За 100jan :)

Първо – да поздравя моя добър (макар и само виртуален) познат с новия му блог. За съжаление се е спрял на blog.bg. Личния му избор е естествено негово пълно право, ама по-скапана „платформа“ и с конкурс трудно ще се намери :). Дано това не го спре да споделя интересни неща. Дразнещите неща в блог.бг са разчепкани в този пост на longanlon, както и няколко коментара (1, 2, 3) към материала му. И на други места … Смело обобщавам, че към момента всичките услуги на инвестор.бг са куци – доказателства по мрежата – бол.

В момента има вече два поста, обаче за да ги коментирам, трябвало да съм регистриран с име и парола – не, благодаря! Не съм съгласен нито с „условия за ползване, нито с „политиката на поверителност“, да не говорим пък за „всички права запазени“. Ще използвам за целта моята си трибуна :)

За проблемните доставчици в Пловдив – един съвет без да имам никаква идея за тамошния пазар и конкуренция – най-малкото зло е БТК. Да предупредя, че пак може да има кусури – първо се иска наличен стационарен телефон към тях (все пак може да се пусне на някаква абсолютно минимална тарифа), освен това много зависи от физическите характеристики и качествата на самата телефонна мрежа (кабеляците и връзките между тях), които стигат до дома на човек. Друг начин да се намалят разходите – рутерче и малко кабел за качествено разделяне на връзката (и съответно сметката) между няколко съседа. Или дори и чрез елементарен Internet Connection Sharing (само за още един обаче) – необходими са още една евтина мрежова карта и кабел между двата компютъра – зависи от разстоянието. Последен съвет по темата – огледай се/ ослушай се за WiMAX (също би могло да се дели по съседски) …

За свободата на словото. Аз все още съм един от администраторите в единия от форумите, където 100jan има(ше?) бан. Дали ограничаването му е било оправдано … честно казано, нямам ясен спомен. Ако някой от колегите чете тук, може и да сподели своята гледна точка. Били сме и врагове, и приятели в играта, към която е форума, и съм си комуникирал доста със Стоян. Мисля, че ban е било прекалено крайно решение. Обаче! Вярно е и това – ако някой правоимащ решително и сериозно се заеме със задачата да провокира и умишлено да търси и най-дребните неясноти, тълкувания и пропуски в мненията на конкретен форумец – със сигурност ще съумее да се аргументира за решението си по повод изгонването. Правилата, между другото, са сравнително обемисти, но по същество не са по-различни от други подобни форуми към игри, и не мисля, че са кой-знае колко рестриктивни. Вероятно е имало сериозен повод за такова крайно решение. Зависи от гледната точка :).

Точно личната страничка или личния блог са пример за местата, при които единствения цензор е съвестта на пишещия. Именно затова ще посъветвам Стоян – човек, в блог.бг пак има вездесъщи правоимащи, които понякога без видима причина и аргументация може да затриват коментари, постове, акаунти дори. И определено са пристрастни, никаква обективност. Тъй че ако сериозно, ама наистина си решил да поддържаш блог – потърси по-читави решения – избор има, само трябва да се направи добро проучване и аргументирана преценка!

Но дори и да останеш там – пиши, ще те чета, дори и да не коментирам :).

7 thoughts on “За 100jan :)

 1. Току-що получих и това подсещане – в провинцията може да бъде къде-къде по-добре :)
  скорост от неткомлан :)

 2. Здравей, Марио!

  От къде да започна? Хайде от БТК! Да, вече съм им клиент, но сметнах, че не е нужно да го споменавам в блога. А избрах въпросния хост съвсем случайно. Дори и не съм търсил, просто те ми попаднаха първи. За сега съм пасивен ентусиаст, но ако реша да се захвана по-сериозно с блогване – ще потърся какво и как. Но няма да плащам, да сме наясно! :)

  Форумът на булфлийт… Последния бан беше малко след като се обърнах на Вие към главния администратор :) Повече коментари не са нужни. Отвратих се от играта, малко след това и от форума й. Но няма нужда да преповтарям пак стари неща. Инсомниак, с когото се познаваме и на живо, също не е наясно защо имам вечен бан (до 2099 година, което си е вечен бан). Аз прелистих тази страница от интернет-живота ми. Знам, че и ти си загърбил вече тези неща.

  Успех в блогването и да ни радваш с още интересни неща!

 3. Жив и здрав! :)
  От безплатните блог платформи – wordpress.com или blogger.com. Въпреки, че недолюбвам чадото на google и определено имам симпатии към уърдпрес, и двете решения са в пъти по-добри от блог.бг. Ако много държиш на „изберете българското“ – bloghub.org (опс, в момента не виждам да са разрешени регистрации) или bglog.net (също има доста кусури, но нищо отчайващо като настоящия ти).
  Идеалният вариант за съжаление е платен – евтин хостинг (5-10 лв. месечно), и там wordpress – не е трудно ;)

 4. Здравейте Марио и Стоян,

  Марио с тебе се запознахме не отдавна, Стоян не успях да видя на живо за нещастие.

  Аз снова често Пловдив-София и горе долу имам някаккъв поглед върху „Интернет“ пазара. Визио и Еуроком са… смешни или по-скоро за оплакване.
  Преди 2 месеца имах честта да тествам услигите на WiMax и останах крайно доволен. Линията е абсолютно симетрична с максимална ширина от 1.8Мбит/сек. Вярно малко, бавничко си теглят разни нещица, но за сметка на това Нета го има ПОСТОЯННО. Оборудвах офиса ни с един WiMax модем, малко VoIP модулче и PCMCIA модем за лаптопа си. Общо взето, където и да отида съм свързан с мрежата… И това всичко на едни според мен твърде символични цени, от гледна точка на самата технология и малката и популярност в България. Цената за физическо лице включва Интернет, VoIP + IPTV за смешната цена от 35лв с включени 60мин разговори към Западна Европа, Щатите и България.

  Та бих посъветвал, ако ви е възможно да се огледате за офис на Max Telecom и при възможност даже да пробвате услугата за 1-2 дни.

  P.S. Имах честта и да се запозная със заместника на Краси Стойчев, както и с една от акаунт мениджърките ^^, отношението им е на светлинни години отдалечено от това на всякакви вирнали носовете си и преяли квартални кабеларки.

  P.S.2 : Стояне честито за блога, ще следя внимателно и редовно, както правя и с блога на Сериъла :)

 5. Марио, оказа се, че този ми блог никак не е нов. Направил съм бил регистрация там през ноември 2005-а година :) Пона от тогава ми е първия постинг. Просто не съм знаел за какво да използвам блога си тогава :) Впрочем още не знам :)

 6. P.S.2 : Стояне честито за блога, ще следя внимателно и редовно, както правя и с блога на Сериъла :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.