Лелки в детска градина

Откъс от действителен разговор на две „лели“ от нормална детска градина – не във Видин, но в друг, по-голям град:

– Здрасти, еди-коя-си. Днеска не ми се работи, боли ме глава, а имаме 30 деца – врякат, ама нема к’во да направа, учителките и тех ги мързи да гледат …

– О-о, здрасти. Ти знаеш ли ние к’во правим? Оставяме ги да потичат яко, че да се изпотят. Отваряме широко прозорците, става течение. И след ден-два сме само с 5-6 деца!

15 thoughts on “Лелки в детска градина

  1. Ух, плашиш ме направо… Много гадно, а пък аз все отлагам момента за започване на оглеждането за градина. Може би ако човек има познат или направо приятел, който да работи там и да може да препоръча „от кухнята“ градината… Иначе с такова отношение към децата… това е ужасно, то просто но комент на такова нещо…

  2. Ясене, това е изключение, надявам се – не вярвам да е честа практика. Примерно в детската, в която ходи сина ми, не правят такива неща – там целият персонал се държи добре. Пък и самите деца (по-големите) вече разбират достатъчно, имат достатъчно ум и изразителни способности, че да споделят, ако им правят такива номера.
    Всъщност ако успеете да го отглеждате без детска градина- лошо няма, не е загуба :).
    Поне тук има избор от детски градини, не знам как е в Троян, ако мислите там да го записвате да ходи.
    При всички положения си направи проучването!
    Имам приятел в Обзор, където има една единствена детска градина – с доста издънки (е, не чак толкова грубо-престъпни). И двете му деца са там, не му е приятно, на нокти е всеки път като ги води и се притеснява буквално всеки ден … Но просто няма избор, и като няма практическа възможност някой друг да му гледа децата …

  3. Извинявай, обаче от анонимността на този пост няма никакъв смисъл. Не казвам, че всеки пост трябва да има смисъл. Но ако се критикува критикува се смело! Така звучи като виц. А в България вицове много. Напиши кой град, коя детска градина – да знаят хората. Така само си пишем и файда няма.

    С уважение
    Любе

  4. Просто не я знам коя е детската градина, а градът е Пловдив. Да звучи както си иска … Любе :).

  5. …много тъжно, много :( Колкото и добър да направят асфалта по улиците, колите пак ги караме ние. Хора и човеци… явно винаги ще има разлика.

    Поздрави и уважение.
    Любе

  6. В голямата си част родителите сме си мазохисти – представяме си точно такива картини от живота на децата ни в детските градини. Прощавайте, ама това си е престъпление – обиждаме хората, които работят в тях. Учителите са професионалисти, с висше образование бакалавър или магистър, а помощник-възпитателите / лелките/ са задължително със средно образование, дори голяма част от тях със сертификат за положен квалификационен курс по предучилищна педагогика и с въвеждане в проблемите на безопасни условия на възпитание, обучение и труд. Определено в детските градини не работят случайни хора, има си нормативи за заемане на длъжностите в тях!

  7. Е, и к’во от това? Ако се обиждат, значи има защо.

    Всички тези декларативни изисквания звучат много хубаво на теория, но с абсолютно нищо не пречат за съществуването на подобни изключения и издънки.

    Малко в страни от темата – не знам за вас, ама аз не съм видял нито една даскалица с повече от 10 годишен опит/кариера в детска градина, която да е с всичкия си.

  8. Това не се ли отнася до всички, които са с над 10 години стаж, независимо в коя сфера на дейност са? Защо да се отнася само до учителите в детската градина? Аз пък смятам, че там работата е най-приятна защото се работи с малчугани от 3 до 7 години – определено те са най-сладките и най-послушните.

  9. Между другото, позволих си да оставя най-дългия коментар, и да махна останалите, по-къси и повтарящи се.
    Ъ-ъ-ъ … не. Категорично не се отнася за всички сфери на дейност.
    Аз не твърдя, че работата с малчугани е неприятна – просто учителките с повечко стаж са повече или по-малко ненормални. При някои проявите са безобидни – не са опасни, при други – не толкова …

  10. Ако е точно така, както ти смяташ че е, според мен не се дължи на контакта с малките сладури, а с не-малка част от нас, родителите, които сме не по-различни от самите тях, учителите?

  11. Хм, не точно – това не е просто „контакт“ с подрастващи, някакво си размотаване 6 часа от работния ден и случаен допир с 25-30 чужди деца на възраст от 3 до 7 години. Една шеста от живота им минава в детскоградинска среда. Това си е съвсем отделен свят, със собствени културно-социални правила. Освен това се предполага непрекъснато наблюдение, огромна отговорност, сериозна грижа, задълбочено внимание, изключително съсредоточаване – при положение че детската учителка си върши съвестно работата. Айде едно клише – това е бъдещето на нацията. Всички тия и други фактори, които ги спестих, логично водят до натрупване на голямо напрежение, много стрес, и с течение на годините психиката им се изкривява невъзвратимо. Дори и на тия, които са безхаберни или несериозни, или които не си взимат толкова навътре професионалните задължения.
    Самият човек-учител – като характер – естествено, също има значение. И ако е общо взето нормален човек, ако не е зъл, подъл, заядлив или откровено тъп, значи психичните му изкривявания се запазват в безопасни за обществото и децата ни граници. Но ако е кофти личност, това вероятно с течение на времето ще се задълбочи до степен да приема за нормално описаната в поста случка. А може би не …
    Аз все пак си мисля, че това е по-скоро изключение, и че повечето детски учителки биха вдигнали лют скандал на лелка, позволила си подобно поведение.

    В някаква степен всичко това, дето изписах, важи и за лелките; но там има по-специфични разлики, които сигурно са ми убегнали. Ако някоя реши да направи гаден номер, никакви строги нормативни изисквания или дори и наблюдението с камери няма да могат да я спрат.

    Ще се съглася, че има и ненормални родители, не е лъжа. Само че те влияят (застрашават?) само собственото си чедо, останалите тридесетина деца са в безопасност от тях. Другите даже имат избор – може да решат да нямат контакт с ненормалните родители и детето им. Докато в детските градини избора е ограничен.

  12. Tова е пример за лоша работа.Ако продължават в същия дух,детската градина трябва да бъде затворена.Има много затворени детски градини в страната.

  13. Най-добре е да ги уволнят и на тяхно място да има много по-добри от тях учителки.

  14. Много е тежко не само за малките деца, че тръгват на детска градина и цялата тази промяна изведнъж. Но още по трудно е сякаш за самият родител, който си остава част от сърцето на чужди хора да го гледат и да се грижат за него. Тук идват и всички тези въпроси дали се храни добре, дали спи, дали е социален и може да си играе спокойно с децата без да има проблеми. Остава ни само едно, да се надявам,е че там работят добри…лелки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.