Евтин геймърски лаптоп?

Acer laptop

Нека още отначало да поясня – според мен такова животно нЕма! Трите думи в заглавието накуп – въпреки, че привличат вниманието – са в абсолютно противоречие. Две по две понятията са съвместими. Има достатъчно евтини лаптопи, както и евтини геймърски компютри. Дори се произвеждат преносими компютри, на които тръгват повечето съвременни игри с ниско качество и доста компромиси – което не ги прави „игрови“. Но не са евтини, като тези с по-ниските цени обикновено имат нужда от допълнителни приставки.

Съвременните триизмерни игри са сравнително тежки и имат по-сериозни изисквания. Трябва мощен хардуер, който да издържи на натоварването – и по-точно процесор и видеокарта, консумиращи много енергия. И памет, твърди дискове, дънна платка, върху която се монтират всичките неща, че и съответното захранване. А това от своя страна води до голямо количество отделяна топлина, която трябва да бъде разкарана от компютъра чрез радиатори и вентилатори. И ето го противоречието – по подразбиране един лаптоп се конструира и произвежда с цел възможно най-малко количество консумирана енергия и малки по размер компоненти. Първо, за да могат да се съберат в минимално пространство многото джаджи. Второ, за да може все пак в теснотията на един ноутбук да има някакво охлаждане. И трето, за да може компютърът да издържи по-дълго време на батерии. Логично от всичко това страда производителността на цялата машина.

Не случайно има цели серии от отделно произвеждащи се мобилни версии на различните видове хардуер. Така процесорите за лаптопи се правят с понижени характеристики, орязани са по най-различни начини, за да не загряват чак толкова много и да са по-малки. Същото важи и за видео ускорителите (ако въобще ги има отделно, не говоря за вградените видеокарти). И за дънните платки, паметта, хардовете, захранването … Когато всичко това е осакатено по обективна необходимост, не може да се очаква примерно Skyrim да върви плавно с прилични ефекти, да не говорим пък едновременно да се записва HD видео на геймплея.

Лаптопа на снимката е купуван миналата година за сина на колега, с подобни на този мобилен компютър характеристики. Добре си спомням как се опитвах да го разубеждавам, когато се консултира с мен относно трудния избор. Принципно, на теория, той се беше съгласил с аргументираното ми мнение, че една геймърска машина следва да е десктоп изпълнение. Но не успя да убеди детето си, което си беше втълпило, че иска новият компютър да е преносим – демек лаптоп. И се примириха с факта, че някои от най-тежките съвременни игри въобще няма да тръгнат.

Въпреки моите предупреждения, останаха доста изненадани от температурата, която разви машината след половин час игра на някакъв Need for Speed. Едно място на бюрото – точно до изхода за вентилация на лаптопа – така се беше нагорещило, че не можеше да се пипне с голи ръце! Та като си представиха колко ли градуса е вътре в машината, и какво би станало след примерно 5 часа игра през лятото, набързо се наложи да направят още един разход: охладителна поставка за преносими компютри. Не помня точния модел, който избраха, но беше с един голям вентилатор – бавнооборотен, с цел намаляване на шума.

И още един типичен недостатък на преносимите компютри – този охладител за лаптоп се захранва през USB порт. А техния модел има само един такъв порт, от който включения хардуер може да черпи нормално за работата си (или зареждането) захранване. Всички останали USB портове са с драстично намалени напрежения. Опитах се да включа външен хард диск на някое от другите USB-та – никакъв шанс.

Зная, че има модели лаптопи и допълнителни джаджи, с които дори и на преносим компютър може да се играе Battlefield 3 с максимални настройки, като едновременно с това се прави компресирано видео. Все пак, и аз съм гледал и съм си мечтал за Alienware :). Само че лично на мен ми изглеждат неоправдано, ужасно скъпи. Което ме води до заключението, с което почнах:

Евтин геймърски лаптоп НЯМА!

2 thoughts on “Евтин геймърски лаптоп?

  1. Дори и Alienware не си струва, замисли се за парите които ще дадеш за тази Ейлиън глупост,.. какъв звяр десктоп ще вземеш с какви чудеса около него :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.