Да се цивилизоваме! – Маи, част 5та

В първата част засегнах бегло новостите в „Цивилизация 5: богове и крале“, разказах за основаването на държавата на маите, аргументирах се за избора си на цивилизация и на вида световна карта, разкрих част от света и си избрах място за втори град.
Във втората част построих Стоунхендж, основах втори град, срещнах шведите, хуните и картагенците, разкрих над половината свят и напреднах с вярата и науката.
В третата част основах и започнах да разпространявам религията Сериализъм, продължих многостранното си развитие и навлязох в класическата епоха, построих няколко чудеса на света, същото направиха шведите и картагенците, и започнах подготовката си за посрещането на предстоящото нашествие.
В четвъртата част спечелих първата си голяма война, въпреки, че бях изостанал във военно отношение, чрез технологично си превъзходство в оръжията, брилянтна тактика, и благодарение на едно чудо.

ЗЛАТНОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ НА МАИТЕ

0450 година
В началото на средните векове империята на маите не заема големи територии. Но е водещата сред великите сили с културното си, научно, религиозно и промишлено развитие. Религията сериализъм вече е обхванала половината свят. Производствения капацитет на Паленке е ненадминат. Новопостроената академия в Тикал подпомага научно-технологичното превъзходство. Търговията с градовете-държави и с другите нации процъфтява. Пакал е в добри отношения с останалите лидери.

Civilization V: Early Middle Ages Strategic overview

След приключване на войната е време за мирно развитие. Строя чудеса, ще направя още два града – един в „моята“ си територия, а втория може би на морския бряг на югоизток. Това най-вероятно пак ще раздразни Атила :).
От великите личности, генерирани от бонуса на маите на всеки 394 години похарчих един инженер за поредното чудо. В момента великия търговец се насочва към Монако, където ще осъществи търговска мисия. Това хем ще ми даде доста пари накуп, хем ще ми подобри отношенията с града-държава. Ще използвам излишъка в хазната за бързо купуване на някои основни сгради в новия град.

0475 – 1200 година
Основан е Чичен Ица, а по-късно – и Уксмал. Многобройните работници изграждат за кратко време търговските пътища между градовете и инфраструктурата. Увеличените приходи позволяват бързо издигане на основните сгради в новите селища. Новопоявилият се пророк допълнително укрепва религията сериализъм, която с помощта на мисионерите вече обхваща абсолютно целия свят! Пакал подписва изследователски споразумения с картагенците и с шведите. Четири градове-държави са постоянни дългогодишни съюзници и подпомагат развитието на маите със стратегически и луксозни стоки.

Civilization V: Palenque Renaissance Awesomeness

Паленке стана столица за чудо и приказ! Всъщност това важи за цялата ми „скромна“ (хи-хик) империя. Продукция, население, щастие, специалисти, култура, религия, наука … И двуцифрено число чудеса, успях да направя почти всички от средновековната и ренесансова епоха. Вярно, армията ми все още не е многобройна, но за сметка на това съм напред и с военната технология, както и с всичко останало. От тук нататък е просто въпрос на прищявка как ще довърша играта – не виждам кой и как може да ме спре!

Реализацията на концепцията за шпиионажа не ми хареса. Оказва се, че няма единица-шпионин! Вместо това има … меню? Където шпионин с някакво име мога да му давам задачи и да го местя. По-късно в зависимост от развитието се появяват още шпиони. С някаква сграда и много по-късни развити технология те могат да вдигат и рангове, тоест да са по-ефективни.

Civilization V: Spy concept

Спорът на Густав Адолф с Дидона по повод влиянието им над съседните им градове-държави, и напрежението по общата им граница прераства в открити бойни действия. Изтощителната война продължава дълги години с променлив успех. И шведите, и картагенците молят Пакал за военна помощ срещу другия. С внимателно политическо лавиране и много дипломация маите успяват да избегнат взимането на страна в конфликта, като същевременно запазват добрите си отношения и с двете държави.

1240 година
Хуните основават още два града. Но цивилизованото развитие и мирният растеж не им е в природата. Събрал прилична средновековна войска, Атила решава да се възмезди за предишното си поражение. Подмамен от привидно слабите единици по общата граница и незащитения нов град на маите, той напада неочаквано и стремително. При първоначалният щурм успява да стигне до покрайнините на Уксмал и взима в робство местните специалисти по земеделие и минно дело.

Civilization V: Doomed Second Hunnish Invasion

Е сега вече го размазах! На това му се казва сам да си изкопаеш гроба. Единият от милитаристичните градове-държави, с които сме съюзници, май Белград, на два пъти ми даде неопитни пиконосци. Тъй като си знаех, че рано или късно на Атила ще му писне да виси бездеен, ги държах около най-новият си град. Цитаделата, която се вижда, я направих не само за допълнителна защита. Тя замества културната бомба, която преди това разширение на Цивилизация 5 се правеше от велик артист. С нейна помощ обхванах наведнъж няколко полета, включително това с природната забележителност – без да се разширявам по нормалния начин, и без да харча пари за купуването на близки територии. На същата планина построих с помощта на поредния велик инженер Мачу Пикчу.

Нарочно държа ядрото на бойната си сила – рицарите-ветерани и арбалетчиците – по-навътре, в дълбочина, около основните градове. Не мисля да пазя и ъпгрейтвам тъпите алебардисти – те ще са пушечното месо, което ще прекъсне набега на хуните и вероятно ще попилее повечето от основната им паплач. После ще изчакам само още няколко хода, докато открия барута, ще подобря каквото мога до мускетари и чак тогава ще започна контраатака. Но този път вече няма да спра по средата – никакви парични и ресурсни подкупи не ще ме разсеят от главната ми цел – а именно покоряването на хунската империя!

Следва продължение: част 6та.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.