Достъпен качествен български хостинг

Този материал престоя доста в черновите ми, време е да види бял свят. Настоящия обзор е актуален към края на ноември 2007 год. и се базира основно на информацията, дадена на сайтовете/порталите на изброените хостинг компании, базирани в България. Оценявани са по няколко критерия:

  1. Цена на услугата (да е евтина);
  2. Какви основни (базови) компоненти включва, като абсолютен минимум решавам, че ще е това:
    дисково пространство – 1 GB
    Хоствани домейни – 1
    Поддомейни – 10
    ftp акаунти – 10
    пощенски кутии – 10
    MySQL бази данни – 10
    Паркирани домейни – 5
    Месечен трафик – 20 GB
    PHP 5, PERL, PYTHON – поддръжка
    Backup – ежедневно
  3. Вид и качество на поддръжката;
  4. Начална страница – визия (дизайн) и доколко е достъпна (лесно видима) нужната информация;
  5. Екстри и допълнителни услуги;
  6. Асенов оценка – лично мое (относително субективно) мнение по различни фактори, невключени в горния списък. Като ъптайм, или изградено отношение въз основа на мнения от приятели, познати, колеги, може и напълно непознати, или като начин на плащане, или като тестови период. Или като видя някъде неограничен брой бази данни, ftp акаунти, поддомейни, email кутии и прочие – услугата директно заминава в несериозните кандидати – съжалявам, но мразя да ме лъжат – абсурдно е да ми обещават подобни неща за 5 – 10 – 15 лева на месец!

От сериозните кандидати останаха тези:

ICDSOFT
HOSTBULGARIA
SUPERHOSTING.BG
INBG hosting
host.bg

За съжаление отпаднаха icn.bg и fcolor.bg поради нереалистичните им обещания – иначе техните услуги са добри, поддръжката е навременна, покриват всички останали изисквания, че и ги надвишават, и като цяло евтините им услуги са качествени и стабилни. Имам добри лични впечатления и от двата, така че стига да не прекалявате с използването на „неограничените“ им пощи, поддомейни, бази данни и ftp акаунти – всичко е наред. Ако догодина все пак ревизират политиката си и забравят понятието неограничен – може и да се преборят за челото на класацията ми.

Ето ги и безапелационно отпадналите (не заслужават и връзка) : icq.bg, e-varna.net, tophost.bg, icsbg.net, goto.bg.

По същество.

1. Най-ниски са цените на INBG Hosting и HOSTBULGARIA, следвани от SUPERHOSTING.bg и host.bg, най-скъпа е услугата на ICDSOFT.

2. host.bg не покриват базовите изисквания – с един ftp акаунт, една MySQL база данни и 9 GB месечен трафик са неконкурентноспособни, освен това липсва информация за паркирани домейни и възможност за брой поддомейни. HOSTBULGARIA са начело със 100 GB трафик, 30 бази данни, 1000 пощи и 100 поддомейна. Една идея след тях са INBG Hosting. Към края са SUPERHOSTING.bg и ICDSOFT.

3. ICDSOFT печелят убедително по критерия гарантирана денонощна поддържка. Единствени от конкуренцията имат онлайн система, която гарантира отговор до един час. В повечето случаи има отговор до 10 минути! Разбира се, работят и по телефон и чрез електронна поща. Следват SUPERHOSTING.bg с телефонна и email поддръжка, същото и за host.bg. HOSTBULGARIA и INBG Hosting издишат – никаква информация за поддръжката.

4. ICDSOFT печелят и по критерия начална страница/портал. Много приятна, изчистена, ненатрапчива визия, с ясни препратки към най-важната и често търсена информация. Следват host.bg – някак си са по-некомфортно „режещи“ цветове, информацията – доколкото я има – е лесно видима, но има и някои излишни неща. HOSTBULGARIA са следващите – само чист текст, видими препратки, но се набляга на услугата регистрация на домейн, която в случая не ме интересува. Към края е INBG Hosting – неподходящо разпределение на текст и картинки, неприемливи цветове, иначе ориентирането е лесно. А визията на SUPERHOSTING.bg е ужасна. Цветове, шарении, кич, все едно продават втора употреба лаптопи или дамски очила на блондинки … В някакъв момент имаше полу-гoли кaкички, сега поне ги няма. Информацията е има, горе-долу са видими препратките, но пък трябва да се скролва три екрана до края на страницата.

5. Конкуренцията е доста изравнена по отношение на допълнителните екстри, които се предлагат към базовите параметри. И все пак ICDSOFT са с една идея напред, следвани плътно от SUPERHOSTING.bg. HOSTBULGARIA и INBG Hosting са следващи и са почти изравнени, на края са host.bg

6. Фаворит според личната ми субективна преценка на други фактори са ICDSOFT, следвани от SUPERHOSTING.bg. В края с голяма разлика стоят host.bg, HOSTBULGARIA и INBG Hosting.

Малко за методиката. Всеки един от критериите е с различна тежест. Цената е х5. Базовите изисквания х8. Поддръжката х10. Началната страница х3. Допълнителните екстри х6. Личното ми мнение х4. В класирането първия получава 5 точки, следващия – 4, после 3, 2, последния – 1 точка.

Крайното финално класиране:

1. www.icd.bg – 136 точки

2. www.superhosting.bg – 122 точки

3. www.hostbulgaria.com – 115точки

4. www.inbg.eu – 89 точки

5. host.bg logo – 78 точки

Вместо финал – да се има в предвид, че личния ми блог не се хоства на нито едно от изброените места :). И още нещо – материала е предназначен преди всичко за евтин български хостинг. Без прекалено високи изисквания, насочеността е към ниската цена и задоволително качество, без големи натоварвания. За наистина посещаван корпоративен/фирмен сайт/портал решенията и възможностите са доста по-различни и по-разнообразни.

Успех и късмет в разумния избор!

(с)(сс) Текста е под още по-либерален лиценз (за разлика от обичайния) – Криейтив Комънс Признание 2.5 – тоест с произведението може да се прави всичко (копира, разпространява, излъчва, адаптира), включително и с комерсиална цел, като единственото условие е признаване на авторството ми чрез връзка (линк) към тази страничка.

30 thoughts on “Достъпен качествен български хостинг

  1. От поддръжката на hostbulgaria имам впечатления, пращал съм към тях няколко запитвания отговора беше до час, става въпрос през деня.

  2. Страхотен пост, Assenoff. На всичкото отгоре даваш и някой много ценни препоръки.

  3. johnny (ex- fhhost.com) това е полезно да се знае, благодаря. Един час за отговор в работно време за тия пари е съвсем разумен срок, но защо не са изписали ясно това някъде на сайта си? За мен лично начините за връзка с поддръжката на даден платен хост; скоростта, с която отговарят и решават проблемите са едни от най-важните неща! Не е много редно да се достига до тази информация … хм, емпирично, едва след като човек им е станал клиент, или да се налага да пита по форумите, или да търси по блогове :).
    oggin – радвам се, че съм полезен :)

  4. Страхотен пост ! Аз бях започнал да си правя проучване за php 5 хостинг в България, но така и не видя бял свят този пост.
    По една или друга причина от класираните хостинги не съм ползвал само INBG. Клиент съм повече от 2 години на HostBulgaria и честно да си призная трудно бих станал клиент на друга българска фирма. Комбинацията поддръжка + качество + отношение към клиента + цена ги прави моят фаворит.

  5. host.bg наистина сами си причиниха падението … В началото бяха добри, но ми се струва, че тяхната „клиентела“ е най голяма … Ако имах нужда от хостинг бих избрал superhosting.bg или може би headoff

  6. @Любомир Русланов – така е, само че се хоства от .com, и сървъра е в Хонг Конг, и цената е по-солена от тази в България :) … Конкретно на station.190 ъптайма е доказан 99.999 … Има някои техни сървъри, които от момента на пускането им в центъра i-Advantage са със 100 % ъптайм за период от 4 години! Надявам се да не се засягаш от мнението ми за визията на началната ви страница, но наистина ми е много дразнещо. От друга страна моите критерии по отношение дизайна не са особено меродавни – пръв бих признал, че нямам изграден естетически вкус :)
    @ Лорде-е-й, и тук ли ме намери да ме оспамиш бре :) Шегувам се, естествено, добре дошъл, я сподели (може и не публично, както решиш) малко повече инфо за хедофф хостинга?

  7. Не, не се дразня. Честно казано щях да падна от стола от смях, когато го прочетох първият път. Много ми хареса, колко директно е написано.
    Истината е, че знаем за този „проблем“ и работим много по подобряването на сайта.
    По принцип не обичам да коментирам услуги на конкуренцията, но ако повериш, ще видиш че цената е една и съща – $6 – 9 лв., $10 – 15лв. Дори при този нисък долар в $$$ излиза по-евтино.

  8. Оказва се, че си прав. Разрових в старите извлечения от VISA-та, защото много добре си спомням, че цифрата беше по-голяма. Като го намерих, се усетих – първо съм загубил малко от обръщането на валутата от Евро в долари, и по-важното – предплатил съм домейна си за ще една година :)

    Нещо друго интересно по темата – във форума на хардуер.бг има препратка към тази страница, под която потребител задава риторичен въпрос защо му е точно български хостинг, и дава пример за някакъв американски. $2.99 месечно, 5 ГБ място, 100 ГБ трафик, 5 имейла, 5 бази, и някои други неща. Кое обаче веднага ми направи неприятно впечатление – неограничените домейни, поддомейни, паркирани, и ftp акаунти. Освен това няма SSH; няма shared SSL, само private; цената е такава само при предплащане за 2 години! За 1 година е вече $3.99 месечно – по-малък срок няма … cPanel-а е демо … няма Ruby on Rails. И не на последно място гарантирания им ъптайм е само 99.5% – което отдавна не е конкурентно – дори и тук :)

  9. SUPERHOSTING също имат онлайн система и е на supersupport.bg и даже се логваш през SSL, мисля че трябва да разделиш хостинга на windows и linux.Аз лично WIndows хостинг на който машините са в България намерих само datacom.bg, които ти дават и тестов акаунт, а icn.bg, пишат че имат такъв, но реално е в Лондон. Ако някой знае Windows хостинг в България да пише

  10. Без малко щях да задам (почти) риторичния въпрос на кой пък му е необходимо това :); предполагам ти трябва заради ASP … Лично аз, ако не съм безпощадно притиснат от независещи от мен обстоятелства, в никакъв случай не бих се доверил на майкрософтски продукт за хостинг, и не съм се интересувал от уиндоуски варианти. Догодина, като ревизирам моментното положение, ще потърся и такъв.
    Как ти се струва от финансова гледна точка предложението да си отделиш (сглобиш) и настроиш машинка и просто я колокираш на някой от съществуващите в София добри data центрове?
    OTRS е нещо подобно, но не точно онлайн система за поддръжка на хостинг услуги – въпреки, че върши и тази работа. Този платен продукт с отворен код, използван от суперхостинг, основно управлява телефонните обаждания и електронна поща (според инфото на сайта им). Щом върши работа – още една точка в тяхна полза :)
    И две изображения, илюстриращи разликата в организацията и визията на онлайн документацията: suresupport и supersupport. Лично на мен първото ми харесва повече, докато изображението на второто (с натрапчивия диагонален надпис) припокрива менюто в дясно, където под номер 10 стои „Warning: cannot yet handle MBCS in html_entity_decode()! ….“

  11. hi… от изброените хостинг компании бих разчитал най-вече на Суперхостинг, последните две години съм много доволен от услугата им. Хост.бг отдавна ги забравих… даже се чудя какво им намират, че още ги ползват.

    Странно ми е обаче, защо не е спомената компания като ввв.siteground.com ? Скоро мисля да ги пробвам, но като цена/параметри няма какво да им излезе…

  12. Най-вече защото не са Български … на сума ти места споменавам, че става дума за роден хостинг :)
    И познай от три пъти дали наистина са им UNLIMITED разните MySQL/Postgre DBs, FTP accounts, etc …

  13. Ако не беше българска нямаше да я спомена, а за UNLIMITED-a… че на кой ли реално му трябва

    Редакция Assenoff: под „българска“ разбирам фирмата да е регистрирана в нашата страна и тук да се намират сървърите им, или поне да имаше текст на български – в дадения линк няма нищо подобно.
    И не е въпроса трябва ли му на някой нещо неограничено … може би работя с няколко милиона бази данни … Тяхното е чиста проба Л-Ъ-Ж-А – в прав текст на официална страница. Повтарям – мразя да ме лъжат.

  14. Като клиент на HOSTBULGARIA съм много доволен. Добри параметри, добри цени и най-вече, че обръщат внимание на клиентите си. Пускал съм много запитвания, били са коректни и са ми отговаряли бързо и винаги.

  15. Pingback: Assenoff » Blog Archive » Коментар към поста на Мишел за хостинг :)

  16. Pingback: optimiced | bg » Съществува ли (почти) неограничен хостинг?

  17. Аз ползвам ICN и засега съм доволен. Вярно, че заявените параметри са трудно достижими, но това не го прави лош хостинг. Услугата, която предлагат е добра от към цена качество, останалото за мен маркетингово завишени, за което търпят критика.

  18. За ICN от много скорошен опит ще кажа, че сървърът им pengo.icn.com редовно се хаква от вируси които прецакват всичко , а въпреки обещания back-up най-скорошното копие беше на повече от 2 седмици (за Икономичен план)

    За HOST.bg само мъки съм имал … целият хостинг изчезваше по много пъти , губеше ми се работа за цели дни , а едно извинявай не получаваш от съпорт-а … съпорт няма , хостинг и свестен бек-ъп няма, няма ъп-тайм , високи цени … БЯГАЙТЕ ОТ ТЯХ

    Сега ми предстои да избирам хостинг и се двоумя между Фколор и СуперХостинг ? Съвет ? Фколор излеждат малко двулични , цените им нямат обявено ДДС , човек не може да се ориентира в хостинг плановете им (кофти организиран сайт) , а за да ги сравни и дма не може да става… някак като тъмна Индия. За домейн се твърди, че човек има пълен контрол над настроийките , а дълбоко в условията им пише, че можеш да ползваш само техни ИП-та (можеби са имали друго предвит, но изречението едно към едно гласи : „При използването на услугите на ФКолор ЕООД сте длъжните да използвате единствено IP адреси предоставени ви от FColor.bg.
    „). КОГО ЛЪЖАТ ???

    За СуперХостинг чух че Ноември са имали лош ъп-тайм … а за домейн-а и условията към домейна НЯМА НИЩО. само снимки на няква мацка …

  19. От личен опит мога да препоръчам Hostbulgaria и Superhosting, а Host.bg е нещо ужасно – качването даже на малък сайт през FTP отнема векове :(

  20. Извинявай момче, но нещо не те рабирам за някои работи.
    Това са: Пишеш за евтин хостинг, а фирмата №1 в класацията ти предлага най-скъпия от изброените.
    Нещо не рабрах или .. незнам и аз.
    После не разбрах в тази класация от къде дойдоха всички тези точки: 136, 112, 115,…
    И в едно нещо не намирам логика – неограничените ftp, database, email accounts са нереални и те били лъгали?
    Аз не мога да разбера, ако имаш например 20 MB вместо да си направиш една поща с тези 20 MB да си направиш 2 x 10 MB къде е проблема, къде е лъжата и кое е нереално да имаш възможността да си направиш колкото пощи искаш? Имаш предоставенто някакво пространство и го ползваш, както сметнеш за добре. Ами базите данни. Представи си имаш само 1. Но имаш 2 уеб приложения, за които е необходима база данни. В едната има таблица users и в другата има същата таблица. Повечето приложения могат да се контролират с префикс например appa_users и appb_users – и двете таблици в една база данни, но някои приложения може и да го нямат като опция. Ако сам си програмираш може малко да се изтормозиш, ако наблъскаш в една база данни таблиците на няколко уеб приложения. Не разбирам какво му е нереалното да може да си направиш още една база данни, или още 5 – просто за прилежност?! Това нереално ли е?
    Това, че тези неща са неограничени би трябвало да дадат предимство на хостинг услугата, а не да я пращат в категория „несериозни“.
    Не си се обосновал защо това изглежда несериозно. Нито изисква голям ресурс от страна на сървъра нито голяма поддръжка от страна на администратор. Просто възможност да си подредиш сайта с различни бази данни, мейл акаунти и т.н. Ти решаваш дали ще имаш 20 KB index.php и 15 GB MySQL база данни (примерно).

    P.S. – Може да се стори направо невъзможно, но някои хостинг планове предлагат и неограничен трафик :)

    P.P.S. Fcolor винаги ми е звучало като нереализирано фото студио за проявяване на снимки, предлагащо уеб хостинг и уеб дизайн с колоритното име „Фото Колор“

  21. Страхотно си описал нещата, но смятам, че номер едно за Български хостинг – и като цена и като качество е Superhosting

    Най-евтин – според мен е hostbulgaria, но ако трябва да вземем и цена и качество – то Superhosting според мен са лидери

  22. Май за тази година трябва да се прави нова статия :) иначе обективно

  23. За тази година май няма да стане, то не остана време :). Но наистина ще направя ново проучване, планирам го за първото тримесечие на 2013

  24. Ще почакаме чакаме… има нови звезди на хоризонта – HostSean, SMSHost и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.