Любим уиндоус аудио плеър – Foobar2000

Foobar2000 screenshot

Твърде често ми се налага да работя и да се забавлявам под уиндоус (което не е проблем), и реших сега да представя първокласния, номер едно за мен аудио плеър със отворен код (LGPL за базовата версия, допълнителните компоненти са с отделни и понякога различни лицензи), който ползвам от няколко години – Foobar2000. За това ме подсети и човека, който ще ми намери албума на Камен Кацата във FLAC формат, и се чудеше кой плеър да използва. Има и базиран на wordpress блог, в който обаче не е писано от няколко месеца – последната новина там е за версия 0.9.1, докато последната стабилна, и налична на официалния сайт е 0.9.4.5.

Базовата функционалност на плеъра идва с поддръжка на MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA, WMA; пълна unicode поддръжка; усъвършенствани възможности за промяна на таговете; промяна на клавишните комбинации, търсене на информация за албума и песните от freedb, еквалайзер, конвертор, рисемплър, поддръжка на rar-zip-gzip архиви и много други. Най-същественото предимство обаче е отворената архитектура, която позволява (чрез използването на PanelsUI) да се добавят и използват голямо количество външни компоненти, с което плеъра да придобие вида, показан на скрийншота. Например изображения на албумите, показване на текстове, абсолютно всички поддържани файлови формати, визуализации, промяна на разположението и външния вид, дървовиден изглед, библиотеки с музика, статистическа информация, усъвършенствано управление на звука, всички видове кодеци, будилник и настройка на времето, дистанционно управление, страшно много са.

Системни изисквания (за базова версия без добавки): Уин2К или по-нов, 200MHz процесор AMD K5 или Pentium или подобен (препоръчва се 500MHz Athlon или Pentium III), 32MB RAM, 800х600 разделителна способност.

Форума е ценно и често посещавано място за решаване на проблеми и обмяна на информация, има и полезна страничка в уики. А за ентусиастите – SDK.

Foobar2000

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.