Зададения URL не е валиден и не може да бъде зареден

Обикновено това се причинява от кофти добавки, или някакви визуални теми с проблеми. Би трябвало при рестартирането на Firefox в safe mode (run: firefox -p) да проработи. Ама не винаги. При един конкретен случай вчера се оказа, че не помага – тоест проблема не е нито в браузъра (дали?) нито в добавките.

Чиста инсталация на Windows XP със Service Pack 3, и първата ми работа е да инсталирам лиското. И първото нещо, което виждам, е това съобщение за грешка. Излиза не само на страницата по подразбиране, проблема е и в няколкото about:, и на половината неща с https://, които цъках.

Решението – актуализиране на ВСИЧКИ (и стари, и нови) компоненти на .net framework и visual C++ redistributables. От официалния сайт на windows update, не само задължителните – да са включени и опционалните. Няколко рестартирания – и готово.

По спомени, в предишна версия на Firefox – мисля, че 6 – нямаше такава зависимост от майкрософтските продукти. Изглежда нещо ключово в някоя от по-късните версии е променено (не знам дали в 7, 8, или само настоящата 9).

Стандартната ми процедура при инсталация на нов уиндоус е да актуализирам всичко възможно от windows update, и чак после да сложа лиското. Сега избързах, нещо ми трябваше спешно да чета в Интернет паралелно с точенето на актуализациите … Е, вече ще знам да не бързам чак толкова :).

One thought on “Зададения URL не е валиден и не може да бъде зареден

  1. Поздравления за статията, добре че си я написал. Спести ми поне 30 мин ровене в разни английски сайтове там гоогле показва резултати които не решават проблема. Добре, че реших да търся само в бг сайтове и тази статия е на първо място. Ако решиш може да дадеш точните линкове за ъпдейти на visual C++, че поне аз първия път свалих някакъв грешен ъпдейт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.