Пак МДААР – проблеми с .NET, ЕИСУЧРДА и потребителите на системата

Непроизносимото съкращение означава „Единна информационна система за управление на човешките ресурси в държавната администрация“. Използвания продукт е HeRMeS® на ТехноЛогика. Че имат проблеми с реализацията е едно на ръка – нищо неочаквано, щом говорим за Microsoft развойна платформа. Че работи само с IE – неприятно, но както и да е. Приемам на доверие, че хората наистина полагат усилия да се справят доколкото могат със задачата, съобразявайки се със зададените от МДААР параметри. Може би са загубили малко тренинг след златния си медал на техническия панаир Пловдив ’96 ;). А може и да нямат време и физическа възможност да се занимават с маститите си клиенти – много банки, големи (ГОЛЕМИ) промишлени, търговски, комуникационни предприятия, доста държавни структури, и не на последно място ДАИТС. И видя ли това последното отроче, неприятните асоциации са гарантирани.

Та думата ми е какво става след това. Има някакъв сървър в Бояна, има (обучени?) хора от МДААР, които да се шматкат наоколо … да го поддържат и да работят на него исках да напиша. Има и други служители, които контактуват с крайните потребители – демек определените от териториалните администрации хора, които да въвеждат информация в системата. Явно големия проблем е именно в последните. Съчиняват специално за тях инструкции, написани в стил, разбираем и за най-пропадналия индианец-блондин. Или поне такова е тяхното мнение. Но очевидно няколко десетки дни не стигат на териториалните индианци да въведат десет реда и десет цифри. Затова срока се удължава, като междувременно се разпращат още указания – последните вече къртят. Случва се и сървъра да се загуби, или да се забави, което довежда до още по-голяма веселба. Хронологично:

Инструкция за инсталиране

Основни бутони

Инструкция за създаване на йерархия

Допълнителни уакзания

Настрoйки

Enjoy :)

11 thoughts on “Пак МДААР – проблеми с .NET, ЕИСУЧРДА и потребителите на системата

 1. Мда, т.н. HR (бивш „Личен състав“) са пълни профани. Имах точно същите проблеми с тях, до като бях Директор ИТ и внедрявахме Hermes.

 2. ИМАМЕ ПРОБЛЕМ С ЕИСУЧРДА…….ИНСТАЛИРАХМЕ VPN КЛИЕНТ…..И СЕГА НЕ НИ Е АКТИВНА ИКОНАТА НА ЕИСУЧРДА………..КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ ПРИ ТОЗИ СЛУЧАЙ……МОЛЯ ВИ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ……..

 3. От разстояние и в блога си е малко съмнително да мога да Ви помогна. Попитайте тези служители, отзивчиви са и това им е работата:

  1. И. Аврамова
  Младши експерт
  Дирекция „Управление на човешките ресурси в държавната администрация“
  Министерство на държавната администрация и административната реформа
  тел: 02 / 940 13 05

  2. К. Андреев
  Правен съветник
  Дирекция „Управление на човешките ресурси в държавната администрация“
  Министерство на държавната администрация и административната реформа
  тел: 02 / 940 13 44

 4. Първо проверете дали имате последните актуализации на интернет експлорър, и дали е разрешено изпълняването на скриптовете от този IP адрес (възможно е поради някои политики на сигурността да са блокирани). Също дали интернет доставчика кешира и / или блокира този адрес.
  Ако проблема не е нито един от описаните, пишете на МДААР нещо от сорта:
  „Уважаеми госпожи / господа,
  поради проблем с достъпа до http://212.122.187.95/hermesinstall/publish.htm (който не е от наша страна), инсталирането на програмата и работата ни в системата на ИСУЧРДА е невъзможна.
  Ако желаете, можем да Ви изпратим необходимите данни за нашите служители на хартиен / електронен носител, за да спазим сроковете.
  Надяваме се това да не е проблем в контекста на Закона за защита на личните данни.
  Подпис: ръководител“

 5. Уважаеми господа,
  в Центъра на промишлеността на република България в Москва системата ЕИСУЧРДА НЕ ИСКА ДА СЕ ВКЛЮЧИ,СЛЕД КАТО НАПРАВИХМЕ ВСИЧКО НЕОБХОДИМО ,НЕ СЕ ПОКАЗВА НА ЕКРАНА ПОЛЕТО ЗА ПАРОЛА И ПОТРЕБИТЕЛ!мОЖЕ БИ ИМА НЯКАКЪВ ПРОБЛЕМ СИСТЕМАТА!аКО ИМА ДРУГИ НАЧИНИ ЗА ИНСТАЛИРАНЕ МОЛЯ ДА НИ ИНФОРМИРАТЕ НА ПОСОЧЕНИЯ E-MAIL ADRES

 6. Тук съм качил целия диск с указания, който ни беше даден на обучението.
  За проблема в Москва – причините може да са разнообразни … Например рестрикциите на Cisco софтуера и хардуера тук, или филтриране на IP адресите извън България, или нещо от вашите собствени настройки и доставчици.
  Опишете същото на хората, чиито координати написах в първия си коментар по темата.

 7. Хм нашия личен състав си е много на ниво, но ако някой от Вас се е пробвал да работи с първите варианти (когато http://212.122.187.95/hermesinstall/publish.htm се отваряше ), щеше да напусне работа дори и да добавят една нула към заплатата накрая, и да почне да взема 3 хилки. По нефункционална програма не бях виждал, а съм човек на възраст. Така че не плюйте личния ни състав, а тези които позволиха недоносчето да се ползва преди да се роди ( не съм гледал скоро как се държи прогромота )

 8. Не разбрах този коментар към кого е насочен, но, както и да е.
  Аз не съм пипвал програмата от няколко месеца, дано да не се налага да се занимавам пак.
  Напоследък не сме получавали имейли в тази връзка. Което може да значи няколко неща. Надявам се главната причина да е тази, че въведената до този момент информация е достатъчна, и проекта е изпълнил предназначението си.

 9. Към тези в чиито правомощия и отговорности е подръжката и управлението на ДРЪНДРЪН-А то. Проблема не е в личния ни състав, поне не и в нашия. В МДААР не си вдигат телефоните та тръгнах на секретаря да звъня, а в Интерлогистика ме държаха на линия пяха ми докато на БТК-то му умръзна и ме изключи. Мацката в Интерлогистика с нежелание си каза името, пък мен ме питат с кого разговаря… И. Аврамова не си отговаря на телефона, а и явно е незаменим кадър, като го няма някой мл.експерт и министерството спира да работи. Представети си ако го няма някой по-висш чиновник. Просто не тръгва :))))

 10. Илияна Аврамова вече не е служител в държавната администрация.
  Въпреки това тя си е направила труда да ни уведоми за това, изпращайки писмо с благодарности към хората от местните администрации, с които е имала удоволствието да работи, и пожелания за успехи.

  Дейностите по ЕИСУЧРДА преминават към администрацията на Министерския съвет. Въпроси относно ЕИСУЧРДА може да се отправят към дирекция „Държавна администрация“, Министерски съвет, бул. „Дондуков“ 1, София 1000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.