Как да дам хапче на коте?

Нашето малко коте

Имаме си коте. Малко. Неопределена порода ;). Взехме го преди месец и нещо – много е симпатично, добро, гальовно, игриво. Живее на двора, върти се ту покрай нас, ту покрай тъщата – дори на нея повече и досажда, защото май тя повече го храни :).

Сега проблема е как да му дадем хапчето – дори половин хапче, към пет милиметра в диаметър. Опитах, като го маскирах в някакъв мек колбас – не стана. Усети го и го изплю, като все пак изяде останалата част от салама. Опитахме и насила, да му отворим устата и да го бутнем между зъбите – пак не стана, с езичето го плюе.

Та търся съвет – как да накараме котето да си изяде лекарството?

24 thoughts on “Как да дам хапче на коте?

  1. Що не го заведеш на ветеринар? Те хората си разбират от работата…
    И аз така се мъчих да дам на моята котка едно хапче като беше малък. Не щя и не щя. Вдигнах ръце и го заведох на ветеринар. Определено имаше смисъл – пичът му даде същото лекарство, само че във вид на паста. Отвори му леко устата от едната страна и с едно като спринцовка му го сложи в устата. Нашият си го глътна, облиза се и се огледа за още ;) 2 минути работа, никакъв стрес за котето…

  2. Разтворете хапчето във вода.След това изтеглете разтвора със спринцовка и впръкайте директно в устата на котето.100% успех!

  3. сядаш, вземаш котето по гръб на коленете си, отваряш му устата, натикваш хапчето и го задържаш така докато се сети, че трябва да го глътне. първият път – около минута.

  4. хахаха, какви ветеринари е? :)) за едно хапче, всеки месец ли ше треа се влачи по ветеринари, хапчетата се дават по един начин – със сила, отваря му се устата – палец и показалец се навират като щипка от двете страни и така не може да си я затвори и се пуска с другата ръка колко се може по-навътре и така няколко пъти, докато го глътне, операцията винаги отнема поне едно 15 минути. Никакви опакования в храна не минават, големи маймуни са теа котки

  5. Бързо и лесно става, ако след като го сложиш по гръб на коленете си и с едната ръказад врата му държиш отворена устата с два пръста в краищата, а с показалеца на другата поставиш хапчето възможно най-навътре и леко натиснеш с хапчето езика. Котето веднага рефлекторно преглъща и няма нужда от никакво чакане. Успех!

  6. Стрий хапчето и прахта я омешай с кайма – ще се получи миниатюрно кюфтенце. Няма грешка като метод

  7. Оо, не отнема толкова много време. Иначе е точно по този начи – отваряш му устата и тикаш хапчето в гърлото. Целта е да натикаш хапчето възможно най-навътре в гърлото, за да няма възможност котката да го изплюе, а да го глътне веднага. Вярно, трябва малко практика и не бива да ти е жал за котката, ама става.

  8. Моят ветеринар ми показа точно техниката, която ти е описала Делибалтова – работи безотказно. Няма нужда чак да „тикаш“, по-скоро елегантно да го пуснеш в гърлото, но наистина е важно да е навътре и после веднага да й стиснеш устата. Като се поупражняваш малко така ще ти хареса, че ще почнеш да прилагаш тоэи номер и за децата ;)
    Отварянето на устата на котка е далеч по-тънко умение, btw.

  9. Преди мен съветващите препускат важен момент – като казват „натискаш езика“, не обясняват защо, и съответно къде. Ако знаеш механизма, лесно ще го направиш. Натискането на корена на езика (това е частта, която е близо началото му) предизвиква инстинсктивен глътателен рефлекс. Но ако не знаеш това и натискаш езика, без дйа си сложила хапчето достатъчно навътре, най-вероятно е умното добиче да го плювне. Номерът как го правя /от 25 години имам котки/: отварям устаята и натиквам хапчето максимално дълбоко в гърлото като същевремннпо натискам в същото дълбоко освоата на езика – това го правя за 2-3-4 секунди, след което затварям устатя и зарушвам ноздрите (така душичката е принудена да вкара в действие глътателния механизъм, който понякога се блокира от шока, че някой иска насила – похватът го знам от професионалисти гледачи).

  10. С кайма става най-лесно и го изяжда без проблем.

  11. Ако го стриеш на прах, става и с кисело мляко. Поне при моята котка е по-ефективно от кайма или каквото и да е друго месо.

  12. Не мога да се сдържа да не публикувам кратък цитат на Пратчет, от Автентичната Котка:
    Колкото и здрава да е котката, ще дойде време, когато тя ще има нужда от хапче. О, как само кимаме с вид на почтени и загрижени собственици на котки, когато ветеринарят ни дава малките пакетчета (по едно сиво на всеки пет дни и после едно кафяво след още десет дни, или да не беше обратното?) Да, някога всички бяхме невинни и си мислехме, че котешката храна поначало си мирише на нещо, измъкнато от дъното на блато. Истинската котка хич няма и да за бележи, ако счукаме малко тия пущини и после ги турим в…
    И помъдрявайки, разбира се, научаваме, че средната Истинска котка има вкусови брадавички, пред които най-сложният, компютърно управляван сензорен апарат е като човек с настинка. Тя може да забележи чужда молекула от километър разстояние (опитахме се да махнем част от подозрителната храна и да добавим още от консервата, и продължавахме, докато не стана като в онзи прочут френски химически експеримент със странната вода и тъй нататък — без съмнение, не беше възможно да е останало още от хапчето, но Истинската котка пак го надушваше).
    После идва реалистичната фаза („В края на краищата от чисто геометрична гледна точка котката е просто тръба с вход в горния край.“).
    Вземате хапчето в едната ръка, а котката в другата…
    Ъъ…
    Вземате хапчето в едната ръка, а в другата вземате голяма кухненска кърпа, от чийто край се подава фучаща котешка глава. С третата си ръка успявате да разтворите малките челюсти, поставяте вътре хапчето и защипвате челюстите, а с четвъртата си ръка гъделичкате гърлото, докато тих звук от преглъщане не ви подскаже, че хапчето е минало надолу.
    Иска ви се.
    Не е минало надолу. Тъй като просто е минало встрани. Истинските котки си имат тайна кесийка в бузите за такива неща. Една Истинска котка може да вземе хапче, да се наяде и после да изплюе леко влажното хапче с шум, който, ако това тук беше комикс, вероятно щеше да бъде изписан като „пфуй“.
    Четвъртият етап зависи само от вас. Обикновено котката вече така е живнала, че можем да твърдим, че лечението й е подействало. Разтварянето на хапчето с малко вода и натикването му с лъжица в котката понякога върши работа. Един колега — собственик на Истинска котка, твърдеше, че стриването на прах на това злощастно нещо — хапчето де, не котката, макар че на етап четири вече бихте одобрили всякакви идеи, — смесването му с малко масълце и намазването му върху лапичка е безотказен метод, защото котката притежава древния инстинкт да се мие, като се ближе. Подробният разпит доказа, че той всъщност не го е пробвал, просто бил стигнал до този извод по теоретичен път (той е инженер и това обяснява всичко). Ние поддържаме възгледа, че едно животно, готово да гладува и да се задушава, преди да вземе лекарството си, надали би имало проблеми с някаква си оцапана лапичка.

  13. когато се наложи да давам на нашия котарак хапче за обезпаразитяване го стривам на прах с 1-2 капки вода и го размазвам върху лапите му. Колкото и да е гадно, след десетина минути го е изблизал цялото.

  14. Благодаря много за всички отговори! Определено научих практични и полезни начини, образователни дори, как бързо и успешно да дам хапчето на котето.
    Много ме радва и присъствието на толкова котклюбци – това е една от най-коментираните публикации:).

  15. може и да се повторя с предишните коментари, но … слагаш котето с нагоре краката, стискаш шията, за да не се мърда и гърчи :). Отваряш устата, и хвъляш после хващаш муцунката и чакаш максимум 5-10 сек и е готово :)

    Баси, жестоко звучи като го пиша, ама не е чак толкова гадно :)

  16. О, даването на хапче на котка е нещо много трудно :) Дори Тери Пратчет го беше описал в книгата си Автентичната котка по много забавен начин :) Прочети абзаца или най-добре самата книга :)

  17. Аз навремето го тиках в устата и стисках около 30 секунди. Обикновено ставаше, но понякога успяваше после да го изплюе. Номера е обаче че за 30 секунди то вече се разтопило и си готов.

  18. 1) Хванете котката и я задръжте в прегръдките си, върху лявата ръка, така както се държи бебе. С дясната ръка, упражнете натиск от двете страни на устата й като държите хапчето в дланта си. Когато котката благоволи да разтвори уста, пуснете бързо хапчето вътре.
    Изчакайте докато котката затвори уста и преглътне.

    2) Вдигнете хапчето от пода и извадете котката, която се е скрила зад дивана. Поставете котката пак в прегръдката си, този път върху дясната ръка (така няма да изпитвате болка в издрасканата лява ръка). Повторете операцията.

    3) Отидете да вземете котката от спалнята и изхвърлете размекнатото хапче.

    4) Вземете ново хапче от опаковката. Поставете котката в ръката, която кърви по-малко. Хванете и задръжте здраво задните й лапи с ръка. Натискайте докато котката отвори уста и вкарайте хапчето навътре в гърлото й, като го бутате с пръст. Задръжте с ръка устата на котката затворена и пребройте до 10.

    5) Извадете хапчето от аквариума и свалете котката от гардероба, където се е озовала. Излезте на двора и помолете жена си да дойде да помага.

    6) Коленичете на земята и стиснете силно котката между колената си. Дръжте здраво с ръце предните и задните й лапи. Не обръщайте внимание на ръмженето на котката. Помолете жена си с едната ръка да задържи неподвижна главата на котката, докато с другата постави дървената линия в устата на котката за да можете да плъзнете хапчето вътре. Масажирайте енергично гърлото на котката с надеждата, че хапчето ще слезе в хранопровода.

    7) Свалете котката от корниза и вземете ново хапче. Запишете си, че трябва да купите нова дървена линия и да занесете пердетата на шивачката, която живее отсреща, за да ги закърпи. Вземете метлата и внимателно съберете с лопата парченцата счупени вази и предмети и ги оставете настрана за да ги залепите по-късно.

    8) Увийте котката в голямата хавлиена кърпа и помолете жена си да легне върху котката, като оставите открита само главата на котката. Вземете сламката, с която сина ви пие сок и поставете хапчето в долния й край, разтворете със сила устата на котката и духнете силно в сламката.

    9) Потърсете опаковката на лекарството и в листовката прочетете дали хапчетата не са опасни за хората, после бързо изпийте една студена „Каменица“ за да разкарате неприятния вкус в устата си. Помогнете на жена си да постави превръзки с анкерпласт/цитопласт/санпласт върху раните и драскотините. След това почистете със студена вода и сапун кръвта от килима.

    10) Изтичайте да извадите котката от гаража на съседа. Вземете следващото хапче. Отворете си още една бира. Отидете в кухнята и изпразнете от съдържанието му един от шкафовете. Вкарайте котката в празния шкаф и притворете вратичката така че само главата й да се подава навън. Насилете с помощта на малка лъжичка устата на котката. Изстреляйте хапчето с ластик.

    11) Отидете в гаража за да потърсите отвертка и завинтете вратичката на шкафа на пантите. Изпийте си бирата. Извадете бутилка уиски и пийнете едно малко. Поставете студен компрес върху гърдите си и проверете в здравната си книжка кога е била поставена последната ваксина срещу тетанус. Поставете си компрес с уиски за дезинфекция на раните. Пийнете още едно малко. Изхвърлете в боклука непоправимо скъсания пуловер и вземете друг от гардероба си.

    12) Обадете се на пожарната и ги помолете да дойдат бързо и да свалят ***** котка от дървото от другата страна на улицата, където се е покатерила. Поднесете извиненията си на съседа, който се е врязал с колата си в оградата ви при опита си да не смачка пощуряла котката, която пресичала улицата. Вземете последното хапче от опаковката.

    13) Завържете предните към задните лапи на животното с канап, който после завързвате здраво към крака на масата. Потърсете в гаража брезентови ръкавици.
    Вкарайте хапчето в устата на котката последвано от голямо парче месо. Бъдете настоятелен. Задръжте вертикално главата на животното и изсипете 2 литра вода в гърлото й, та дано хапчето се разтвори.

    14) Изпийте останалото в бутилката уиски. Помолете жена си бързо да ви закара до спешното отделение. Опитайте се да стоите спокоен докато докторът шие разкъсаните ви пръсти и предната част на ръката, както и когато изважда парченцата от хапчето, озовали се в дясното ви око. На връщане, спрете пред мебелния магазин за да купите нова маса.

    15) Позвънете на дружеството за защита на животните и ги помолете да дойдат да отведат „котката, която сее смърт“… обадете се в зоомагазина и ги попитайте дали продават морски свинчета.

    КАК СЕ ДАВА ЛЕКАРСТВО НА КУЧЕ

    1) Поставете хапчето в парче бекон. Пуснете го небрежно на земята.

  19. аз на мойто коте когато му давам противопаразитни хапчета, ..стривам хапчето на прах и му го полепвам на едно парченце салам Шпек (тъй като много го обича) и решавам проблема – и котето доволно и аз доволен

  20. Отвори устата на котето(като я стиснеш към челюста),пусни хапчето към средата на езика и затвори устата.Дръж устата на котето до 10 секунди и го пусни да си живее:D.

  21. Здравейте,
    моята техника е хапчето на две или четири зависи колко е голямо с малко вода се вкарва в устата на котето със спринцовка(без игла).
    Изтрелва се зад езика право в гърлото.Така няма отхапани пръсти само наръфани спринцовки.

  22. натроши хапрета прах и го смеси с консерва или пакетче

  23. решението е едно евтино устройство, което ветеринарните ползват. прилича на спринцовка, но накрая има нещо като щипчица, където се слага хапчето. изстрелва го в отворената уста на котето директно в гърлото и преглъщането е веднага. струва около 5 лева и спестява нерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.