Лелки в детска градина

Откъс от действителен разговор на две „лели“ от нормална детска градина – не във Видин, но в друг, по-голям град:

– Здрасти, еди-коя-си. Днеска не ми се работи, боли ме глава, а имаме 30 деца – врякат, ама нема к’во да направа, учителките и тех ги мързи да гледат …

– О-о, здрасти. Ти знаеш ли ние к’во правим? Оставяме ги да потичат яко, че да се изпотят. Отваряме широко прозорците, става течение. И след ден-два сме само с 5-6 деца!

15 thoughts on “Лелки в детска градина

 1. Ух, плашиш ме направо… Много гадно, а пък аз все отлагам момента за започване на оглеждането за градина. Може би ако човек има познат или направо приятел, който да работи там и да може да препоръча „от кухнята“ градината… Иначе с такова отношение към децата… това е ужасно, то просто но комент на такова нещо…

 2. Ясене, това е изключение, надявам се – не вярвам да е честа практика. Примерно в детската, в която ходи сина ми, не правят такива неща – там целият персонал се държи добре. Пък и самите деца (по-големите) вече разбират достатъчно, имат достатъчно ум и изразителни способности, че да споделят, ако им правят такива номера.
  Всъщност ако успеете да го отглеждате без детска градина- лошо няма, не е загуба :).
  Поне тук има избор от детски градини, не знам как е в Троян, ако мислите там да го записвате да ходи.
  При всички положения си направи проучването!
  Имам приятел в Обзор, където има една единствена детска градина – с доста издънки (е, не чак толкова грубо-престъпни). И двете му деца са там, не му е приятно, на нокти е всеки път като ги води и се притеснява буквално всеки ден … Но просто няма избор, и като няма практическа възможност някой друг да му гледа децата …

 3. Извинявай, обаче от анонимността на този пост няма никакъв смисъл. Не казвам, че всеки пост трябва да има смисъл. Но ако се критикува критикува се смело! Така звучи като виц. А в България вицове много. Напиши кой град, коя детска градина – да знаят хората. Така само си пишем и файда няма.

  С уважение
  Любе

 4. Просто не я знам коя е детската градина, а градът е Пловдив. Да звучи както си иска … Любе :).

 5. …много тъжно, много :( Колкото и добър да направят асфалта по улиците, колите пак ги караме ние. Хора и човеци… явно винаги ще има разлика.

  Поздрави и уважение.
  Любе

 6. В голямата си част родителите сме си мазохисти – представяме си точно такива картини от живота на децата ни в детските градини. Прощавайте, ама това си е престъпление – обиждаме хората, които работят в тях. Учителите са професионалисти, с висше образование бакалавър или магистър, а помощник-възпитателите / лелките/ са задължително със средно образование, дори голяма част от тях със сертификат за положен квалификационен курс по предучилищна педагогика и с въвеждане в проблемите на безопасни условия на възпитание, обучение и труд. Определено в детските градини не работят случайни хора, има си нормативи за заемане на длъжностите в тях!

 7. Е, и к’во от това? Ако се обиждат, значи има защо.

  Всички тези декларативни изисквания звучат много хубаво на теория, но с абсолютно нищо не пречат за съществуването на подобни изключения и издънки.

  Малко в страни от темата – не знам за вас, ама аз не съм видял нито една даскалица с повече от 10 годишен опит/кариера в детска градина, която да е с всичкия си.

 8. Това не се ли отнася до всички, които са с над 10 години стаж, независимо в коя сфера на дейност са? Защо да се отнася само до учителите в детската градина? Аз пък смятам, че там работата е най-приятна защото се работи с малчугани от 3 до 7 години – определено те са най-сладките и най-послушните.

 9. Между другото, позволих си да оставя най-дългия коментар, и да махна останалите, по-къси и повтарящи се.
  Ъ-ъ-ъ … не. Категорично не се отнася за всички сфери на дейност.
  Аз не твърдя, че работата с малчугани е неприятна – просто учителките с повечко стаж са повече или по-малко ненормални. При някои проявите са безобидни – не са опасни, при други – не толкова …

 10. Ако е точно така, както ти смяташ че е, според мен не се дължи на контакта с малките сладури, а с не-малка част от нас, родителите, които сме не по-различни от самите тях, учителите?

 11. Хм, не точно – това не е просто „контакт“ с подрастващи, някакво си размотаване 6 часа от работния ден и случаен допир с 25-30 чужди деца на възраст от 3 до 7 години. Една шеста от живота им минава в детскоградинска среда. Това си е съвсем отделен свят, със собствени културно-социални правила. Освен това се предполага непрекъснато наблюдение, огромна отговорност, сериозна грижа, задълбочено внимание, изключително съсредоточаване – при положение че детската учителка си върши съвестно работата. Айде едно клише – това е бъдещето на нацията. Всички тия и други фактори, които ги спестих, логично водят до натрупване на голямо напрежение, много стрес, и с течение на годините психиката им се изкривява невъзвратимо. Дори и на тия, които са безхаберни или несериозни, или които не си взимат толкова навътре професионалните задължения.
  Самият човек-учител – като характер – естествено, също има значение. И ако е общо взето нормален човек, ако не е зъл, подъл, заядлив или откровено тъп, значи психичните му изкривявания се запазват в безопасни за обществото и децата ни граници. Но ако е кофти личност, това вероятно с течение на времето ще се задълбочи до степен да приема за нормално описаната в поста случка. А може би не …
  Аз все пак си мисля, че това е по-скоро изключение, и че повечето детски учителки биха вдигнали лют скандал на лелка, позволила си подобно поведение.

  В някаква степен всичко това, дето изписах, важи и за лелките; но там има по-специфични разлики, които сигурно са ми убегнали. Ако някоя реши да направи гаден номер, никакви строги нормативни изисквания или дори и наблюдението с камери няма да могат да я спрат.

  Ще се съглася, че има и ненормални родители, не е лъжа. Само че те влияят (застрашават?) само собственото си чедо, останалите тридесетина деца са в безопасност от тях. Другите даже имат избор – може да решат да нямат контакт с ненормалните родители и детето им. Докато в детските градини избора е ограничен.

 12. Tова е пример за лоша работа.Ако продължават в същия дух,детската градина трябва да бъде затворена.Има много затворени детски градини в страната.

 13. Най-добре е да ги уволнят и на тяхно място да има много по-добри от тях учителки.

 14. Много е тежко не само за малките деца, че тръгват на детска градина и цялата тази промяна изведнъж. Но още по трудно е сякаш за самият родител, който си остава част от сърцето на чужди хора да го гледат и да се грижат за него. Тук идват и всички тези въпроси дали се храни добре, дали спи, дали е социален и може да си играе спокойно с децата без да има проблеми. Остава ни само едно, да се надявам,е че там работят добри…лелки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.