Денонощна аптека във Видин – няма

Прочетох в блога на Григор Гачев за проекта спешно.инфо, и се сещам да предупредя тези, които все още не знаят: В град Видин няма денонощна аптека. Това е. Наистина няма. В периода между 00:00 и 07:00 часа просто няма откъде човек да си купи лекарства тук. Има две, които са до 21:00 часа, и една до 24:00 часа.

Единия от вариантите е запасяване с лекарства в домашната аптечка, но е общо взето невъзможно да се предвиди какво може да потрябва и да се има всичко налично. Друг вариант – близък аптекар, който да бъде буден по нощите – става, но след втория път се наблюдава тенденцията да отказват. Разбира се, опция е и човек да има собствена аптека, склад на едро също върши работа, но след това има проблем с отчетността и с финансовите ресурси. Достъпна е и бърза помощ, ако стане напечено. Лична препоръка, изпитана на живо (да не дава господ никому) – викане на такси с отчаян стресиран глас и возене до спешния център – определено става по-бързо от викане и чакане на линейка. „Спешните“ шофьори бъкел не отбират от града. А и ситроените им са скапани. И самите доктори понякога се мотат.

ЦСМП се намира на десет минути разстояние – гладък асфалтов път. Бърз ход. Пеша! Линейката идва след десет минути … Викане на такси, качване, пътуване и стоварване в целта – по-малко от четири минути, при късмет да има наблизо кола, фанатично шофиране и свръх-чевръсто оправяне. Както и да е, за аптеките иде реч.

През пролетта кмета се сетил, че това е проблем. Насъбрал аптекарите, но те го отрязали – правилно, все пак са частници и не са задължени – няма икономическа изгода. Кмета се опитва да не е песимист – разговорът оставал с отворен финал. Три месеца по-късно предлага на общинския съвет – отреждане на терен за денонощна аптека, общината щяла да съдейства, имало някакви неясноти в закона за аптеките. Което не е така. Например, ето миналата година Бургас открива дванадесетата си общинска аптека! И как може община от пет села с общо население 4000 човека да си има? Във Видин също имаше „общински аптеки“. По времето на същия кмет (друг мандат) общинското в тях изчезна по законен начин (макар и не особено изпипан), сега са частни – повечето собственост на едни други хубави хора, които иначе много уважа’ам, да не ме разберат погрешно …

Та местното самоуправление – поне да бяхте оставили една аптечка бре, за ей-такива подобни случаи … но надали някой от вас съжалява сега. Ако кмета и общинския съвет възстановят под някаква юридическа форма общинска аптека, дали ще бъде, само за да се угоди на гражданите с денонощно наличие на лекарства?

Да? Чудесно, ще изчакаме и ще видим …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.