Компютърни забавления за деца

gaming

Колкото повече расте детето ми, толкова повече дискутираме с него кога и колко да ползва компютъра. Все пак гледаме да не го оставяме повече от три – четири часа. В момента е на пет и половина години. Предполагам, че до първи клас вече ще трябва да му сглобя отделна машина :)

Детските филмчета са ясни – пускам му някой нов или любим от по-старите, и час – час и половина нямам грижи. Скоро и сам ще може да си ги пуска. Проявява и голям интерес към програмите за създаване и обработка на изображения, вече има доста опит с MS Paint – ако е в креативно и спокойно настроение, сяда и съвсем сериозно започва да чертае, свързва, запълва. В началото искаше аз да му показвам, да правя вместо него, но учудващо бързо схвана логиката на почти всички инструменти и започна да се оправя сам! Първото е мое, второто – негово:

Paint_scooterPaint_house

Но игрите са най-приятното му компютърно занимание. Инсталираните на хард диска – вече ги знае, не са му интересни, въпреки, че ги пуска от време на време. По-трудните кара баща му да ги играе, като не се скъпи на съвети ;).

И тук идва на помощ вездесъщата Интернет мрежа. Съществуват огромен брой игри и всякакви занимавки – за малки, големи и още по-големи! Повечето на flash. По този повод се сещам да направя списък със сайтовете и порталите, където има подходящи за деца игри. Дори го слагам като отделна страница с връзки и кратки коментари. Ще се опитвам да го актуализирам от време на време – ако нещо съм пропуснал, коментарите тук (да, същия пост) са добре дошли.

Някои от игрите са поучителни и твърде интересни дори и за по-дърти (както например четящите този материал), така че като някой установи, че губи твърде много време в разцъкване на забавните връзки от посочената страничка, да не ме обвинява ;). Да остави детето в нас да си поиграе!

3 thoughts on “Компютърни забавления за деца

  1. Предполагам си чувал за GCompris („жекомпри“, от фр. „разбрах“)? Явор Доганов го преведе (и превежда) на български. Казвал ми е преди, че неговите деца ползват програмите и наистина проектът е ценен. Мисля, че все още не са локализирани файловете с данни, което е страшно много работа, а само е преведен интерфейсът, но все пак е нещо.

    http://gcompris.net/-en-
    http://en.wikipedia.org/wiki/GCompris

  2. Имам смътното усещане, че съм го чувал … но нищо конкретно. Дори не знаех, че се работи по българската версия. Довечера от вкъщи ще го сваля за тестване, че не ми се дават 20$ за уиндоуската версия ;).

  3. Образователни игри за деца, изключително добър подбор на игрите за обучение и за развлечение: http://zabavno-u4ene.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.