Mtel – това НЕ е моят глас

Мобилтел се опъва за преносимостта на номерата, и май има защо. На всички е ясно, че те ще загубят най-много клиенти, и затова поставят някакви буквално безумни условия. Статията в Капитал (коментарите както винаги са ценни), изказването на Еленко, мнението на Тери, форума на Kaldata, интервю с Антони Славински в Дневник, че и цял блог се е появил по темата. Интересно ще ми е какво има да каже доц. Нели Огнянова. А през декември миналата година Mtel са твърдяли, че първи ще стартират преносимост на номерата.

За момента глобул и вивател са ми достатъчни. Не че са по-добри от тях като цяло. Не харесвам нито един наш мобилен оператор. Отказах се от мобилтел още преди четири, или пет години са вече. Тея за какви се мислят? И КРС-то къде дреме?

Мисля си следния сценарий:

1. От EU ни одрусват жестоко, защото не сме спазили скора за преносимост на номерата.

2. Държавата задължава Mtel в тридневен срок да преведат парите по глобата.

3. При отказ или невъзможност за плащане лиценза им се отнема и компанията се предлага на търг.

4. Новия собственик драстично променя стратегията в полза на крайния потребител, глобул и вивател се опитват да конкурират, и всички заживяват доволно и щастливо.

5. И аз бях там, медовина пих, по брадата ми тече, в устата ми не влезе :)

5 thoughts on “Mtel – това НЕ е моят глас

  1. Първо да си кажа – абонат съм на МТел по няколко причини, цените не са една от тях, но просто нямам друга алтернатива в момента. Това е и единственото, което ме свързва с тях.
    А сега по същество – проблемът не е толкова прост, колкото ни се иска и колкото ни го представят от vivatel (щото Глобул не съм забелязал да плямпат по въпроса кой знае колко). Което е и разбираемо – vivatel се надяват изведнъж рязко да си увеличат броя на клиентите, MTel би следвало да се опасяват от рязък спад на техните. И двете неща не си ме виждат особено вероятни, ма нейсе – всеки дърпа чергата към себе си.
    Първо най- за бой е е.ане са от КРС. Нали те са сложени там да регулират тоя пазар? Страшна регулация – събрали орел, рак и щука и ги карат да теглят каруцата. Еми не става така тая работа. КРС ако беше дало рамките на техническата реализация на проекта сега операторите нямаше къде да мърдат толкова. Да, ама не – онез в КРС предпочетоха да се правят на ощипана мома и да прехвърлят топката на операторите.
    Второ – наистина не съм запознат с детайлите на предложенията на трите оператора за осъществяване на преносимостта, ама до колкото разбрах не се предвижда създаването на MNPC, който да координира всичките дейности по осъществяването ѝ, ами всеки ще обменя данни с всеки. Което ще доведе до пълен хаос, увъртания от страна на даряващия оператор и прочие мръсни номерца, ама кой съм аз, че да казвам.
    И трето – след като vivatel и Глобул са готови преносимостта, защо не я въведат между себе си? Така ще поставят МТел пред свършен факт и той ще трябва да се хване на тяхното хоро? Или май не са съвсем готови? Сега като се замисля – при vivatel нямаше ли „техническа невъзможност“ за запазване на номера при преминаване от предплатена към абонаментна услуга и обратното? И те са „технически готови“ за mnp, така ли?
    Тук наистина г-жа Огнянова е доста по-компетентна да се изкаже, ама преди известно време се оказа, че КРС не може да задължи операторите да въведат преносимостта, както и не можеше да им наложи глоби за въпросното 9 месечно закъснение. За какви отнемания на лицензи си говорим тогава…

  2. Шубето е голям страх, да ти кажа … Особено когато става дума за клиенти.

    А за сценария – не знам колко законна е точка 2, но ако е следващата 3-та точка ще се проточи с години. Струва ми се, че търга трябва да се предхожда от фалит, и съд, и … абе дълга и широка.

    Но ние само си приказваме, докато КРС спи.

  3. Тръгнах тук описвам пространно, натворих глупости, изтрих ги, лягам да спя – и утре е ден :)

  4. Нито един от мобилните оператори не е стока. Пределно ми е ясно, че и глобул, и вивател си имат кусури. Дори бих казал, че като техническа поддръжка и качество на услугите Mtel са с една идея над конкуренцията. Много ме дразни обаче това тяхно … високомерие ли, как да го нарека, наглост, някакво усещане за превъзходство. Именно тяхното отношение е отблъскващо. Не случайно показах твърдението от декември миналата година – те какво, сега им е дошло яйцето до дупето, или искат да кажат, че девет месеца не са достатъчни? Чак пък толкоз да са им бозави сървърите, пишман специалистите и бъгав софтуера не вярвам.
    Определено използват всички възможни методи – без значение доколко морално-етични, зкаонни и оправдани са – да забавят и отложат и свалят преносимостта до цвърчаща струйка. Защото неизбежния предстоящ отлив ще излгежда зле – и за служителите, и за големите шефове, и за потребителите, ако се оставят да се превърне в потоп – като отприщен бент. Далеч по-поносимо за тях ще е да бъде постепенно и продължитлено във времето. И се опитват да регулират плавността с изкуствени средства
    КРС – правилно, да вземе да свърши нещо, ако може, че ще стане голямо блато и от мръсните номера ще засмърди навсякъде.
    А иначе за точките – то ясно, че са в приказна форма – не случайно завърших в стил руско народно творчество ;).
    Има и драстичен 100 % гарантиран начин – **БОП си намират оравдание – я тepоpизъм, я детско пopно (тия думички ги изписах с комбинация от кирилишки и английски символи, дано търсачките не ги индексират), каквото и да е, нахлуват и изземват всичката им техника, затварят специалистите им, очернят ги в медиите … пък после нека се опитат пак да печелят доверие :)
    Ех, мечти, мечти …

  5. хех, закони, санкции, БОП…

    Думата ‘лоби’ знаеш ли какво означава? А смяташ ли, че мтел нямат такова?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.