Майкрософт България = некомпетентност

Преди няколко дни се обаждам в Майкрософт България с въпрос – откъде мога да прочета, намеря, лицензионното споразумение за краен потребител (ЛСКП – EULA – End User Licence Agreement) на уиндоус виста (Windows Vista) на Български език. Явно въпроса ми се оказа труден … След кратка пауза, може би за консултации, ме уведомиха, че въпросното споразумение се визуализира малко след началото на инсталиране на операционната система. Започнахме да се обясняваме вежливо. Като начало ги информирах, че ЛСКП-то, което се визуализира в посочения от тях момент, не е на български, а на английски. Обяснено ми бе, че след това еди-къде-си след като се направело-нещо-си се намирало и споразумението на български. Опитах се да обясня на дамата, че това е вид юридически документ, съдържанието на който е важно да се разбере прецизно. Затова ми е необходимо да го имам предварително и то на официалния език на държавата, в която сме. За да мога да си го разучавам на спокойствие. Освен това, юридическтите термини в английския език се различават от българските. И още споменах, че в преди инсталацията на софтуерния продукт е невъзможно да бъде разпечатан този текст. А работата с него както е в малко прозорче „на екран“ е много затруднена.

Пак пауза (още консултации?) – и служителката ми каза, че не може, няма откъде да се намери официална версия на ЛСКП на български език за уиндоус виста. Предложи да ми изпрати копиран текста, но това нямало да бъде „официално“.

След този безсъдържателен разговор, разрових се набързо по сайта на Майкрософт (не България), и намерих съвсем логичен и нормален начин за получаване на официално ЛСКП на български.

А Майкрософт България ако обичат на направят курс по първоначална компютърна грамотност и работа с интернет на своите служители, както и да им покажат къде се намира сайта на компанията, за която работят, и как да се оправят в него. Да спрат да говорят глупости – макар и гласчето на жената да звучи добре по телефона – приятни, галещи ухото модулации, нормална учтивост, това не променя факта, че дамата е некомпетентна. Както и човека(?), който я консултира.

2 thoughts on “Майкрософт България = некомпетентност

  1. Мда ще споделя и аз проблем с който се сблъсках с почти ново ПС (на 2 месеца) закупено с лицензиран Windows от MOST – софия. Въпросното ПС след покупката е дадено на човек без права да излиза в интернет и съответно никога не са му били пускани обновявания. На него има инсталиран скъп софтуер с доста информация = важен компютър за фирмата. Но получаваме поредната версия на единия от продуктите които се ползват на ПСто и се оказва че е пренаписана да ползва новата .Net библиотека на Майкрософт. За да може да тръгне на нас ни се налага да му отвориме „света“ и да пуснеме малко обновяване от сайта на MS. Оказа се че не мина процеса на валидация. Последвах съвета който получих от уеб страницата и позвъних на услужлива девойка от поддръжката. След дълго обяснение, че имаме всичко необходимо, като диск, залепен стикер от горе и т.н. = т.е. че имаме официален Windows, бяхме оставени на изчакване от съпорта на email с който да ни кажат какво трябва да се направи за да си е напъно във вида за който сме платили. След повече от 1 ден получихме писмо от вече съвсем разбиращ сепциалист с контакти да му се обадиме. Звънахме и с негова помощ успяхме да получиме от странен сайт малка хакерска програмка която се разрови и ни даде с какъв ключ е инсталирана системата. Оказа се че не е ползван този който е написан върху стикера на кутията. Както и да е за мен това не трбява да е проблем и попитах най-учтиво какво се процедира на татък за да може да се смени типа на лиценза и да си е легален Windows-a. Беше ни дадено обяснение че или трбява да се преинсталира всичко и то за наша сметка и на наша отговорност, ако загубиме данни, или друго не може да се направи и системата ще трябва да остане в това състояние. Обясниха ни че в това състояние не е проблем и никой няма да каже нищо за легалността. В този момент благодарих на всички от „astalavista…“ и си изтеглих крак с който заобиколих валидацията и ПСто беше оправено да може да работи.

  2. Не мога да разбера защо от Майкрософт трябва да са виновни в случая с лиценза. Както сам си се уверил компютърът не е бил инсталиран с ключа на windows ЦДто – т.е. хората от MOST са направили нещо не както трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.