Оригинални или кракнати игри? Второто.

Зависи от няколко различни фактора. За мен най-важните са два:

Ако онлайн мултиплеъра е съществена част от играта – почти задължително е да е оригинална. Примери: Battlefield 2 и Bad Company, Need for Speed – Hot Pursuit, Starcraft Broodwar и 2. Ако не – замунда.

Съотношение цена/качество. В някои редки случаи се появяват изключително добри игри. Дотолкова, че след изиграването на кракнатата версия си заслужава да се купи оригинална, стига да не е прекалено скъпа. Примери: The Witcher и 2: Assassins of Kings, Dragon Age: Origins, Mass Effect и 2, Doom и 2, Wing Commander: Prophecy Gold, Freelancer, Civilization 2 и 4, Warcraft 2, Painkiller, Heroes of Might and Magic series.

Важно е уточнението, че това го пиша от гледна точка на живеещ в мизерна държавица с бедно население. Където е правило хората, играещи много (и като време, и като количество) компютърни игри, почти никога да не си ги купуват.

А всъщност трябва ли, редно ли е да се купуват оригинални игрите, които се играят? Не говоря за юридическата, формална страна на въпроса, а за съвсем прагматично-ежедневната реалност. Доколко удовлетворението от играта оправдава цената и.

При доход под 500 лева месечно – определено не. А такива са 66% от геймърите в България (точната стойност може да е получена чрез просветление, дошло след 10 секундно разфокусирано зяпане в тавана, но е реалистична, дори занижена). Над 500 лева – може, но внимателно и избирателно (дебнене на промоции и отстъпки, изчакване с месеци/години да падне цената). Предполагам, че при 5000 лева месечно игрите няма да са проблем. Само че хората с няколко хиляди месечен доход рядко са активни геймъри, поради различни обективни фактори.

Ако за играта се плаща, при кого отиват парите? Най-малко при тези, които реално са я направили – дизайнери, програмисти, разработчици. Най-много при разпространители, собственици на цифрови права, дистрибутори, продуценти, рекламисти, бордове на директори, мениджъри, големи търговски вериги и други подобни в навалицата по пътя на продукта до клиента. Айде нема нужда!

Личната ми статистика (играя игри от времената на Правец 8) показва, че 1 процент от игрите си струват парите. Да, точно така – от всеки 100 игри има само една, която безапелационно си заслужава купуването. И да кажем още 9, които са поносими, стават горе-долу. Останалите 90 не струват.

Няколко примера за проблеми с оригиналните игри (неработещи регистрации, невалидни кодове, регионални рестрикции, DRM и прочие).

Искам да разцъквам онлайн Dead Island (това как ще да е на български – мъртъв/мъртвешки остров, или острова на мъртвите/мъртъвците? Геймплея логично е как малкото останали нормални живи хора трепем камара зомбита – различни видове).

В пулсар беше 60 лева, което ми е много. В стийм е 33,49 евро – няма начин. Европейските потребители сме прецакани – в американския steam е също 33,49 – ама долара. Все още е повече, отколкото бих дал за компютърна игра. Намирам я в амазон.ком за 26.77 долара – за сваляне (НЕ английския или немския амазон, баш си американския). С кода за 7 долара отстъпка, който имам, я взимам за 19,77 долара – около 30 лева, по-бива … ама не съвсем. Това било само за клиенти на територията на съединените щати и американски пощенски адрес. Проблема е никакъв – просто пиша в полетата реален щатски адрес, плащам с кредитна карта и готово.

И греда – при опит за активиране на играта чрез steam акаунта ми – йок, тоя продукт не е достъпен за закупуване в държавата ми!? Бе вие шашави ли сте, или просто тъпи? Вероятно по време на процеса на активация се е включила защитата на играта регионално заключване – изглежда стийм клиента слага регионални ограничения чрез геопозициониране на IP адрес. Ако беше браузър – лесно, с два клика го правя американски. Но при steam е малко по-различно.

Излизам от приложението. Отивам с лаптоп до близкото Интернет кафене. Личните ми и други чувствителни данни са криптирани. Връзвам се с 7 минутен безплатен VPN към щатски сървър, логвам се в стийм, регистрирам си играта, и айде вън.

За проблема си с Need for Speed: Hot Pursuit споменах скоро. Добре, че не беше нещо сериозно.

Последната ми сага е с Dragon Age Ultimate Edition. Включени са всички DLC-та, както и разширението (добавката?) The Awakening. Като начало на проблемите е downloadera на Amazon – няма никакви опции (скорост, място за сваляне, нищо), започна да точи разни rar файлове. При амнайсет гигабайта нещо от архива се оказа недосвалено/повредено, и не можа да се инсталира.

Прежалих загубеното време, и тръгвам да активирам играта в Origin клиента. Ония от EA (Electronic Arts) не си поплюват – размера е вече 27 гига, ако не се лъжа. Пуснах да се тегли след обяд, на сутринта на другия ден беше готово. Не, че „свалячката“ им е по-добра, но поне след това нямаше проблеми с инсталацията.

Да да, ама не! Експанжъна The Awakening трябвало да се активира на сайта на Bioware, social-нещо-си (не чрез ориджин клиента). Там важи регистрацията ми в EA, която имам още от времето на BF2. Само за да се насладя на неприятното съобщение, че тоя код е невалиден. Да поясня, че имам два кода – единия за играта, втория за експанжъна. Почвам да си чатя с лайв съпорта на EA, слагам patch 1.5 според упътванията на помагача. След разни уточнения, уговорки и увъртания съм препратен към съпорта на амазон.

Амазонците пък нямат лайв чат за секцията софтуер сваляне и игри (game and software download). Пиша мейл на съответния съпорт. Отговора е общи приказки и няколко безполезни съвета. Препращат ме да пиша мейл на EA, само че директно на отдела им, който се занимава с покупките чрез амазон. Очаквало се от тяхната поддръжка да ми отговорят до 2 работни дни. За капак действието се развива в петък, в края на деня :(.

За сравнение – в Замунда пълния пакет с интегрирани всички ДЛЦта, разширения, добавки, бонуси и експанжъни, и на ориджинс, и на двойката (това са ДВЕ игри, не само първата!) е 16 гига. И най-важното – всичко работи, инсталира се и играе с кеф и без грижи.

Втората част на Вещерът (The Witcher 2: Assassins of Kings) първоначално излезе с някакъв вид DRM. След доста оплаквания на потребители с проблеми, сравнително бързо беше пуснат пач, който освен че оправи някои по-кофти недъзи, махна DRM защитата! И по-нататък, всички пачове, добавки, подобрения и разширения са без защита. Това го пиша като пример за добра практика.

В заключение: Скъпи представители (изредил съм някои по-горе) на корпоративната паплач, дето се изхранва на гърба на геймърите! Заявявам Ви, че почти няма да ви купувам игрите. Изключенията ще са рядкост. А чисто новите, току-що излезли игри, както и тия с предварителна заявка (pre-order) пък съвсем няма да ги купувам. И вместо да се пробвате да ме изнудвате, принуждавате, контролирате и ограничавате, можете примерно да ме помолите да ми оближете топките; и като не ви разреша тихичко да се върнете обратно в дупката, от която сте изпълзели.

Plough ’em all & shove off!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.