При проблем с живак, например счупен термометър

Актуализирано.

Вече няколко пъти се налага да обяснявам на хора, които по различни причини са потрошили живачен термометър (такива термометри вече не се продават, или поне не би трябвало), и се безпокоят за последствията, чудят се какво да правят … Още първия път потърсих информация в нета, разпитах местните медицински специалисти, събирайки тези достоверни и практически проверени съвети:

  1. Няма нужда от паника. В битовите термометри се използва така наречения метален живак, при него има опасност само ако се вдишват парите му с години наред, или ако има продължителен пряк контакт с кожата. По-опасните органични живачни съединения са изключително рядко срещани и е почти невъзможно да се сблъскате с тях при нормален живот :).
    Все пак трябва да се внимава и да се действа стегнато и целенасочено.
  2. Ако има малки деца наоколо (това естествено важи за всякакви възрасти, но децата са най-важните, нали), изведете ги от помещението. Ако не сте били там в момента, разпитайте ги спокойно, сериозно, старателно, без да им се карате – целта е да разберете възможно най-точно кога е станала случката, имали ли ли са пряк допир с подвижните блестящи топчета, как се чувстват.
  3. Ако са си играли с тях – незабавно се изхвърлят дрехите, а малчуганите се измиват обилно с вода и сапун.
  4. Ако са вдишали от живачните пари, се извеждат на чист въздух и се оставят в покой, да не рипат и подскачат наоколо, и да не се струпва камара народ около тях. (виж т.6)
  5. Ако има допир с лигавицата на устата (поглъщане) или с очите, се изплакват обилно с вода, поне десет минути. (виж т.6)
  6. (От т.4 и т.5) При последните два случая трябва да се потърси лекарска помощ – може да тръгнете с такси или собствен транспорт към някоя близка болница, или към филиал на спешната помощ. Може и да им се обадите и да ги чакате. Добре е още при телефонния разговор с тях да опишете ситуацията, настоявайки за консултация с токсиколог. Идеята е докато се придвижвате до там, през това време те да са се обадили на токсиколога, който се предполага, че е на разположение; или да са го извикали, ако е дежурен на място, с цел да спестите време.
  7. Едва след като сте се погрижили за хората, обръщате внимание на помещението. Отварят се всички прозорци, с цел да стане течение и да се проветри. Внимателно се оглежда мястото, където се е разпилял живака.
  8. Подготвяте си „инструментите“ за механично събиране на живака. Вероятно преди това ще ви се наложи посещение в аптеката за сяра на прах или манганов разтвор, както и пипета с гумен накрайник. Вършат работа и тънка лопатка, лейкопласт, влажна тоалетна хартия, дъвка дори, и вездесъщите сапун и вода. И съд, който се затваря добре (желателно е херметически).
  9. Парчетата от термометъра с поставят в съда.
    Достатъчно големите, видими капчици се събират с пипетата. Малките – с лейкопласта или тоалетната хартия. Ако живака е попаднал върху килими, мокети или подобни порести материали – лошо, най-добре да се изхвърлят. Ако живака се е наврял в цепнатини, например на дюшеме или паркет – не е лесно да се почисти. С ножче разширете цепнатината достатъчно (без да избутвате живака по-навътре), за да може с върха на пипетата и лейкопласта да достигнете и оберете всички капчици.
  10. След като старателно сте огледали и почистили, щедро посипвате мястото със сярата или мангановия разтвор. След известно време, примерно половин-един час, отново почиствате внимателно и събраното (заедно с парцала за почистване) поставяте в съда. Където вече би трябвало да са и събраните преди това капки живак, парчетата хартия, лейкопласта, пипетката. Мястото се измива със сапун и гореща вода, може да добавите и сода.
  11. Поради по-високата повърхностна кинетична енергия на течния живак има вероятност сярата да не направи химична реакция. Но поне помага за локализирането на живака и механичното му събиране, както и ограничава изпаренията. Разлятия живак сам по себе си не е опасен, опасни са изпаренията му. И на колкото по-малки топченца е, толкова по-бързо се изпарява. Като най-добър метод за събиране се препоръчва използването на метличка от медни жици, почистени с азотна киселина, но този комплект инструменти не се осигурява лесно ;).
  12. Оставяте помещението да съхне и да се проветрява с отворени прозорци два дни, без да спите вътре.
  13. Боклуците от съда не би трябвало да се изхвърлят в контейнерите. Но освен на градското сметище, или в пункт за стари метали, не се сещам как трябва да се процедира с живака …

Ще се радвам на полезни добавки към текста.

Източници:

Ако счупите термометър (съветите на Маги);

Промишлени отрови (Гражданска защита, най-долу на страницата);

Разлях живак! (клубовете на дир.бг);

РИОКОЗ – Видин

Токсиколог в МБАЛ „Св. Петка“ АД – гр. Видин

74 thoughts on “При проблем с живак, например счупен термометър

  1. Живака не попива в материите, понеже е тежък метал!
    Това с хвърлянето на килима също е голяма глупост! Достатъчно е изтупване и обработване със сяра на прах за всеки случай, въпреки, че след изтупването що е живак от килима ще падне!

  2. ние също счупихме термометър, но ни се стори, че не е паднало нищо от него. после видяхме малко топчене в стаята и въннахме на 112. от там ни казаха да наръсим със сяра и после с прахосмукачката. след това проветряваме добре и нани същата вечер там. не казаха да стои час, а като успея да наръся да започвам да чистя. Предложиха и те да дойдат,, но щяло да стане късно, аи ще направят абсолютно същото, което може и сами да свършим

  3. Счупих термометър със живак преди няколко дни върху килима в стаята в която спа. Изхвърлих килима и върху паркета на мястото където бяха топчетата живак поръсих сяра въпреки, че се надявам целия живак да е останал върху килима. След това събрах всичко с прахосмукачка и измих пода много старателно на няколко пъти и проветрявам постоянно стаята. Но вече три вечери не мога да спа с стаята, защото миризмата на сяра все още е много наситена и ми дразни гърлото и носа.
    Искам да попитам – има ли начин при изпускането на термометъра живака да се е разпилял на по-голяма площ извън килим или във фугите на паркета и това ако е така опасно ли е (въпреки, че с просто около не видях да има живачни топчета във фугите на паркета); и има ли как да премахна тази миризма на сяра от стаята си – вече няколко пъти мия пода с препарат и гореща вода и никакъв резултат. Има ли как да ми навреди миризмата на сяра ако стоя повече време или спа в стаята?!?
    ще съм благодарна

  4. Всъщност статията е много добра и полезна, благодаря на човека, който я е публикувал :)

  5. До тук инструкциите са точни. Събрания живак се предава в пожарната ! Успех на всички със събирането.

  6. Искам да попитам какво трябва да се направи ако се счупи термометър в тоалетната чиния. има ли някакви мерки, които трябва да се вземат?

  7. ами ако не поръсим със сяра. след време какво може да стане ?

  8. Счупих живачен термометър вчера живака беше останал вътре ,хванах си с ръце частичките и отидох и ги изхвърлих :Д и нищо ми няма

  9. Счупих живачен термометър. Разпиляха се едни топченца… Събрах ги и ги изхвърлих в кофата…. Е лошо.. Започнах да чета тук и в други форуми и ми настръхнаха косите. Обадих се на 112 и от там ми казаха да направя това което във форумите пише да не се прави. Казаха няма страшно, дръпни го с прахосмукачката и айде. За сярата казаха ако искаш поръси.

  10. Преди 40 години счупих живачен термометър в стаята си. Тогава бях дете, не казах на никой. Живачните топчета се пръснаха из стаята и мигновено се мушнаха из дупките на паркета. Те са там и до днес. Аз в тази стая съм живял през всичките тези години. Едва напоследък спя в друга стая. Дали опасността не е малко преувеличена.

  11. Последният коментар е доста резонен :) само се всява паника.
    Ако става ан въпрост оловото е също ако не и по отровно от живака , а се е използвало миналият век за какво ли не , посуда и водосточни тръби!
    Прочетете за оловото и ще разберете, колкото до живакът само изпаренията му са вредни, достатъчно е само да го съберете я малко шишенце и да го затворите там, и готово, може да си го задържите даже, стига да е затворено няма от какво да се притеснявате, а и натравянето с иззпарения на живак или контакт с олово се трупа с години.
    Аз в едн шишенце съм си събрал матерялът от 2 счупени по случайност термомета и все още съм жив хаха

  12. Чувал съм, че ако попадне и най малката капчица живак в ухото на човек, тя веднага пробива тъпанчето на ухото и от там бързо прониква в малкия мозък , а последствията са много бърза смърт.

  13. И ние счупихме наскоро живачен термометър, но го събрахме с прахусмокачка и го хвърлихме в сметището

  14. Еееее,стига глупости…,аз като дете счупих термометъра ,живака беше интересен ,понеже се събираше от само себе си,как да го обясня капчиците се търсят сами ,много е интересно ,не казах на никой ,за да не ми се карат ,събрах го с ръце и го изхвърлих в кофата и живака и стъкалцата,никой нищо не разбра,а бях в 3-4 клас и сега си живеем в този дом..,

  15. А вие колко точно килграма живак смятате че има в единтермометър,че чак да проветрявате стаята с месеци?

  16. Браво на автора за изчерпателния материал и благодарности за това, че ми помогна най-вече да не се шашкам излишно. Наистина преживяването е кофти понеже имаме 2 годишен палавник, който може да пренареди дома за минута, но следвайки всичко от статията, нямахме проблеми. Единствено за дилемата къде, да се изхвърли живака се обадих на 112, и от там ме свързаха с пожарната. Ако сте го дезактивирали със сяра на прах, тогава всичко може да се хвърли в контейтера пред блока или дома ви. Другото важно е после да се измият обилно с вода и сапун маркучите на прахосмукачката и филтъра, а хартиената торбичка с боклуците също да се хвърли. Така няма да държите останките от термометъра, ивака и сярата в апартамента си. И проветрение поне няколко часа…

  17. Благодаря на автора за статията.Днес един малък сладък бу3зан счупи живачен термометър.Изведох го от стаята.
    Почистих първо механично , но това никак не е лесно / за това се нарича „Живак“/ и после хвърлих 6 пакетчета сяра на плах.
    Сега проветрявам!
    Отпадъците ще ги отнесем в гражданска защита към пожарната и след консулт с тях ще почистим основно.
    Дано да няма последствия

  18. Много благодаря помогна ни.Доста!!!!!

  19. Аз май направих грешка счупих термометъра върху завивката на леглото събрах калъфката и с живака в пералнята. Какво да правя след като е избрана да я изхвърля ли въпреки че е изпрана

  20. Моя син доста ме подлуди :( счупи един термометъра (който уж беше спиртен) и целите му ръчички бяха в живак измих го два пъти с вода махнах му дрехите и щях да умра от паника :( дали е налапал нещо :( :( :( .Мъжът ми махна всичко навън проветри и се надявам да е всичко излязло :(

  21. Здравейте,

    Наскоро ми се случи да счупя живачен термометър и, както всички, в началото доста се панирах. Поразрових се и намерих няколко видеа, в които опитен химик експериементатор обяснява нагледно какво се прави, когато се разпилее живак в закрито помещение, демострира опити с огромни количества живак, и споделя резултатите от кръвните си изледвания за наличие на живак в огранизма, след провеждане на експериментите. Всички тези и много други интересни материали могат да се видят в канала му.
    Вижте ги.
    https://www.youtube.com/watch?v=mK1Zfp0DqdY
    https://www.youtube.com/watch?v=GvVaaZ21C44
    https://www.youtube.com/watch?v=xmpGL6LKo2w

  22. Живакът е слабо реактивоспособен, тъй като в електроафинитетния ред е след водорода! Така че при поръсване със сяра се пречи на изпаряването му, а живакът не реагира химически със сярата до живачен сулфид! По-добро решение е да се получи някаква амалгама. Например с алуминий, мед, сребро или друг метал с който живакът бързо образува твърда нелетлива амалгама. Събирането с прахосмукачка изобщо не е решение! Така живакът се раздробява на още по-дребни капчици, които се задържат във всякакви цепнатини и бавно се изпаряват. А и въздухът наоколо при събиране с прахосмукачка по-бързо се насища с парите му! Живакът няма голям парен натиск и затова едни от най-мощните вакуумпомпи са именно живачни! С тях навремето се изпомпваше въздуха при производството на радиолампи до разреждане 10 на минус 7-ма степен живачен стълб! Но пък живачните пари са толкова отровни, че действат вредно на организма в минимални концентрации. Навремето луминесцентните лампи и токоизправителите се правеха с живак. Никой не съобщава дали и доколко са били увредени хората, работещи в тази индустрия. Живакът се задържа от мазнините в тялото и се натрупва най-вече в мозъка. Имаше хора опитали се да се „отровят“ с метален живак. Нагълтали шише с метален живак, но доколкото помня останаха живи и здрави. Живакът е неспецифичен ензимен инхибитор. Блокира работата на ензимните системи в организма и може да доведе до нервни смущения и ракови заболявания. Живакът е слабо реактивоспособен, но водоразтворимите му соли като например сублимат или живачен двухлорид са силно отровни! Унищожава бъбреците! Докато двуживачният двухлорид или каломел е практически неразтворим във вода и не е отровен. Диметилживакът пък е силен невротоксин. Доста метилживак има в рибата поради замърсяване на околната среда. Начални прояви на живачно отравяне са наблюдавани при работници с продължителна експозиция на живачни пари с концентрация 20 микрограма на кубически метър. Затова помещения където има разлят живак трябва да се проветряват добре.

  23. Здравейте има същи проблем счупих термометър паникьосаха се избърсах живака с мокра кърпа изхвърлих всичко но се притеснявам.Нямам сяра утре ще

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.