Тома

Тома е победителя в последния мюзик айдъл. Торнлий са канадска група. Парчето им е от 2004 год. Открийте разликите в музиката.

vs

Тома за първия си сингъл:
„Парчето „Герой“ стана супер яко и е много мое, моето си парче!“

Георги Янев (група „Каффе“, музикален продуцент на Тома):
„Парчето звучи супер модерно, музиката е на едни много талантливи момчета от Канада.“

Песента „Герой“ е записано в Monte Studio, където са записвани всички неща на Графа, последния албум на Мария Илиева и т.н.

Мастерингът е направен в Щатите от саунд инженер с повехнала гениалност – Брайън Гарднър, носител на Грами, работил по последния албум на една относително съвременна група, както и за някои групи от миналия век.

Продукцията е на Вирджиния Рекърдс.

КОМЕРСИАЛНИ ПРЕТЕНЦИОЗНИ БЕЗДАРНИ ПЛАГИАТИ! Трябваше ли първата му „официална“ песен да е копие? гавър кавър версии … Язък за Тома :(. Да направи каквато там боза трябва според договора, и да бяга по-далеч от разните Станислави Амутлиеви, Жоровци, Графове … а ако може и от България.

Първа спирка – германската столица, май?

Люси (No Angels, жури в music idol 2), на финала, след обявяването на победата на Тома, когато водещите уж се шегуват с него дали иска да подпише с Virginia records, вика „Не, не!“ (не звучеше като шега). Малко по-късно, при включен усилен микрофон на всеослушание:
„И аз имам подарък. Тях двамата ги каня във Берлин за уикенд, и за посещение във Universal records!“

Уточнение: не слушам точно post-grunge/hard rock, и не е моя заслугата за откриването на съвпадението – прочетох го в коментарите под клипа във vbox7.
Още нещо – взаимстването не е незаконно, напротив – песента била платена на авторите. Всъщност по-горе никъде не съм написал, че е крадена. Заглавието в свежо.нет е подвеждащо. Съжалявам, че alkatraz е останал с такова впечатление, може би просто е искал да напише нещо, което да привлече вниманието. На мен обаче не ми пука за „свежия“ трафик, така че ми е все тая дали ще коригира заглавието или не. Отговорността за техните публикации не е моя. Всичко останало обаче важи, и възмущението ми остава.

12 thoughts on “Тома

  1. Така, такаааа….

    Похвално за проявената наблюдателност, обаче нека те светна нещо.

    Вирджиния, които в България представят Юнивърсъл и още някои други компании работят с „Музикалната банка“ на Юнивърсъл, където има има стотици хиляди използвани и неизползвани сепли и мелодии.

    Та ето как стоят нещата в музикалния бизнес при нас – взима се парче от банката, ако трябва се модифицира малко според пазара, където ще се пласира, добавя се текст и хоп, песента се изпява от някой. Всички права запазени… за продуцентите и така – всичко е пито-платено и няма нарушаване на авторските права.

    Разбира се на Бритни песните, например, няма да ги чуеш изпълнени от някой друг, по разбираеми причини-там са впрегнати изявени текстописци и композитори, които си работят лично за нея и им се плаща, при това солидно. Това обаче е доста скъпо и немислимо за размерите на шоубизнеса в държава като нашата и ето затова за пилотната песен на някой си туко що пръкнал се Тома се взема музика от банката. Аз ако бях на Тома бих се самоубил, но…

    Същото беше положението и с предишната айдълка – Невена. На Слави също му идваше да се самоубие, като разбра в последствие, че общата им песен и тя е copy/paste-ната, при това пусната по едно и също време и в Румъния, където беше доста вървежно хитче-еднодневка.

    Най-кофтито от всичко е отношението към нас-слушателите. Все едно сме някакви малумници и си нямаме представа какво се случва по света и у нас!!! И после как да им вярваш като ронят сълзи и разправят как пиратството ги ограбвало?

    А относно Люца – НеАнгела, Тома може само да го хване и поразходи из антрето и бара на Юнивърсъл в Берлин, щото, милата не е никакъв фактор! Такава, каквато я представяха в Мюзик айдъл… просто доста се бяха пресилили! Там отдавна никой не си спомня за нея каква е, от къде е и за какво се бори…

  2. Ужас! Да започнеш музикалната си кариера с… ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Вече сме в ЕС и Тома като нищо може да бъде съден и осъден!

    Какво да се прави, младостта е един много голям недостатък, но той (за щастие) много бързо и много лесно се преодолява…

  3. Хората доказа, че могат да направят от чеп за зеле пари. Докато един чеп за зеле освен да затапва кацата, нищо друго не може да сътвори.

  4. Ясно ми е, че от юридическа гледна точка нямат проблем. Именно това е тъпото – талантливия канадец е измислил и изпълнил някаква хубава музика и текст, изпълнили са я добре. И изведнъж – той няма правата над песента си, защото се държат от звукозаписната му компания или от продуцента или и аз не знам от кого. Тя вече не е негова. И музикалния кръвопиец може да дава творението му на куцо и сакато да се гаври с него.
    Не че изпълнението на Тома е лошо. Напротив. За този стил музика звучи добре. Не съм във възторг от него, но бива. Само че той, горкия, казва, че това било „неговото си парче“! НИЩО негово няма! Да започне кариерата си с копие на песен е кофти.
    А Жорката от Каффе вместо да бъде човека-оркестър (свирил всички китари, баса, само барабаните са на някакъв друг), можеше да се напъне и да измисли оригинална мелодия. И да я оформи в по-тежък стил. Или Графа, вместо да се мотае и човърка по пулта, където не му е работата, можеше да помогне.
    Само че те са абсолютно неподходящия екип за Тома. Не ги виждам как ще направят рок/гръндж/метъл парче. Трагикомично.
    Така че е разбираемо да ползват чуждия труд, вместо да се силят с нещо, в което не ги бива. Това е не само глупаво, а е и подигравка с Тома.
    Тук е и вината на фръцлата от Вирджиния рекърдс. Аз я недолюбвам още от предишния айдъл, когато на финала при връчването на наградата се изцепи, дърдорейки за авторски права и още някакви несвързани простотии. Но както и да е.

    Тома обаче ми изглежда като прагматичен човек. Така че тъй или иначе трябва да си завърши албума, договора и работата с Вирджиния и позьорите в студиото. Лесно или трудно, на печалба или не, плагиатстване или бездарно оригиналничене – все ще му е от полза. Този натрупан опит е безценен. Да разбере как стоят нещата реално, и да е подготвен за това, което го чака.
    НеАнгелската Люцка може и да не му помогне, но няма и да навреди – контактите и връзките (врътките), с които може да му помогне, не са за пренебрегване. Особено, когато действието се развива извън България.

    Аз си оставам някакъв умерен оптимист по отношение на Тома. За музикалното му бъдеще. За разлика от Бого, който може и да се окаже прав, но дано да не е :). Дали след това ще си направи своя банда, дали тук или в чужбина – ще видим. Надявам се човека да не се главозамая, да не се „надуе“, да остане реалист, да не губи доброто си настроение и хъса за творчество; като едновременно с това си направи нещата по своя собствен уникален начин. Да не се понесе в mainstream посока, да си остане оригинален. Ако от цялото нещо излезе и на печалба – ще е приятен бонус :).

  5. „Да започне кариерата си с копие на песен е кофти.“ – Не си съвсем прав, няма нищо лошо в това да започнеш с чужди парчета, а ако е направен както трябва (е, тук случаят не е съвсем такъв), кавърът може дори да засенчи оригинала, примери колкото искаш. Най-лошото в случая е, че се скрива от публиката факта, че композицията не е оригинална. А ето ти примери за наши хитове, които не са оригинални композиции:
    http://vbox7.com/play:347beae6
    http://vbox7.com/play:c7fa0ec8 – първото парче
    http://vbox7.com/play:65309214 – от 7:13 нататък

  6. Pingback: Link-o-rama 10/11/2008

  7. Отдавна съм отписал българската музика и това нещо само го затвърждава. Много жалко…

  8. Pingback: blacksnoopy: @Method-X Тома и Thornley - edno23.com

  9. Хайде малко да ви припомня как започнаха Щурците с песен Rare Earth – We`re Gonna Have A Good Time.

    http://www.vbox7.com/play:ff2e0e81 – кавърът на Щурците
    http://www.vbox7.com/play:38591347 – Оригиналът

    Началото винаги е трудно. По-важно е „устойчивостта на проекта“ ;)

  10. Здравейте,
    Пише ви един рокаджия. Много съм възмутен и разочарован като разбрах, че „Герой“ е кавър. За първи път настръхнах когато Тома за да се хареса на всички чалгаджии в България изпя песен на Азис. Сега за втори път – направо съм съкрушен, че отново ни гледат в очите и ни лъжат. Не можа ли Ти Тома, да кажеш това е песен на …. Да знаеш по този път по който си тръгнал няма да стигнеш до никъде. Най-много ще подгряваш разни госуващи групи и не след дълго всички ще те забравят. Изборът сие твой!

  11. има една песен на Тома която се казва пластмаса. Тази песен е на една друга българска група и тя си е направо същата. Групата се казва БГ ПЛАСТМАСА и песента им се казва Пластмаса

  12. Да е жив и здрав човека, и дано да има хъса, късмета, желанието и волята да сътвори нещо истинско и оригинално.
    За разлика от настоящия „продукт“, цитирам от еднооки мисли:
    „откакто съм го дръпнал ъплоуда ми е 0Кб (торент в замунда). т.е успяха да запишат такава метъл-руши-мага-графа-полу-боза че никой не я ще безплатно, пък камо ли да ходи да си я купува от магазин“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.