За или против колани в автомобилите?

След кратката, не много успешна и приключила преждевременно почивка (за нея ще пиша и пускам снимки по-късно) установихме, че за нормалното осъществяване на подобни планове ни е абсолютно необходим собствен автомобил. По-късно сигурно ще търся съвети за конкретния евтин модел втора употреба опел или фолксваген, сега ме интересува друго – отношението на хората към слагането на предпазните колани в автомобилите, в които се возят или които управляват. Като имам в предвид не само като водачи, или седящи до тях, ами и като возещи се на задните седалки. Както и към тези, които карат или се возят на камиони, бусове, въобще всички видове автомобили.

Лично аз винаги, абсолютно, без изключение си слагам колана – когато има такъв, разбира се. Независимо дали съм отпред или отзад. Когато пътувахме с автобуса – сравнително малък бус – от Плевен за Видин – на някои от седалките също имаше колани, които използвах.

Чувал съм различни мнения, като доста често учудени, недоумяващи погледи и реплики, особено от шофьорите на таксита. Единия от аргументите е, че при катастрофа понякога колана може да се заклещи и само да попречи да се излезе бързо от автомобила. Нямам никакъв опит с катастрофи, затова и логично няма какво да отговоря :).

Други пък в града не слагат колани, но мислят, че е необходимо при по-дълго или извън градско шофиране да са „вързани“.

Също така не ме интересуват особено нормативните аргументи съгласно Закона за движение по пътищата (или както там се казва). Интересува ме чисто личното, прагматично, субективно дори, от личен опит мнение на хората, които се возят и карат автомобили.

Знам, че за улеснение на читателите и отговарящите би трябвало да сложа анкета, но не мисля само заради тази публикация да търся, избирам и инсталирам (модифицирам до валиден HTML) анкетен widget.

Така че нека който има мнение, да го напише – надълго или накратко – дори и да не е аргументирано :).

21 thoughts on “За или против колани в автомобилите?

  1. За в града (под 60км/ч) според мен колана има неоспоримо предимство. Извън града е малко спорно, но според мен пак е по-добре с колан, отколкото директно и задължително да си шибнеш главата в таблото или да изхвърчиш през предния прозорец.

  2. Аз винаги нося колан и карам хората в моята кола (тя е с 6 отделни седалки с колани) да го правят.

    Преди години една позната пътувала с кола и седяла на задната седалка в средата невързана. Случила се някаква странна пътна обстановка (ремонт) и претърпяли лек челен удар. На другите хора нищо им нямало. Тя разбила предното стъкло и изхвърчала на асфалта. Няколко месеца (!!!) беше в болнични заради тежки наранявания на кожата.

    Какво ли става с невързани хора при по-тежки катастрофи?

  3. Доколкото знам, идеята на коланите е, че повечето катастрофи са по-леки и като си вързан ще се предпазиш от разбиване на главата. А това, дето го дават по американските филми с взривяването на колите, са ефекти, които много рядко се случват в реалния живот. Така че вероятността да ти се наложи спешно да изскочиш от колата и колана да се окаже пречка, е много малка.

    Поради това, а и поради факта, че е задължително, аз отдавна съм си изградил навик да си слагам колан и въобще не се замислям. Много се учудвам на хора, включително и на близки роднини, които казват: „Тук няма полиция, няма нужда да си слагаш колана“.

    Между другото, това се отнася и за фаровете. Светнатите фарове помагат да те видят теб по-добре, особено когато изпреварваш. Не са измислени от полицаите да те глобяват или от производителите на крушки, за да им бъдеш по-чест клиент. Но ние обикновено не ги осъзнаваме тези неща и сме тарикати на дребно. От което в крайна смета пак ние си патим.

  4. Аз също се връзван дори и когато съм отзад. Доста по-конфоротно дори ми се струва, защото не се лашкам. Особено полезно е и когато се спи в колата.

  5. Винаги с колан! Лично аз понякога пропускам, особено в таксита в София, когато се набухат в задръстването, то няма и смисъл от колан при пълзене.

    Но коланът е основната част от системата за безопасност в автомобила. Въздушните възглавници са на второ място, след коланите и сработват правилно само в комбинация с правилно поставен колан. Независимо от силата на удара коланът е нещото, което намалява уврежданията или дори направо предпазва от тях.

    Има различни видове удари на тялото при сблъсък. Повечето, особено при ниски до средни скорости, са удари във вътрешността на колата и камшичен удар в седалката. Което при поставен колан се избягва почти напълно, защото изправният колан при бязко усилие се блокира и самозатяга. Точно за да предпази от най-опасните камшични удари.

    Въздушните възглавници само помагат в това предпазване. Но едно е да се удариш във въздушната възглавница със задействан колан, а друго е да се треснеш в нея с всичка сила. Нямам инфо, но сто на сто има по света загинали точно от удар в еърбега при сблъсък с висока скорост.

    Разбира се, ако човек се размаже със 160 км/ч челно, не колан, ами и корабно въже няма да го спаси. „Спасяването“ е относително. Но колани трябват винаги. Страхът от ченгета трябва да е на последно място. Позванам хора, които директно отказват да потеглят, ако всички не си щракнат коланите. Ама няма „айде, нали сме приятели, айде мен коланите ме убиват, ама какво толкова, ама защо“.

  6. Достатъчно е човек да погледа малко краш тестове и след това слагането на колан някак му идва отвътре :)

  7. „Невързан“ може да преживееш изключително неприятна среща с летящата към теб с ~350 км/ч въздушна възглавница(повечето автомобили до 1998 нямат датчик има ли пътник на седалката или не ).

  8. Ако цитирам един познат фламандец – от момента, в който си го платил (вече е трудно да купиш кола без колан), грехота е да не го използваш. :)

  9. Амии, аз съм раздвоен .

    За при извънградско , скоро правих екшън с висока скорост и колана ме спря на 20 см от предното стъкло . По принцип извънградско винаги слагам колан и то не заради катаджиите.

    Обаче съм против колана в градски условия (въпреки, че съм бил свидетел как една жена изхвърча през стъклото при ниска скорост в града) .

    А най-против съм заради това, че някой друг решава вместо мен , а и отгоре на всичко ме наказват за това. Не смятам, че на държавата и влиза в работата какво правя с моя живот .

    Непоставянето на колан не застрашава чужд живот и не виждам защо има нужда от тежко наказание – 50 лв и 10 точки . Освен това е основен корумпиращ фактор за КАТ.

  10. С колан, разбира се, винаги. Дори и в таси (особено в такси). Те и бакшишите свикнаха вече и не се пулят, като си сложиш колана.
    Наскоро гледах в движението из София, че хората без колани са вече изключение. Преди няколко години един познат ме разби с изказването: „да, бе, ще им (!) слагам колани! като накарат ония с bmw-тата да си слагат коланите, и аз ще започна да слагам!“ Гледам го миналата седмица – с колан, ама не ми даде сърцето да се изгавря :)

  11. Боже опази! Какво чета?! Да не сме 1990 година, за да се води подобна дискусия. Всички тестове показват над 70% шанс за оживяване с поставен колан в сравнение без!! Google…..

  12. Хора, много благодаря! Оказва се, че всички, които са прочели въпроса в Интернет блога ми и са решили да споделят какво мислят са на мнение, че коланите са абсолютна необходимост.
    Добре де, защо тогава повечето хора по колите не слагат колани? Тъпи ли са, тежкари ли, мързеливи, самонадеяни … или просто не ползват Интернет :) ?
    Това е малко риторичен въпрос, отговора не е еднозначен, пък и няма голямо значение причината, поради която не се предпазват.

  13. Аз откакто съм се качил в кола, не пропускам да сложа колан. Изисквам същото от пътниците си. Много хора не осъзнават, но при катастрофа, безколанен пътник отзад, може да причини травми на пътник отпред. Разумно е и да не оставяте свободни тежки предмети в колата.
    Свалям колана единствено когато се движа с 10-20 км/ч по разни черни пътчета в гората.

    Ще си призная обаче, че напоследък забелязах как коланът ми мачка тениската и това ужасно ме дразни.

  14. Марио, отговорът на въпроса ти е много прост: ти питаш хората в интернет дали слагат колани и те ти отговарят, че слагат. Но няма начин по интернет да питаш онези, които не ползват интернет и не слагат колани :-) Много е важно да не забравяш, че ние не сме „представителна извадка“.

  15. Определено съм винаги с колан!
    Даже понякога съм се хващал как спирам пред гаража, излизам да вдигна вратата, сядам в колата, слагам си колана и я вкарвам в гаража ;)

  16. Единствената причина поради която две деца и трима възрастни се отървахме без драскотина от катастрофа със скорост близка до 100км/ч бяха коланите (и детските столчета).

  17. А, подсети ме – това е нещо друго, което трябва да се има в предвид – тия детски столчета – явно не случайно имат определен подобен и се закрепят по точно определен начин!

  18. Аз мисля, че колана си е въпрос на личен избор и ако КАТ не глобяват или просят пари то тогава би си проличало кои хора са убедени в ползването му и кои са го правили „за пред куките“

  19. Гледам, че е старичко, но да се разпиша, защото темата е добра.
    Аз съм против коланите и не съм единствен. Според мен е най-добре всеки сам да избира дали да си сложи колан, иначе е нарушаване на основни човешки права, като например правото на живот, след като практиката доказа, че коланите могат да убиват.

  20. С колан или без колан ..аз не застрашавам от инцидент за ПТП никого на пътя.Аз сам решавам въпроса със собствената си безопасност.Така,че според мен да ми налагат нещо и да ме глобяват за това тяжно парисабиране е нарушение на човешките ми права.!!!!!!!!!!! В малките градчета ,където караш със максимална скорост30 км/ч. /от дупки не можеш да се отървеш!/ Ще те спрат и да ти искат 50лв.?????????????????????????????????? ГЛУПОСТ НЕЧОВЕШКА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.