Търся автомобил до 2500 лева

Не вярвах, че скоро ще стигна до този момент, но – ето, случи се! Човек и добре да живее, в един момент просто нуждата от собствен транспорт става неизбежна.

Нищо не отбирам от автомобили. Опита ми в Need for Speed сериите не се брои ;). Обаче имам някакви изисквания, нали. Дори и някои от тях да са взаимно противоречиви. Начало на изброяването:

  1. Трябва ми евтин автомобил – естествено, че ще е втора употреба.
  2. Да е лесен за поддръжка.
  3. Частите да не са скъпи.
  4. Да е издръжлив.
  5. Да е популярна марка/модел.
  6. Да харчи малко.
  7. Да не е голям.
  8. Да не е по-стар от 10 години.
  9. Да не е удрян, и да няма структурни или други сериозни дефекти.
  10. Ламарините да са прилични.
  11. Двигателя да е в добро състояние.
  12. Не е необходимо да е мощен, дори – напротив.
  13. Все пак да не се затруднява в транспортирането на 4 човека с багаж.
  14. Да не друса прекалено много.
  15. Нямам претенции за вида гориво и двигател (може бензин, газ, дизел).
  16. Нямам претенции за екстри като климатици, централни заключвания, лети джанти, МП3/ЦД/ДВД/радио/колонки, ел. стъкла, и всякакви други оскъпяващи неща, които не са чак толкова необходими.
  17. Да има поносим външен вид.
  18. Да е регистриран и каран в България.

Горе-долу това е, ако се сетя нещо допълнително – ще пиша в коментарите, или ще редактирам тук, зависи, както дойде.

Хайде сега, повечето български мъже разбират от автомобили (и някои жени, разбира се).

МОЛЯ, дайте ми съвет – какво да си купя?

13 thoughts on “Търся автомобил до 2500 лева

  1. Здрасти, за 2500лв ще си вземеш поредната трошка, която да загрозява и без това достатъчно грозния градски пейзаж. Щом имаш такъв малък бюджет, ще ти е по джоба ли да отделиш 400-500 лв за 4 броя зимни гуми? И още толкова за още един чифт летни гуми?

    Общо взето за тези пари можеш да си вземеш сравнително сносен компютър, но не и автомобил. Дано не приемеш коментара ми като заяждане, просто изразявам мнението си.

  2. 10-годишни автомобили няма лесни за поддръжка, такива „младежи“ са бъкани с разни уредби, електроники и т.н. Най-скъпото нещо на съвременните автомобили е поддръжката.
    Обикновено немските автомобили са по-евтини за ремонт в сервиз, защото немците мислят за лесния демонтаж на различните системи. За съжаление обаче немските автомобили са по-скъпи (и на старо). Френски и италиански автомобили са по-евтини като начална цена, но по-скъпи за ремонт. Нямам никакъв опит с японски и корейски автомобили, твърдението е че ако си купиш на старо здрав такъв автомобил, после почти няма нужда от ремонт.

  3. Благодаря за мненията.
    За момента съм се насочил към Фиат Брава.

  4. С две ръце съм „за“ здрава японка, която после почти да не я ремонтираш за целия период на ползване. Пък нека им били скъпи частите и ремонтите ;)

    За съжаление заслужаващите си японски марки и модели си държат висока цена за купуване. Например една запазена Субару Импреза или Тойота Корола няма да те остави още 10 години, но за парите може да си вземеш 3-4 издъхнали Опел Вектра… Примерно…

    Разбира се, като сложиш парите за периодични ремонти на немските и френски коли, първоначалната инвестиция в добра японска определено си заслужава. Но това всеки сам си го решава ;)

    Аз нямах пари за апонка, когато купувах и взех Rover 200 RF. Не съм фен на Ровър, а само на моята кола, затова мога да ти кажа безпристрастно — Ровър са много евтини в момента у нас, защото фирмата е купена от китайците след 2005 и хората са се уплашили и не ги купуват. Но на теб така и така ти трябва кола отпреди това време, тоест изцяло английска сглобка.

    Примамливото е, че може да си намериш запазен екземпляр, дори с всякакви там екстри (климатикът е много полезно нещо, сериозно), нисък разход, просторен салон — и то на никаква цена.

    Моя го взех за малко над 2300лв. и досега е имал само проблеми със спукан маркуч и от там избил антифриз, който майсторът оправи за десет минути.

    Фиат Брава също са готин избор. И аз гледах, но когато още бях решил колата да е Субару задължително и на тоя фон всичките фиати бледнееха, та не помня подробности.

    За Ровър да кажа само — ако решиш да гледаш, внимавай почти единствено за известното им слабо място, гарнитура на главата. Моторите им сравнително по-често дават тоя дефект, така че ако видиш масло в казанчето с антифриза или много бял налеп по капачката на маслото, или пък прекалено много омасляване отвън на главата, по-добре виж следващата кола ;)

    Дълго стана, но да си кажа каквото знам ;) Успех с избора на кола!!! ;)

  5. Още нещо много важно — имай предвид, че когато купиш кола втора ръка, винаги трябва да предвидиш разходи за смяна на всички консумативи и евентуално за цялостен преглед от някой разбиращ от модела и после ако има нужда съответни ремонти.

    В общия случай става дума за пари за масло, всички филтри, ангренажен ремък с ролка, евентуално друг ремък, ако си е затръгвал, акумулатор, гуми.

    Никой не продава колата с нов акумулатор или с наистина запазени гуми — поне не в общия случай. Ако ти е познат или ако е препоръчан от познат или през форум — тогава може. Но иначе не, а особено из автокъщите лъжат, та се късат…

    Някои хора казват, че едно 800-1000 лева отгоре сто на сто е добре човек да има, за да направи максимално бързо и спокойно всичкия тия обслужвания и т.н. Аз ги нямах науп и затова карах на час по лъжичка, но това не е добра практика ;)

    Тия консумативи са различни за различните марки, най-скъпото е ангренажният ремък, а и смяната му е скъпа, защото сам не можеш да я направиш все пак… Акумулатор струва около или леко над 100 лева. Гумите — новите са скъпи, но се намират запазени втора ръка Тунинг-форумът и разделът му за базар е класическо място за откриване. Аз си взех от един гумаджия в Троя 4 джанти + зимни гуми с 4-5мм грайфер + баланс и монтаж за общо 240 лева. А това е евтино. Така че и гуми могат да се намерят, просто трябва да търсиш.

    Мисълта ми е да имаш предвид първоначалното обслужване. Филтри, масло, ремък и евентуално накладки. Това е важно на първо време. ;)

  6. Колкото по-дълго, подробно и информативно – толкова по-добре :). Благодаря!

    В разговорите си по темата напоследък забелязвам преобладаващата тенденция хората да са „фенове“ на определена марка/модел автомобил, и са готови да ми донесат от десет кладенеца вода, че да ме убедят :).

    Един колега е особено настоятелен привърженик на опелите. Друг познат пък клони към френските автомобили. И като ги слушам, с ограничените си познания, аргументите им изглеждат солидни.

    Пишеш да гледам – човек, аз идея си нямам кое е това казанче с антифриз, и каква е тая капачка на маслото :). Разчитам на близък до семейството човек, който е доста по-наясно с автомобилите, и на който имам пълно доверие. Чудесен бонус е факта, че живее на 100 метра от нас :).

    Добавка – предвидил съм около 500 лева за евентуални допълнителни разходи по обслужването след покупката. Явно няма да са достатъчни, така че и на мен ще ми се наложи да правя разпределение на приоритетите. Отново мерси за практическата, полезна и изчерпателна (в рамките на възможното) информация!

  7. Прочетох и двата отговора във форума на калдата – ситроена нещо не ми вдъхва доверие, пък и цената му е подозрително ниска … но Пежо 306 определено „на теория“ е примамлива оферта :)

  8. Това Пежо изглежда добре, да. Но трябва да се види наживо, има шанс както да е много добър късмет и да е ОК, така и продавачът да е послъгал или да е скрил проблеми. Иначе аз специално хич не те навивам за марка — сам трябва да си прецениш, още повече щом имаш доверен човек — супер, набележи си 5-6 оферти на удобни места/градове и ги обиколете. Той ще знае къде какво да погледне и накрая ти ще си решиш по собствена преценка и симпатия към машината. Много хора го пренебрегват, но е важно ти да си се чувстваш удобно в колата си и да си я харесваш ;)

    500 лева за обслужване може да са достатъчно — аз казах само ориентировъчно. ;)

    Специално за Пежа-та знам, че слабо място им е задният мост. Но да не те подведа, това не го знам от първа ръка. Каквато и да е колата, има десетина-петнадесет прости проверки, които трябва да се направят и твоят човек може да разбере дали примерно амортисьорите са здрави, дали има луфтове в кормилната уредба, дали тече нещо — масло, антифриз, дали гори нещо също и т.н.

    Добра идея е когато харесате конкретни коли, да кажете на продавача, че искате да закарате колата на сервиз за общ технически преглед. Примерно Бош имат сервизи в почти цялата страна (http://www.rbbg-partner.com/service/service.php) и общият преглед май беше към 10 лева някъде. Да огледат колата и да кажат това и това е за смяна, това и това е счупено или пък че колата е ок и т.н.

    Ако продавачът категорично откаже да я водите на сервиз, може да има проблем, който да иска да прикрие…

    Друго задължително нещо е като огледате добре колата, да я изведете на пробно каране. Твоят човек може да се качи и да я покара, той ще разбере ако й има нещо. Накрая може и ти да се качиш, за да си я усетиш как е на шофьорското място, да видиш дали ти допада, дали ти харесва, дали ти е удобно и приятно да си зад волана й. ;)

  9. Тъй като вече намерихме и купихме кола, темата приключва :).

  10. Pingback: „Нов“ автомобил, пишман шофьор :) « Assenoff

Коментари са забранени.