Hills of Rock 2018 рекапитулация

Във Пловдив МНОГО трудно се намират свободни места в хотелите за дните на фестивала. Два месеца предварително почти всичко беше заето. Наложи се първия ден да спим в един хотел, а следващите два дни – в друг. Става дума за нормални цени между 50 и 100 лева на вечер в стая за двама. Иначе имаше някакви свободни места за по 200 и повече … не, благодаря. А за самите дни на концертите цените са буквално двойни. Извод – при подобни фестивали, когато датите се знаят отдавна, е силно препоръчително да се запазват хотелски стаи половин година предварително. Или да се ползва къмпинга.
Пловдив е голям и хубав град. Изглежда чист, поддържан, има достатъчно зеленина, добра инфраструктура, икономика, транспорт и т.н. Забележителности … да, има някакви. Всъщност има доста, за който се интересува, и е някаква „столица“ на културата в Европа за 2018 или 2019 или нещо подобно. Градът изглеждаше ОЩЕ по-приятен с плъзналите навсякъде хеви метъл фенове. Направо ми се пълнеше душата като гледах черните тениски с лого/надпис на всякакви знайни и незнайни рок и метъл групи. По улиците, в центъра, в предградията, по кафенетата, кръчмите и баровете, по моловете и магазините, по полянките, в хотелите, около хотелите, покрай реката … навсякъде! Още по-радващ беше факта, че имаше много, ама МНОГО млади хора, слушащи праведната музика. Възрастовата граница – примерно от около 10 до 60+ години. Факт! (Друг страничен факт – нямаше цигани. Досега съм бил на … двадесет, тридесет рок / метъл концерти и на никой от тях не съм видял нито един циганин. Интересно наистина).
Организацията беше приемлива. Образуваха се „тапи“, но движението общо взето беше добре организирано. Цените на продуктите за консумация на територията на фестивала бяха неоправдано високи. Половин литър българска минерална вода – 3 лева. Половинка гадна наливна бира – 4 лева. Сандвич тип бургер – между 12 и 18 лева. Егати!
И сега най-важното – музиката! За който е бил там (или на подобен метъл концерт) знае какво е. Аз не мога и няма дори да правя опит да описвам усещането. От десетките подгряващите групи на мен най-много ми харесаха Battle Beast и Jinjer. От хедлайнърите – Sabaton направиха прилично шоу, каквото си правят всеки път. Judas Priest бяха сравнително статични, но в музикално и техническо отношение се представиха много добре. Iron Maiden бяха страхотни, невероятни във всяко едно отношение. Алтернативната сцена и „На тъмно“ не съм гледал/слушал.
Догодина – пак, евентуално, в зависимост от това кои групи ще идват.

    Thousands of cars and a million guitars
    Screaming with power in the air
    We’ve found the place where the decibels race
    This army of rock will be there

    To ram it down, ram it down
    Straight through the heart of this town
    Ram it down, ram it down
    Razing the place to the ground
    Ram it down

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.