HP Compaq 6730S AUDIO driver for Windows XP

Updated with text in English (Bulgarian text – below. На български – по-долу)

Since a lot of international user reach this page, here is a short summary. Had a lot of trouble with this audio driver. Downloaded it from some HP / Compaq support site, do not remember wich one was exactly, that is why I put a copy: sp39925.exe. All the other drivers on the official international support site are OK for this notebook model. Except for the Drivers – Audio section. IMPORTANT! FIRST install Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio, after that file mentioned above, which activates SoundMAX Integrated Digital HD Audio.
Another problem resolved – upon installing Windows XP the laptop reboots with 0x00000000 error and some other digits, numbers and letters … Solution – in BIOS disable the ACHI capability of hard disk serial controller. Theoretically, this means that it’s running in comaptibility mode, slower, but I did not notice any delay.
Good news – SP3 has most of the remaining drivers correctly installed via Windows update.

Изяде ми нервите, докато го нацеля! Ето го – sp39925.exe. Свалих го от някакъв сайт за поддръжка на ЕйчПи / Компак, не помня от кой точно, затова и го качвам при мен. Иначе тук си ги има всички останали за тоя модел преносим компютър. Обаче в секцията Drivers – Audio единственото, което се слага, е Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio. Едва след това файла, дето споменах в началото, с който зазвучава SoundMAX Integrated Digital HD Audio. (По някое време ми идваше да запсувам китайци, американци, HP, Compaq, Windows, Техномаркет или Технополис … сума ти време изгубих в проби и грешки).

Предисторията – лаптоп на дъщерята на колега, даунгрейд от виста към ЕксПи. Първо малко експерименти с dual boot и на двете операционни системи. Налгасих ги, но се оказа, че вистата е некадърно кракната и си искаше валиден код, съответно и беше разкарана от С устройството.
Малък проблем – още в началото на инсталацията на Windows XP се появява кофти грешка от сорта на 0x00000000 и някакви други цифри. Бързото решение, което аз приложих – от BIOS се изключва AHCI режима на сериал контролера към харда. Мързеше ме да търся коректните драйвери, че да се чудя как да ги качвам като кликам F6 още в началото. Така уж работел в compatibility mode, и не се били използвали пълните възможности, но аз не усетих забавяне. Хубавото е, че автоматичния уиндоус ъпдейт на това ЕксПи хвана повечето от останалия хардуер. Което не намери, си го има в сайта, линкнат по-горе.

Нататък рутинните неща по инсталацията на софтуера вървяха нормално, както съм ги описвал тук.

11 thoughts on “HP Compaq 6730S AUDIO driver for Windows XP

  1. Нямаш си и представа колко си полезен на някои хора от линковете ти които си дал си оправих моито ЕйчПи.Иначе и на мене ми излезна тва с грешките дето са 0x0000…. ама ги оправих и аз по съштия начин и няма ядове за са благодаря ти за линковете и успех :)

  2. Доволен съм, че понякога това, което пиша, е от практическа полза за някого.
    Мерси и успех и на теб!

  3. И аз попаднах от Google при търсене на „Compaq 6730s“. Обмислям евентуалното закупуване на този лаптоп и ако това се случи, горния линк ще е много полезен :)

  4. През същите патила минах и аз, но накрая се появи проблем с гасенето на лаптопа. Драйвъра на камерата прави някаква мизерия и лаптопа не иска да се изгаси. Стига до синия екран windows is shuting down и там увисва докато не се изгаси от бутона. Махам драйвъра – проблема изчезва.
    При вас няма ли такъв проблем?

  5. Нямам информация – машинката не е моя, и не е при мен. Дъщерята на колегата не се е обаждала. Което нищо не значи ;).

  6. Благодаря за информацията. Аз в момента минавам през тези трудности, но при мен след инсталация на win xp sp3, не ми разпознава доста от хардуера
    Audio device on HDAB,
    Ethernet Controller,
    HP Integrated Module,
    Modem Device on HDBA,
    Network Controller,
    Video Controller,

    Свалих драйвери от страницата , но ми дава грешка при инсталирането им или изобщо не се инсталират. Ясно е че интернет не мога да ползвам и ще ти бъда много блаодарна, ако някой може да ме посъветваш как да разреша проблема ми!

  7. Единственото, което ми хрумва, е да ползваш някоя модифицирана от кракери версия на Win XP SP3, в която при компилацията може би са изрязали някои функционалности. За мен Windows XP Professional SP3 MSDN върши чудесна работа (което се води пуснатия и необработван имидж файл от Майкрософт за разработчици). Намира се по торентите, а с малко повече търпеливост и четене – и валидни номерца ;).
    Може би има значение и последователността, с която правиш инсталацията на драйверите. От личен опит – първо свалям абсолютно всички възможни ъпдейти от Windows update, неколкократен рестарт, нали, щото са доста, включително и незадължителните в секция sfotware и hardware.
    И едва след като съм сигурен, че нищо друго не е останало за актуализиране, чак тогава почвам избирателно да нацелвам останалите жълти удивителни в device manager от официалния сайт на Ейч Пи.
    Това означава, че поне мрежовата карта трябва да я подкараш, по някакъв начин … Но за това вече дистанционно не мога да помогна.

  8. Благодар ти за бързия отговор. Инсталирала съм точно тази версия. На др компютър работи и се упдейтва. Проблема ми е, че не мога да упдеитвам уиндоуса защото не мога да се свържа с интернет, защото не ми разпознава мрежовата карта. Ако могех да се свържа с интернет до сега да съм се справила. Реших да изтегля драйверите от сайта, но и така не стана. Дава някаква грешка и изобщо не иска да ги инсталира или започва но след сек спира и ми съобщава, че файла не е цял и т.н. До сега съм преинсталирала на 5-6 приятели лаптопите от виста в експи и всичко минаваше без проблеми, най-много звуковата карта не се разпознаваше, а сега с лаптопа на баща ми не мога да се оправя. Направо съм изпаднала в безизходица.

  9. „Файла не е цял“ грешката ми изглежда като повредено изтегляне, или нещо друго да се е скапало при прехвърлянето на информацията от единия компютър, на флашка/диск, или на другия …
    Освен или да опиташ пак, или да поровиш повечко по Интернет за подобни проблеми.Добър вариант е да отидеш до сервиз, на чиито специалисти може да се разчита да свършат работата. Желателно е сервиза да е този, който по принцип поддържа гаранционно техниката на HP – за тая цел попитай в магазина, от който си го купила.

  10. Благодаря!
    При мен освен този драйвър липсват и за ЛАН картата и още мени мени мооор…

  11. Проблема с липсващите драйвари се решава като пуснеш една руска програма.Намери приятел с интернет запиши я на диск и я пусни на твоят компютър.Програмата можеш да свалиш от този сайт-http://drp.su/
    Аз лично предпочитам предната версия но и новата не е лоша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.