Електронната поща на община Видин – мисия трудна, но възможна

Декември миналата година трябваше да се праща документ – важно и спешно писмо, с доста информация – на няколко институции, между които и община Видин. По електронна поща – e-mail, като най-бърз и сигурен начин за конкретната ситуация. Факсовете обикновено са размазани, куриерът-шофьор беше по други задачи, а и без това върху материала трябваше да се работи. Ефективно и бързо, като го има в готов за редакция електронен текстов документ в RTF формат, без да се налага някой да го разчита или преписва или да се диктува. Няма да се отплесвам в описание на предимствата на този вид комуникация. Поради важността си и документа, и самият имейл бяха подписани с електронен подпис – като удостоверение за „официалността“. В един момент дойде при мен секретарката с оригинален проблем – не се знае коя е актуалната електронна поща на общината. Подсмихвайки се и мърморейки авторитетно „няма проблем“ се заех със задачата, без да зная какво ме очаква.

Като начало изненада – няма актуален функциониращ сайт на община Видин. Първо открих три броя – стари, дървени, кекави. Някъде из тях имаше изписани два адреса на електронна поща – и двата неработещи. После попаднах на последния вариант за портал, който ту го има, ту го няма. А когато е на линия, работят едва една десета от секциите, очевидно набързо скалъпена и зарязана работа. Търсенето в Интернет продължи, и някъде към четвърта страница от google резултатите попаднах на част от неофициален раздел на държавен вестник. Към информацията за обществена поръчка беше изтипосана електронна поща на общината за контакт, която изглеждаше различна от предишните, но нещо не ми вдъхваше доверие (все пак се оказа актуална).

За да съм сигурен, започнах да въртя телефони. Където вече ме разбиха. Отне ми половин час и десетина телефонни разговора, за да се добера до информацията! От шест (6!) човека в общината – секретар, счетоводител, директор на дирекция, технически сътрудник, още някакъв – не разбрах на каква длъжност, и администратор (или поне човек, който се занимава с компютрите) – чак последният знаеше коя им е електронната поща. Предишните ме мотаеха, прехвърляха ме, изчаквах ги … На въпроса „Защо все пак не погледнете някоя Ваша стандартна хартиена или компютърна бланка за изходяща поща, там не го ли пише“ не получих отговор – никакъв. На въпроса кой, как и кога проверява електронната поща – също. На молбата ми да го пратя на личната поща на някой от служителите, с които говорех (с цел да свършим все пак работата по-бързо), също не бе откликнато. Дори и компютърджията не знаеше точно, та се наложи да го почакам и него, докато разцъка нещо си там, да погледне някакви документи (по телефона ясно се чуваше шумоленето на хартии, кликането по клавиатурата), преди да ми продиктува това:

mayorvidin@vidin.net
mayorvidin@gmail.com

Та ако искате електронна кореспонденция с Община Видин – забравете. Да, на горните адреси може да бъде изпращана електронна поща. Толкоз – нищо повече. Кога ще бъде прочетена, и дали въобще някога ще и бъде обърнато внимание – това никой не знае. Дори и самите служители, кметове, заместници, ръководители, изпълнители и прочие отговорни и безотговорни лица не знаят. Защото все пак се наложи към края на работния ден шофьора да се „разходи“ с четири листчета до тях; въпреки, че изрично казах на администратора, че след минутки ще им пратим нещо, да го погледнат и започнат работа.

Теоретично за настоящото безхаберие в общината, въобще за цялата им „работа“ (ха-ха) носи отговорност предишния кмет. Но защо ли съм песимистично настроен и към новия?

Между другото, актуална информация за Видин и областта има на този портал (но няма имейли).

8 thoughts on “Електронната поща на община Видин – мисия трудна, но възможна

  1. Обшина Видин отдавна, отдавна са изгубили всяка връзка с реалността.

    Да се надяваме поне, че новият кмет ще раздвижи малко нещата…

  2. Явно ти се е налагало да работиш със (хората) служителите там ;)

  3. По-често, отколкото си мислиш и далеч по-често, отколкото ми се иска…

  4. Марио, в името на рекорда се опитай да намериш сайт на Столична община (или на районните кметства)… :)

  5. Аз пък бях писал веднъж на мейла mayorvidin@vidin.net на предишния кмет за една опасна отворена шахта в градската градина и явно някой го беше прочел, защото още на другия ден имаше реакция – дойдоха хора и сложиха бетонен капак. Сега пак има разни други отворени шахти в квартала и явно пак аз (щото май тези които трябва да го правят не си вършат работата) ще трябва да пиша и на новия кмет. Колко още време ще им трябва за да навлязат в нещата и да почнат да си вършат работата??? Добре че снега се стопи, та се отърваха/отървахме, но им остана да разчистят боклуците, шахтите, опасните стари сгради и надвиснали козирки, за които също им писах… Не знам кога ще се срути онази срещу „Vision“-a…

  6. Сайтът които е в момента, съм го правил аз и още няколко момчета преди вече не помня колко години. Като си спомня бяхме май 9ти клас, сега съм 2ра година студент :D
    Както и да е, аз пък имах проблем с медиите от сайта им. Опитах се да пратя един е-мейл на всички медии във Видин, но се оказа че получих реплай на секундата на всичките писма, че не съществуват такива пощенски кутии, а пък на тези които бяха пратени, май нямаше кои да ги види, защото още нямам отговор :)

    Като цяло, това с мейла на общината незнам до колко се чете, но виж медиите си мислих, че са по напред, но се оказа, че само 1 от всичките там медии си проверява е-мейла, то пък точно на тях се бях видял лично, така че … :D

  7. Без думи :)
    Ако искаш, имам сравнително актуален списък на мейлите на някои местни медии (като пак не е сигурно доколко ще обърнат внимание на електронната кореспонденция, което не пречи да пробваш), ако все още ти трябва де …

  8. Хм, ами то идеята отмина, но мисля че скоро ще опитам 2ри път, така че ако не ти е проблем прати ми ги на пощата, ще има да почерпя биричка ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.