Отношение към експеримент със Свободен софтуер в държавната администрация; общ фон; един windows validation trick :)

Имаме четири нови компютъра – три работни станции с добри параметри и един преносим компютър. За лаптопа май няма да мога да се преборя с прозорците, но поне Firefox, Open Office и Gimp ще сложа. Също и задължителните в случая Spybot S&D, ZoneAlarm (безплатната версия), Avast!, фонетичната кирилица на инженера, ако има нещо друго – тогава ще му мисля, за начало стига. Не съм решил още каква точно дистрибуция да сложа на другите три машинки. Колебая се в момента между Оупънсусе и Убунту. Слак е изключено, Мандрива нещо не ме кефят … Някакви съвети?

Фона, на който ще направя експеримента, е интересен. В мислещата българската блог общност предимно се заклеймява усърдно последната сделка на Ники Василев за прозорците в ДА, дискутират се бройки, пари, левове-долари-евра (така ли е множественото число на евро?). Естествено обичайните заподозрени вероятно са си разпределили тлъсти комисионни, което е неизбежно; въпреки, че е нагло, неморално, най-вероятно и незаконно. Обсъжданията са не само в блоговете – проявяват се и по форуми, конвенционални медии, ще се занимават и юристи и съдилища … Екшън! Което е добре, похвално, стъпки – малки и големи – в правилната посока, въпреки оправдания песимизъм у повечето привърженици на Свободния софтуер. Бого Шопов очаква „мазало“ в утрешната онлайн дискусия по темата (аз също, ако формата и начина на „чат“ не е променена), в която интересно защо няма представители на най-важната (и най-некадърна, без извинение!) структура, която се занимава с информационни и комуникационни технологии на държавно ниво – ДАИТС?

Конкретно за администрацията, в която работя – онзи ден бях на среща в ресорното министерство, споделих накратко намеренията си. Преди това дискутирахме проблема за разнообразните файлове, формати и липсата на стандарти за обмен на данни в цялата държава, като ние конкретно не сме изключение от общия хаос. Оказа се, че първо трябвало на европейско ниво да се приеме подобна стандартизация (имам предвид за определена конкретна специфична област), след което да се възприеме/имплементира чрез посредничеството на работни групи, надзиравани от ДАИТС.

Оказва се също, че би трябвало да сме част от опорната мрежа на държавната администрация, имало било оптични кабели до всички регионални и областни центрове. Реално от 28 областни регионални представителства само два (2) са вързани! За връзването на другите в момента отговаря … ДАИТС. Та за момента ще се справяме както и досега – кой какъвто локален интернет доставчик намери.

Зададе се и казуса защо организация като НЗОК (като структура здравната каса е странно отроче – нищо общо с държавната администрация, както и да е) имат пълен достъп в реално време до базата данни на ГРАО, а ние нямаме, и ни се отказва? Определено ни трябва. Може би защото връзката на НЗОК е свръх-сигурна, криптирана, сървърите и комуникациите са много надеждно защитени ли? Глупости на търкалца … Който не е поискал, той не ги е кракнал (касата). Според началството след като се вържем към опорната мрежа на ДА, било много вероятно веднага да ни бъде осигурен достъп до тази информация, че и интернета щял да бъде без ограничение … Смех през сълзи …

За сигурността на личните данни и прилагането на законодателството няма какво да пиша, щото ще трябва да псувам грубо :(.

Между другото, в министерството няколко поредни години се отказват пари на компютърджийската дирекция за комплексно антивирус-защитна стена-прочие решение. Харчат се за какви ли не глупости, само и само да не са за IT. Сефте. Явно лобито им и вътрешно-външните контакти никакви ги няма. И още едно между другото – съотношението между работата и простотиите, с които се налага да се занимават колегите, и заплащането им, е отврат. Това надали изненадва някого де.

На дискусията липсваше представител на цяла една паралелна структура, в която няколко десетки (може и стотици да са) човека – „специалисти“ в различни компютърни и комуникационни области – се занимават по правилник и длъжностни характеристики именно със софтуер, мидълуер и хардуер, свързани с дейността ни. Част от тях поддържат! един софтуер за регистрация под DOS

Бях попитан от началника на дирекция „Електронно …“ защо ще инсталирам друг софтуер, при положение, че те имат налични повече от заявените уиндоус и офис лицензии, и могат да ми отделят без проблем четири от тях? Дискусията не продължи дълго, и след като бях набеден в опит да се правя на интересен, защото част от продуктите са твърдо вързани с IE и Windows, се отказах от участие. Демонстративно си разопаковах два аналгина и преглътнах на сухо със съответната гримаса ;).

А валидацията на прозорците – до момента с един единствен код (който уж е валиден само за една машина – преписал съм го от ОЕМ стикера на кутията) съм инсталирал над десет (10) компютъра, които се актуализират и до момента работят без проблем. Не знам на какво се дължи. Надали на това, че започвам инсталациите от XP SP1, по-вероятно е, че на този със лепенката изрично съм забранил на проверяващия скрипт достъп до външната мрежа – да не се опитва да гледа дали някой друг не ползва същия код. Важното е, че работи!

Та, за експеримента – интересно колко време ще издържи, как колегите ще възприемат нещо различно, определено мисля да се занимая сериозно с хората, които ще тестват, ще се въртя покрай тях, докато не свикнат. Малко трудно ще ми бъде да си сдържам нервите – не ставам за обучаващ – но поне ще опитам. Време е да направя нещо повече от досегашното – само Mozilla Firefox & Thunderbird. А, и рутера е на Smoothwall. И доста други има, но само на моя компютър и малко на сървъра. Ще се опитам да въведа на някои избрани работни места и Open Office. Служителя въобще не го интересува на каква платформа работи и какъв продукт използва, стига да може лесно и бързо да си свърши работата. Може би преминаването на държавната администрация към отворен код и/или Свободен софтуер да стане отдолу-нагоре, а? Или някъде от средата …

Ще поживеем, ще видим :). Вкарвам си таралеж в гащите с тая публикация, но се надявам в дългосрочен план да е за добро!

9 thoughts on “Отношение към експеримент със Свободен софтуер в държавната администрация; общ фон; един windows validation trick :)

 1. Ние имаме доста машини с OpenSuse и доста с Ferdora. Аз лично предпочитам второто и мога да го препоръчам за първи сблъсък с Линукс.
  Имам предвид Fedora :)

 2. Аз също бих ти препоръчал за работните станции да използваш Fedora, докато за сървърите – да обърнеш внимание на CentOS.

 3. ОК, ще почна с това:
  http://fedoraproject.org/get-fedora
  Между другото, за уиндоус валидейшъна е също важно да не се инсталира медиа плеър 11, и в никакъв случай да не му се позволява проверката за genuine :)

 4. Истината е и че някои серийни номера за Win са специални и позволяват инсталиране на повече от една машина… :)

 5. Бого, на мен ми е еднакво :) Благодаря за линка, на хората ползващи приоритетно БГ трафик ще е полезно да го знаят.
  Между другото, проследих „дискусията“ с Никито Василев – песимизма се потвърди – безочливо, нагло поведение, не вдява, въобще не му пука.

 6. Познаваме се все пак, знам какво да очаквам от Никиту :0) Весели празници

 7. Аз също се заинтересувах от позицията на Ники… Стандартно: „Вие само критикувате защото ви е лесно, елата да вземата решения, тогава да ви видим“. Подобни „дискусии“ се водят от 60 години вече, ако не и от още повече… Виждаме всички до къде ни докараха.

  Определено даването на 6, 60 или 600 млн. лв , за нещо което можеш да вземеш без пари е КОРУПЦИЯ. Но нека и не бъда краен. Да си купуват 60те хил. Уин лиценза, но да се давата 2-3 пъти повече пари за Офис пакети…. Това е повече от нагло и недалновидно. Няма какво да обсъждам и качествата на Опън Офис. Всички знаем за него, освен Никито.

  Но всъщност не се учудвам. Следя преса и т.н. и вече им хванах цаката. В България пари се дават накуп. Ако не ги похарчиш, ще бъдат дадени на друг. Е защо аджеба да не ги ползваме, за да напълним джобчетата си със „семки и бонбонки“?!

  Наздраве дружина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.