Да се цивилизоваме! – Маи, част 1ва

Civilization V: Gods & Kings expansion

ВЪВЕДЕНИЕ

Взимайки пример от PC gamer (барабар Петко с мъжете) реших да се опитам да разкажа една история с малко картинки (клик върху тях за по-голям размер). Поводът е последното разширение на Цивилизация 5: Богове и крале (Civilization V: Gods & Kings expansion), купено по време на предишното голямо намаление на цените в Амазон. Очаквайте възход (желателно е за мен и съюзниците ми), падения (на другите цивилизации, надявам се), епични битки, изграждане на съюзи и поддържането им, промени в глобалната политическа стратегия, прецизни (и не толкова) тактически решения. Има вероятност тази микстура да стане ако не забавно, то поне информативно четиво.

Очаквах с нетърпение разширението преди всичко заради нововъведените шпионаж и религия – наистина ми беше интересно как са реализирани тези концепции. Също така бях любопитен да видя новостите при нациите, видовете градове-държави, бойните единици, чудесата, сградите, ресурсите и технологиите.

Избрах да играя с маите, водени от Пакал „Велики“. Картата е „четири ъгъла“, много малка, всички настройки са оставени както са по подразбиране. В състезанието към величие ще се съревновавам с хуните, водени от „бичът Божи“ Атила, шведите на Густав Адолф – „Лъвът на севера“, и с митичната царица Дидона – основателка на Картаген. Има осем градове-държави. Трудността е нормална: Prince. Това според мен е оптималния вариант, в който компютърно управляваните цивилизации се справят възможно най-добре, без да имат нечестни предимства.

Civilization V: Advanced SetUp Game

Няколко думи за избора на карта. Four corners представлява четири големи парчета земя в четирите ъгъла, разделени помежду си от малки морета. Съединяват се в централно, пето, голямо парче земя, който кръстопът е от важно стратегическо значение. Картата е за четири играча, за всяка цивилизация по един ъгъл. Избрах малък размер, защото компютъра, на който играя в момента, не е особено бърз. Трудно смята и рисува по-големи карти, особено ако съм ги разкрил, дори и при намалени визуални настройки. Това води до по-концентрирано и фокусирано развитие, големи и малко на брой градове, без мащабни пространствени експанзии. И най-накрая се предполага, че при по-малките карти играта ще продължи по-кратко време – мисля, че при тази трудност ще успея да победя преди настъпването на модерната ера.

Civilization V: Pacal Mayan Empire

Нарочно избрах и своята, и другите цивилизации да са от новите. Уникалната единица на маите е атлатъл – вид копиехвъргач, който замества стрелеца, и е наличен дори преди разкриването на стрелбата с лък. Не е нищо особено. Това, заради което избрах маите е тяхната специална сграда пирамида, която ми дава +2 вяра и +2 наука. Замества олтара, който дава +1 вяра. Освен това започват с разкрито грънчарство. Също така ми хареса уникалната им характеристика – след разкриването на теологията, велика личност по мой избор се появява на всеки 394 години. Но не мога да избирам един и същи вид повече от един път. Всъщност то и не ми е необходимо – по един велик инженер, учен, търговец, пророк и евентуално генерал (в тази поредност) ще са ми напълно достатъчни :).

НАЧАЛО НА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО

4000 година преди новата ера.
Края на новокаменната епоха (неолит). Човешките племена вече не са първобитни, овладели са земеделието и грънчарството. В просторната равнина до широкия завой на пълноводната река Усумасинта, в подножието на един хълм, точно до каменното находище, се появяват заселници. Под вдъхновеното ръководство на благородния Пакал е основано първото селище на маите, сърцето на бъдещата империя – столицата Паленке. Лидерът формира първия боен отряд от все още неопитни, но решителни воини. С подобаваща церемония ги изпраща на изследователско пътешествие в непознатите и пълни с опасности земи. Без никакво забавяне започват тренировките на следващия разузнавателен патрул.
Смятам да изпратя и двете единици на околосветско пътешествие. Така отрано ще имам информация за разположението на градовете държави, ресурсите, терена, другите цивилизации, за да мога да взимам обосновани стратегически решения.

3800 година преди новата ера.
Идва задъхан пратеник с новини – бойците са стигнали до Голямата вода. Но по-важното е, че в откритите от тях древни руини са намерени каменни плочи с рисунки, графики и текст. Те са неразбираеми, но са изработени невероятно прецизно, с изключителни детайли, сякаш прогорени. Шаманът обявява реликвите за свещени, изпратени от звездните богове, което допълнително въодушевява хората. До такава степен, че натрупаната култура предизвиква приемането на първата в историята социална политика.

Civilization V: Social policies - Liberty tree

Смятам да развия изцяло тази клон на социалните политики. Бонусът култура е добре дошъл. След откриване на републиката ще се насоча към колективизма, за да използвам генерирания заселник за втория си град. След това ще разкривам другия клон на гражданството, после „безплатния“ работник ще ми свърши идеална работа в облагородяването на земите около столицата. Ранното повишаване на производителността, растежа, щастието и науката в основния град е от съществено значение. После ще се насоча към станалите бонуси, важни за ранното развитие. Приключването на целия клон „Свобода“ ще стартира златна ера и ще генерира велика личност по мой избор.

3640 година преди новата ера.
Столицата все още е с размерите на селце. След задължителния скаут мъдрият Пакал преценява, че трябва да разшири влиянието на зараждащата се културата на маите. На север селището граничи с обширни пшеничени полета. Горите до тях са пълни с багрила, а на изток има тамян. Обработването на тези ресурси ще доведе до запълване на складовете с храна и до увеличаване щастието на жителите. Затова с голямо желание маите строят първата сграда – паметник.

Civilization V: Start the journey

Местоположението … общо взето, не е зле. Има всякакъв вид терен с изключение на планини. Реката дава бонус злато, а след откриването на държавната служба и +1 храна. Хълмовете са подходящи за строеж на мини с цел увеличаване на продукцията, има и гори – за изсичане или за дъскорезници. Пустинните области обаче ми идват в повече, но не може всичко да е идеално

3520 година преди новата ера.
Натрупалия опит разузнавателен отряд намира в изоставени руини примитивни копия и бързо се научава да ги използва.
До тук имам късмет с руините. Безплатния ъпгрейт на скаута до атлатъл толкова рано е безценно. А най-хубавото е, че си запазва възможността да има два хода през всякакъв терен, включително реки.

Пакал събира племенния съвет, за да обсъдят скорошните доклади от разузнавателните групи, текущата ситуация и да вземат важни решения за бъдещото развитие. Хората са впечатлени от спиращата дъха красота на високия заснежен действащ вулкан Фуджи и отпечатъка на Божия крак на върха на Адам (Шри Пада) в планинската област, наречена Шри Ланка. На бойния отряд е наредено незабавно да излезе от контролираната от Квебек територия и да неутрализира заплахата от близкото варварско селище на североизток. При първа възможност ще бъдат изпратени заселници в равнините и горите на югозапад. Жрецът настоява след приключването на паметника да започне строеж на пирамида. Лидера и старейшините са съгласни.

Civilization V: Early strategic view

3160 година преди новата ера.
След приключването на пирамидата Пакал слага началото на набирането и обучението на специалисти, които за първи път ще излязат да обработват природните богатства извън сигурността на селището.
Работникът ми е задължителен на този етап от играта, и не мога да чакам натрупването на култура, за да се генерира безплатно; пък и без това избрах първо да развия другия клон на социалната политика.

Разузнавачите докладват за няколко нови зараждащи се империи, но за тях ще стане дума по-късно. За сега само ще кажа, че първият, когото срещам, е Атила.

Стратегически анализ. Разположението на основния ми град – на входа към горния десен регион – изключва възможността друга цивилизация да се разпростре в „моето“ парче земя. Планините на брега на морето на север, и в западната част на долния десен ъгъл (в неразкритата част най-вероятно има град-държава) обезкуражават чуждата пространствената експанзия по вода. Тоест няма нужда да бързам и да заемам територията, която ми се полага, и в която никой няма как да ме конкурира. А наличието на цели две чудеса на света в ключовата централна част направо ме задължават да си построя там втория град. Трудна ще бъде защитата му от военна гледна точка. Откритите пространства и достъпността от всички посоки ще бъдат проблем при евентуална агресия на някоя от останалите три цивилизации.
Културата и щастието ми са екстра. Приходите са стабилни, хазната се пълни постепенно. Научното развитие е задоволително. Религия все още нямам, вярата от пирамидата тепърва ще се натрупва.

Следва продължение: част 2ра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.