Инвестиционен проект с Xpert

Софтуер на фирма VAG, приспособила гауди-то и продала го на МинФин, което министерство от своя страна изисква на европейски принцип парите за ремонт, например, дори и на бюджетни организации, да се одобряват чрез кандидатстване. Има pdf файл с упътване, който е отвратителен – нещо като разпечатан хелп на майкрософт – пише много неща, но нищо, ама нищичко полезно.

Текстовата част нормално – изсмуква се от пръстите, преписва се и се скалъпва що-годе. Работата със софтуера, особено за хора, които нямат опит, е кошмарна.

Самият продукт е купен от МФ в огромно количество, и са раздадени бройки по министерства, второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, много са. Обучение за работа с него – шега – навремето за два часа обучителите преразказали хелпа пред двадесетина човека и толкоз.

Без да знам тия факти, получавам задачката да облека в графика, таблици, разбивки и цифри дадения ми текст. Стартирам новичкото CD – изненада – демонстрационна версия. Звъня на ресорното министерство, на електронно правителство, на МДААР, и в крайна сметка на МФ – никъде, никой, нищо не знае, не може да каже, не си спомня, не ще да разговаря, щото е зает, прехвърлят ме, моткане, знайна за всеки ходил по мъките история.

Междувременно не особено дискретно съм насочен към офертите да ми се попълнят и оформят данните в Xpert, че и да се редактира текстовата част така, че със сигурност да мине за финансиране. Срещу ориентировъчната скромна сума от  две хиляди (2000) лева!

WTF!?

Става вече кристално ясна схемата – печалба не само от умишлено кекавия продукт, но и от „консултантските“ услуги.

Иначе регистрацията мина общо взето приемливо – обадих се на (+359) 2 9-310-300. Трябваше да поизчакам, докато се уверят, че този/тези, за които се представям, наистина ги има в списъка по дългата верига на администрации, получили Xpert.
Диктувам цифричките, диктуват ми регистрационния код, рестарт.

И за няколко часа, внимателно, без да бързам, свършвам работата, за която иначе искат грешни пари. Малко по метода на пробите и грешките, защото логиката издиша, но пък имам опит с тромав измислен софтуер. Имам чувството, че вече мога да предвиждам къде здравия разум ще влезе в противоречие с логиката на кодерите, избягвайки повечето клопки. Поне крайния резултат изглежда внушително и правдоподобно. Експорта също е отвратителен, отказах се да се боря с него – PrintScreen свърши чудесна работа :)

Такива ми ти работи днес …

П.С. Връзки няма да слагам – ясно защо. Телефона за контакт е достатъчен.

3 thoughts on “Инвестиционен проект с Xpert

 1. Здрасти!
  Добре изложени аргументи, странно защо след като си се обадил за лиценз не си попитал и за обучението (което определено не е 2 часа), пък и никога (аз специално) не съм отказал консултация. Що се отнася до интерфейс и работа с програмата – направил ли си актуализация през интернет? В процеса на обученията, които са водени към МинФин се установи, чепървоначалния принцип на работа е труден и за това са въведени някой подобрения. Не твърдя, че са перфектни но…
  Та ако имаш някакви въпроси и проблеми около програмата – просто се обади на 02/813-30-55

 2. Хората от нашето министерство, които са се обучавали казаха, че на тях толкова време са им отделили, един вид – информацията е втора ръка, може други да са били обучавани повече, напълно възможно е.
  Иначе открих че има актуализации по-късно, когато проекта вече беше готов – да, подобрили сте някои неща.
  ОК, ще го имам в предвид :)

 3. Assenofff, ако срещаш затруднения с тази програма, както казваш, по-добре върви продавай картофи. Най-удачният продукт в тази област в Блъгария е GaudiProject5 и Expert. Нямам нищо общо с фирмата и не им правя реклама. Просто наистина е страхотно удобна програма. Ако не вярваш отвори Bulding manager и ще ти събере очите в точка. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.