е по-добре.

Да, ще ми бъде кофти, но ще ми мине. Защото аз също го харесвах града като цяло … и за съжаление в минало време.

Предполагам, че един от контра-въпросите би бил защо не направя нещо за промяна на настоящото състояние към по-добро? Защото точно това усилие в близко бъдеще го намирам за безмислено и непостижимо. Предпочитам да влагам енергията и интелекта си в неща, които са постижими и смислени.

10 thoughts on “За град Видин

 1. „Как например се характеризира град, в който над 50 % от реалното население в момента е от етнически произход?“

  Надявам се съзнаваш колко идиотски звучи подобно твърдение и няма нужда да ти обяснявам защо?

 2. Не е твърдение, въпрос е. И не те разбирам, честно казано.

 3. Как например се характеризира град, в който над 50 % от реалното население в момента е от етнически произход?”

  Истината е това и най-накрая трябва да почне да се казва право в очите!

 4. @Браво, благодаря. Обърни внимание, че това е само въпрос – не твърдя, че Видин е такъв. Може би го намеквам, може би очаквам да стане? Може би нямам достатъчно достоверни данни, за да го напиша директно? И може би няма как да бъдат доказани статистически тия данни?
  Официалните данни по този проблем нямат много общо с реалните факти. Затова и избрах такава формулировка на мнението си.

 5. Исках да посоча очевидното – че фразата „от етнически произход“ няма никакъв смисъл. Етносите биват различни и всеки принадлежи към някой от тях. Все едно е да кажеш, че някой е от генетичен произход – просто безсмислица.

  Да, аз знам какво СЕ ОПИТВАШ да кажеш – че 50% от населението е от малцинствен етнически произход. Но ако опитам с още един пример, та дано ме разбереш, ако искаш да кажеш, че половината видинчани са със сини очи, ще кажеш точно това, а не, че имат очи.

 6. Съвсем свободен си да заминеш и да се преместиш в друг град или държава дори :)

  И в това няма нищо лошо :) Точно това е хубавото, че сме свободни да пътуваме… И да се местим когато и както ни харесва:)

 7. Аз също дойдох до страничката с коментарите, за да ти пиша за „е от етнически произход“. А ти не си ли от етнически произход? Български например? Това е твоят блог, твоето мнение и имаш право да пишеш, каквото си искаш, знам. Исках само да ти кажа, че изказването ти звучи расистко. :/

 8. @Longanlon – ясно, разбрах те. Но нека да остане в този си вид – ето @Vani мисли, че изказването ми е расистко. Аз не съм расист, но щом така се тълкуват написаните думички – лошо няма, всеки е свободен да интерпретира смисъла на писания по-горе текст според собствената си ценностна система.

 9. Добре, нека бъде така:
  “ … от по-специален етнически произход.“
  Убедихте ме, благодаря и на благоверната за дискусията по ICQ ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.