Отговор на спам (непоискано съобщение) – с подобрения?

Настоящето естествено има смисъл само ако има пълна сигурност, че спама, или казано по друг начин непоисканото съобщение, е изпратено от жив човек, служител в реална българска фирма – не някой автоматизиран/зомбиран/ скрипт/бот/компютър. Та след известно ровичкане и чудене и пушене (контролирайки гнева си) съчиних и изпратих ей-тоя ферман (някои данни са редактирани):

На вниманието на персонала и ръководството на фирмата „Партнерс“ ООД

КАТЕГОРИЧНО ВИ ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА КУПУВАМ ПРОДУКТИТЕ ВИ, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ТЯХ И ОТХВЪРЛЯМ НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕ ОПИТВАТЕ ДА МИ ГИ ПРЕДЛАГАТЕ! (Предполагам знаете какво означава писането с големи букви.)

Не отговаряйте на това съобщение. Независимо дали сте го приели, разбрали или не, считам, че с изпращането му съм Ви уведомил и предупредил на принципа на добрата воля за първи и ПОСЛЕДЕН път.

Настоявам незабавно да премахнете ЛИЧНИЯ ми електронен адрес от Вашия пощенски списък и НЕ ЖЕЛАЯ да комуникирам с Вас по НИКАКЪВ начин, освен ако нямам юридическо-правно задължение. Това включва също „на живо“, телефон, факс, SMS, изображения, поща (хартиена), електронна поща, програми за онлайн комуникация тип ICQ, Skype, както и възможни други начини. Ако получа от Вас дори само още едно непоискано съобщение НЕЗАВИСИМО от съдържанието и формата му:

1. Ще дам възможно най-широка публичност на неадекватната, порочна, неприятна и досадна практика на фирмата Ви по всички достъпни ми комуникационни канали;
2. Като системен администратор (любител компютърджия) ще съдействам и убеждавам за нуждата от ограничаването на достъпа до сайта Ви, игнориране на изпращаната от Вас електронна поща и избягване на Вашите продукти и услуги във всички зависещи от мен мрежи, както и ще посъветвам колегите си, познатите и приятелите да направят същото;
3. Ще уведомя Вашия доставчик и хост (домакин?) спам.бг за поведението Ви и ще препоръчам да вземат адекватни мерки с цел предотвратяване на подобни Ваши действия за в бъдеще;
4. Ще предприема АКТИВНИ действия за да си получите заслуженото в съответствие със законите на Република България:

Закон за електронната търговия:

„Чл. 6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя.

(4) Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие.

Чл. 24. (1) Доставчик на услуги, който извърши или допусне извършването на нарушение по чл. 6, ал. 1, 3 или 4, се наказва с глоба в размер от 250 до 1500 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
(2) В случаите по ал. 1 на юридическото лице или едноличния търговец се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.
(3) При повторно нарушение глобата по ал. 1 е в размер от 500 до 2500 лв., а имуществената санкция по ал. 2 – в размер от 1000 до 4000 лв.“

Закон за защита на потребителите:
Чл. 68к. Нелоялни търговски практики са и следните агресивни търговски практики:

„3. отправянето на настойчиви и непоискани търговски съобщения до потребителя по телефон, факс, електронна поща или всяко друго средство за комуникация от разстояние, освен в предвидените в закон случаи за изпълнение на договорно задължение и без да се нарушават разпоредбите на чл. 49 от този закон, на Закона за защита на личните данни и на чл. 6 от Закона за електронната търговия

Чл. 210а. За нарушение на чл. 68г, ал. 1 и 2, чл. 68ж, т. 1 – 11, 13, 15, 18 – 23 и чл. 68к, т. 3 – 6 на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция, в размер от 500 до 10 000 лв.“

Асенов

––-Original Message––-

От: спам@партнерс.бг
До: моята@лична.поща

(Целият хедър на имейла тук – всичките детайли)

Тема: (спам)
Изпратено: Aug 24 ’07 21:18

Уважаеми колеги,

Информираме Ви за новите промени в програмният продукт „Спам“
2007, свързани най вече с бързодействието на продукта и множество нови справки.

За актуализациите можете да се информирате оттук: http://партнерс.спам

За повече информация за програмата и разглеждане на демо-версия: http://партнерс.спам

Настоящо развитие – модул „Обучения“ и съответстващи справки.

Дистанционна дръжка:
(телефони)

Екипът на Партнерс Ви пожелава успешен ден!

Поздрави, (Име, Фамилия)

(Адрес, поща, телефони, сайт)

Някакви идеи за подобрение на текста, или става да си го ползвам за макет? :)

7 thoughts on “Отговор на спам (непоискано съобщение) – с подобрения?

 1. Аз никога не отговарям на e-mail spam – знам, че повечето спамъри са доста безскрупулни и отговорът само потвърждава, че на този адрес отговаря жив човек. Така че просто ги игнорирам, а ако услугата ми поддържа спам-списък, просто добавям повече адреси към него и количеството получаван от мен спам спада…

 2. ами, ако позволиш, ще си го копна и ще се възползвам от него в първия сгоден случай :D

 3. @Владо, това е така – на огромна част от боклуците в ел. пощата не се отговаря, черен списък с блокирани адреси/домейни … Но в някои конкретни, изолирани случаи, както моя – аз съм СИГУРЕН в източника на спама (фирма, която се опитва да бъде конкурентноспособна чрез съмнителни и други методи); имам добра представа как е попаднал личния ми адрес при тях (не особено правомерно, забъркана е друга частна фирма, изпълняваща държавна поръчка) – се надявам на възпитателен леко стресиращ ефект.
  @Архиватора – разбира се, това е идеята, пише го и в лиценза :)

 4. агресията към спамърите обикновено не води до желаните резултати. все още имам доброто желание да направя spamback услуга, с която всеки ощетен ще може да отговори на самърите подобаващо. така ще има смисъл, защото всеки ден стотици хора ще товарят спамърите.

  но тъй като не мога да я направя сам, на спамовете отговарям с представяне на нашата компания и услуги, все едно са ми ги поискали. естествено, цитирам спама при отговора, така всеки средно умен човек когато го види, ще се сети защо го получава. обикновено дава резултат.

 5. @pro01: Чорбаджийски и Григор Гачев бяха публикували някакви прости решения за spamback преди доста време – сигурно тези методи живеят някъде по блоговите им архиви…

 6. Интересно ми е да разбера резултата от това твое съобщение. Може би са те взели на сериозно и са те изтрили от мейлинг листа или по-скоро са спрели да ти изпращат мейлове?

 7. @pro01 и @Владо – тази идея все още битува и е технически осъществима – с техните камъни по тяхната глава. Само че този отмъстителен подход няма да има добри последствия в дългосрочен план и ще е с нееднозначна ефективност. Лично мнение.
  @Мето – Важното е, че до момента (3 дни) не съм получил друга поща от тях, което е основната ми цел. А дали са ме изтрили от списъка си или просто са спрели да ми пращат – не мога да знам. Така съм формулирал текста си, че дори и потвърждение за премахването или извинение мога да го тълкувам като провокация да извърша описаните действия. А ако повторят … само да посмеят :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.