Развод с Уникредит Булбанк

Пътен знак заобиколи препятствие на пътя - Уникредит Булбанк

Всъщност в България няма читава, нормална банка. Всичките са от един дол дренки. ‘Фани едната, удари другата, напсувай третата – маскари са, без изключения, и си го заслужават. Само че някои са по-зле от други, а действията на Уникредит Булбанк (или бездействията, де да знам каква може да е причината) в моя конкретен случай, за който ще мрънкам, са неадекватни. Като цяло също не стават – лихвите им по кредити са високи, цените на разните им дребни услуги – също, депозитите по влоговете са ниски, поддръжката и сроковете им са неадекватни, въобще нямат и един „банков продукт“, който да ме заинтересува.

Беше ми малко неприятно, защото обикновените служители нямат никаква вина за проблемите, които ми причини решението на някой техен високопоставен мега-компетентен свръх-експертен шеф. Бях им клиент от над 10 години (преди сливането бях в Биохим), и служителите от офисите им във Видин, с които съм работил, на различни длъжности, бяха учтиви, отзивчиви и коректни. Помагали са ми, съветвали са ме – въобще бях обслужван нормално.

По същество. Visa имат допълнителен XML базиран протокол „3-D secure“, търговското наименование на услугата е Verified by Visa. MasterCard също са лицензирали и ползват технологията, но аз ще пиша само за Виза. Претекста е да се предложи на клиентите, които пазаруват онлайн, допълнително ниво на защита при осъществяването на Интернет транзакции по дебитните и кредитни карти Visa и Visa Electron. Може да бъде активирано по желание, и не е задължително. Вече писах, че съществуват недостатъци в начина на изпълнение – има „дупки“ в процеса, а излишното усложняване по-скоро прави проблеми, отколкото да дава по-голяма сигурност. Полза от това имат само банките, защото отговорността при случай на измама се прехвърля върху клиента. Може би затова не са много големите онлайн търговци, които поддържат тая услуга. За мой кофти късмет нито един от сайтовете, от които съм пазарувал през последната година и половина, не поддържа Verified by Visa.

Лошо няма, това не би трябвало да е чак такъв проблем. Ако сайтът не поддържа 3-D secure, а картата Visa го има, пазаруването си продължава по стария, нормален начин. Просто не се визуализира и не се активира тоя допълнителен „защитен“ слой. Обратния вариант също си има решение – ако сайта го поддържа, а картата – не. Тогава си има опция (бутон/поле) за „скипване“, прескачане на допълнителната проверка. Независимо дали картата е нормална Visa, или Visa Electron.

Обаче някой „гений“, или няколко титани на мисълта в Уникредит Булбанк решил(и), че това чудо ще се активира за всички Visa Electron карти, издадени от тях, задължително.

Без уведомяване на клиентите. Лично аз разбрах съвсем случайно, около месец време след като бяха стартирали тая издънка. По време на една от летните промоции в Steam цъкнах да си купя Fallout: New Vegas – и ми излезе съобщението, че банката е отказала транзакцията. Сигурен бях в данните на картата си – те са запомнени в Стийм платформата. Знаех, че има предостатъчно пари. Опитах чрез браузър, през сайта им, въвеждайки старателно и коректно необходимите данни от картата – същата работа. Малко след това видях една много изгодна и краткотрайна оферта в Амазон, но и там ударих на камък. Поразрових се, развънях се, и разбрах за какво иде реч.

Регнах се където трябва, получих си СМС-а, направих си 3Д парола – иначе банката блокира транзакциите, ако няма такава регистрация и парола. И какво стана … НИЩО. Пак не можах да си купя това, което исках, и промоциите приключиха!

Оказа се, че ако сайтът, от който се пазарува, не поддържа 3-D secure, Уникредит Булбанк блокира транзакциите.

Без право на избор!

Към отговорните топ „мениджъри“ и „специалисти“ в Уникредит Булбанк, взели и реализирали това решение – никой, особено пък индивиди като вас, няма да преценяват вместо мен аз от кои сайтове и как ще си пазарувам. Щом не можах да купя нищо от амазон и стийм, за чий ми бяха паролата, сметката и картата? (Да, Amazon.com не поддържа Verified by Visa!) Според самата огромна международна компания Visa изискването 3-D secure не е задължително, и независимо от наличието или отсъствието му може да се пазарува онлайн от всякакви сайтове. Да, ама не – вие знаехте най-добре, и с един замах премахнахте огромен процент от възможностите на клиентите ви за пазаруване в Интернет. А в моя случай процента е 100 – ЕПИЧНО!

5 минути (пътя до най-близкия офис) след като разбрах, че това нямаше никакъв начин да бъде променено – си прекратих сметка и карта Visa Electron в Уникредит Булбанк – това „удоволствие“ не беше безплатно. Надявам се с тия левчета да съм ви оправил живота, защото те бяха предпоследното нещо, което видяхте от мен. Нищо фатално не е станало, работете си спокойно, въобще да не ви пука какво е мнението на някакви си там тъпи клиенти физически лица. Разни претенциозни досадници (като мен) хленчат за глупости, голяма работа – нормално е да са ви по-важни тлъстите корпоративни клиенти. А аз междувременно си ликвидирах картата и сметката, по която ми превеждаха заплатата. И това не беше безплатно, но тези пари бяха последното, което взехте от мен.

И ви казвам с облекчение: По живо, по здраво, Уникредит Булбанк!

NO to UniCredit Bulbank

И ако трябва някога, някъде, по някакъв повод да заплащам каквото и да е на хора или организации, по сметки при вас – просто няма да го бъде, забравете. Ще търся такъв начин да се издължа, който не включва ваше участие. А ако не става, ще се наложи да мина и без конкретната стока/услуга, или ще се задоволя със заместител.

Вие от мен повече няма да видите НИЩО!

Докато черновата на публикацията зрееше, драстично редактирах грубите изрази – първоначалния вариант беше прекалено емоционален, нецензурен и не в мой стил. През това време си направих труда да проуча 5 банки с клонове във Видин, които поддържат 3-D secure за картите си VISA Electron. Просто от любопитство, нямам никакво намерение на ползвам тая „екстра“. Та оказва се, че Първа инвестиционна, Алианц, Инвестбанк, Сибанк и ДСК – при всички тях това е по избор на клиента и не задължително. Ако 3-D secure е активирано, но сайтът, от който купувам не го поддържа – пазаруването продължава по традиционния начин и транзакциите се осъществяват нормално. И не само това – всички изброени банки предлагат по-атрактивни продукти за физически лица.

Конкуренцията е хубаво нещо. Публичността – също. И търпението … А на Уникредит Булбанк най-искрено пожелавам да продължава все така творчески да прилага уникалните си управленски решения, докато не изгони/умори и последния си клиент.

Горното можеше да си остане хубав финал, ама все пак ще разваля ефекта с щипка неуместно празнично настроение в този иначе издържан, откровено и справедливо хейтърски пост. Пожелавам на банковите служители Весела Коледа и щастлива Нова година! Хо-хо-хо.

П.П. Препоръка към хората, които са задължени да „изследват“ удовлетвореността на клиента и въобще всички уникредитбулбанковци: не ми досаждайте по телефона – зная кой е бутона за прекъсване на разговора. Взимащите решенията при вас да са мислили предварително. Ей ми го мнението, написано на разбираем български. Няма какво повече да обсъждаме.

5 thoughts on “Развод с Уникредит Булбанк

 1. Не искам да прозвучава като реклама, или като анти реклама… но тази банка, както и всички, които работят с една бг система нямат избор…

  Наши клиенти пропищяха за същия проблем, от същата банка. Да не говорим че имат запор на сметките, при положение, че са си изпратили стока за Англия, и 2 седмици по-късно.. запор заради крадена карта.. в което те нямат никаква вина,, клиента си е взел стоката от куриер, предоставени са всички товарителници и тнт… но нито стока нито пари.

  Препоръчвам ОББ не защото имат по-добро обслужване или нещо такова, ами защото при тях няма запор особенно ако има авторизация с последващо удобрение. Което означава, че само се блокират парите по картата и след известно време се теглят, когато всичко е наред и се спестяват и доста такси за връщане на суми.. Иначе.. съпорта е под всякаква критика. Но поне работи с всички карти и няма запори. Освен с тези, които не поддържат авторизация разбира се.. като борика и тнт… но с Visa, Master Card, Visa Electron няма проблем… даже и с AE минават..

  Но цяла седмица целия офис е на крака… заради Уни Кредит… хора губят пари и пропускат ползи заради тях.. или по-точно не заради тях, ами заради заради системата която използват и Ц Ка B, и Уни и Райфай, кодови найменования, защото адвокатите си нямат работа.

  А пък уж най силните в България ПИБ *Първа Инвестиционна Банка ползват една ужасна система cpay.mk – македонския вариант на борика или ипей… нещо средно, само че с много бъгове и си представете как англичани им излиза текст на македонски и всички поръчки са в незавършени..

  Единствено ОББ системата става.. не затади съпорта ами заради самата система и авторизацията.

  Не права реклама, просто съм патил от всички…

  ps. моля. да ми се редактират последните два коментара и да се обединят в един, не са писани с цел реклама или с цел сео.. просто забелязахме този пост на коледния банкет (леко подпийнали), докато наши клиенти отново ни сигнализираха и ни изпратиха статията, тъй като и те имат същия проблем,, та заради това са толкова несвързани.

  При първа възможност, ще пуснеме статията на всички наши клиенти и ще я линкнеме в нашите сайтове! А нека банките му мислят.

 2. И аз бях техен клиент. И за подобен повод си направих нова карта, няма да казвам коя да не се сметне за реклама и съм доволен

 3. Ами братя мен по изключение (от работа) ме задължават да ползвам услугите на уникредит…Искам да кажа ,че такова отношение имат към обикновения бачкер под сяква критика….Отивам аз за получаване на карта(дебитна) чакам да се освободи служител ..освобождава се и се оказва че приключвал…а като ги гледах си говореха двечки и не бързаха много. от там отивам на кааси да питам там …казват ми „изчакайте или вижте къде в залата има свободен служител…Само ще отбележа че залата е горе доло кръг….Виждам свободен служител който за жалост ме прати на предното място(каси) от там отивам пак да чакам някий да се осводи(явно свободните служители не са чак толкова свободни)В един момент се освобождава др. слижителка и пак рабирасе приключвала „Аз приключвам вижте някоя друга колежка“ При което не ми издържат нервите от 1 час чакане за 5 минути работа( точно толкова ми отне!) и започвам …аха другаде да отида ми те всичките са заети или приключват и само ма разкарвате наляво надясно, аз не съм ли клиент ако няма да ме облужвате да си ходя….И така отношението им не ми хареса а съм за първи път техен „клиент“.

 4. Много съм доволна от Алфа банк от сметката им в която внасяш задължително всеки месец някаква сума и лихвата е 3, а не 2 процента и си я получаваш всеки месец. За работещи е супер.

 5. Тъпа, тъпа, тъпа, тъпа,тъпа, тъпа, тъпа, тъпа,тъпа, тъпа, тъпа, тъпа,тъпа, тъпа, тъпа, тъпа банка !! Левон, Левонннннннн !!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.