При проблем с живак, например счупен термометър

Актуализирано.

Вече няколко пъти се налага да обяснявам на хора, които по различни причини са потрошили живачен термометър (такива термометри вече не се продават, или поне не би трябвало), и се безпокоят за последствията, чудят се какво да правят … Още първия път потърсих информация в нета, разпитах местните медицински специалисти, събирайки тези достоверни и практически проверени съвети:

  1. Няма нужда от паника. В битовите термометри се използва така наречения метален живак, при него има опасност само ако се вдишват парите му с години наред, или ако има продължителен пряк контакт с кожата. По-опасните органични живачни съединения са изключително рядко срещани и е почти невъзможно да се сблъскате с тях при нормален живот :).
    Все пак трябва да се внимава и да се действа стегнато и целенасочено.
  2. Ако има малки деца наоколо (това естествено важи за всякакви възрасти, но децата са най-важните, нали), изведете ги от помещението. Ако не сте били там в момента, разпитайте ги спокойно, сериозно, старателно, без да им се карате – целта е да разберете възможно най-точно кога е станала случката, имали ли ли са пряк допир с подвижните блестящи топчета, как се чувстват.
  3. Ако са си играли с тях – незабавно се изхвърлят дрехите, а малчуганите се измиват обилно с вода и сапун.
  4. Ако са вдишали от живачните пари, се извеждат на чист въздух и се оставят в покой, да не рипат и подскачат наоколо, и да не се струпва камара народ около тях. (виж т.6)
  5. Ако има допир с лигавицата на устата (поглъщане) или с очите, се изплакват обилно с вода, поне десет минути. (виж т.6)
  6. (От т.4 и т.5) При последните два случая трябва да се потърси лекарска помощ – може да тръгнете с такси или собствен транспорт към някоя близка болница, или към филиал на спешната помощ. Може и да им се обадите и да ги чакате. Добре е още при телефонния разговор с тях да опишете ситуацията, настоявайки за консултация с токсиколог. Идеята е докато се придвижвате до там, през това време те да са се обадили на токсиколога, който се предполага, че е на разположение; или да са го извикали, ако е дежурен на място, с цел да спестите време.
  7. Едва след като сте се погрижили за хората, обръщате внимание на помещението. Отварят се всички прозорци, с цел да стане течение и да се проветри. Внимателно се оглежда мястото, където се е разпилял живака.
  8. Подготвяте си „инструментите“ за механично събиране на живака. Вероятно преди това ще ви се наложи посещение в аптеката за сяра на прах или манганов разтвор, както и пипета с гумен накрайник. Вършат работа и тънка лопатка, лейкопласт, влажна тоалетна хартия, дъвка дори, и вездесъщите сапун и вода. И съд, който се затваря добре (желателно е херметически).
  9. Парчетата от термометъра с поставят в съда.
    Достатъчно големите, видими капчици се събират с пипетата. Малките – с лейкопласта или тоалетната хартия. Ако живака е попаднал върху килими, мокети или подобни порести материали – лошо, най-добре да се изхвърлят. Ако живака се е наврял в цепнатини, например на дюшеме или паркет – не е лесно да се почисти. С ножче разширете цепнатината достатъчно (без да избутвате живака по-навътре), за да може с върха на пипетата и лейкопласта да достигнете и оберете всички капчици.
  10. След като старателно сте огледали и почистили, щедро посипвате мястото със сярата или мангановия разтвор. След известно време, примерно половин-един час, отново почиствате внимателно и събраното (заедно с парцала за почистване) поставяте в съда. Където вече би трябвало да са и събраните преди това капки живак, парчетата хартия, лейкопласта, пипетката. Мястото се измива със сапун и гореща вода, може да добавите и сода.
  11. Поради по-високата повърхностна кинетична енергия на течния живак има вероятност сярата да не направи химична реакция. Но поне помага за локализирането на живака и механичното му събиране, както и ограничава изпаренията. Разлятия живак сам по себе си не е опасен, опасни са изпаренията му. И на колкото по-малки топченца е, толкова по-бързо се изпарява. Като най-добър метод за събиране се препоръчва използването на метличка от медни жици, почистени с азотна киселина, но този комплект инструменти не се осигурява лесно ;).
  12. Оставяте помещението да съхне и да се проветрява с отворени прозорци два дни, без да спите вътре.
  13. Боклуците от съда не би трябвало да се изхвърлят в контейнерите. Но освен на градското сметище, или в пункт за стари метали, не се сещам как трябва да се процедира с живака …

Ще се радвам на полезни добавки към текста.

Източници:

Ако счупите термометър (съветите на Маги);

Промишлени отрови (Гражданска защита, най-долу на страницата);

Разлях живак! (клубовете на дир.бг);

РИОКОЗ – Видин

Токсиколог в МБАЛ „Св. Петка“ АД – гр. Видин

74 thoughts on “При проблем с живак, например счупен термометър

  1. И защо трябва да се настоява за повикване на токсиколог , че даже и предварително да се вика ?
    Не разбирам….

  2. Щото живака е коварен елемент, чието въздействие може да има продължителни последствия … Но няма да описвам симптомите, да не почне читателите да ги гони хипохондрията :).
    Това е медицинският специалист, който ще реши какво трябва да се прави, има ли въобще опасност, или няма проблеми, необходими ли са изследвания и прочие медицински занимавки …

  3. В днешно време параноята е на висота. Какви разтвори, какви проветрявания 2 дни, какви пет лева. Това да не е кофа пълна с живак да се разсипе, събирате с вестник живака, забърсвате, изхвърляте всичко и това е.

  4. Дори и така да е (всеки ма право на мнение), едно почистване и проветряване никога не е излишно :).

  5. Никога нищо не е излишно, просто ми се струва, че почваме много да се вталясваме за всякакви неща, които едно време никой не им е обръщал внимание, пък всички сме живи и здрави. :)

  6. Мда-а, ако си говорим за едно време … Сега е доста по-различно. В момента имунните системи на децата са в ПЪТИ по-слаби, алергиите господстват, болшинството купешки храни и течности са отврат, с тенденцията да стават все по-зле …
    Понякога параноята може и да е полезна и здравословна ;).

  7. Така е, ама това е пак заради параноята :). Пусни децата от малки да тичат по цял ден, да се мокрят, да се валят в прахта, да се удрят и падат и да видиш как хем ще поумнеят, хем ще развият имунитет към всичко. :)

  8. Хм, само аз ли съм ненормален, ама ми се е случвало вкъщи навремето да ни се чупи термометър и какво, ееее, голямата работа, топчица живак с тегло 50 милиграма – взимаш, бършеш, малко вода се измива пода и това е… Самият термометър се хвърля… Топченцата иначе са много коварни, разсипват се и бягат, ама са мънички… С едно парцалче, хоп-троп и готово…

    Да, ако някой ги изяде, трябва лекар. Ако си ги сипе в очите, също. Ама малко живак по пода, чудо голямо… Разбирам, 2 килограма живак, ама милиграми… Хм.

  9. усилията по събиране са кански, така че не вярвам някой да тръгне това нещо да го яде.

  10. Assenoff , имах предвид това, че при повечето случаи е достъчен медицинския преглед и оценката на състоянието от екипа, който е в спешното отделение в болницата.При тежките случаи е много ясно, че пациентът ще бъде хоспитализиран (дали в детско или токсикологично отделение-зависи от възрастта).Но в повечето от битовите контакти със живак от термометри не се налага хоспитализация-тоест нуждата от токсиколог отпада.
    Това имах предвид с първия си пост, не ме разбирай погрешно :)

  11. Навремето живак са го ползвали за лекуване на стомашно-чревни заболявания – давали са по 1 лъжица живак на пациентите. Отделно, че самият живак се изпарява АДСКИ БАВНО – разбирай 3-4 години. А самото вдишване на парите поразява нервната система и мозъка.

  12. @trichocephalus – щото имам солидни основания да не разчитам на медицинската компетентност на работещите в спешното отделени и в системата на ЦСМП … Но това е друга, дълга и болезнена тема.
    @LordDoskias – така е.

  13. Здравейте!
    Сина ми е счупил живачен термометър в дома на майка ми,тя е събрала топченцата и ги е изхвърлила.Ако има останали,за колко време се превръщат в изпарения и могат да се вдишат?Това е станало някъде преди една година.

  14. Привет.
    Идея си нямам за скоростта на изпарение на живака. Не съм авторитет и не разбирам от такива неща, в писанията си просто събрах достоверни мнения от различни източници.
    В случая, щом са изхвърлени топчетата, не ми се вярва да са опасни останалите, ако въобще е имало такива.

  15. Ass enoff

    Ами не е лошо да започнеш статията с изричната забележка, че хал-хабер си нямаш за какво ще пишеш. Защото иначе постинга подразбира експертно мнение. А е сбироток от сведения за промишлено заразяване с живак. Промишлено….

  16. Здравейте! Нуждая се от съвет! Работя в химическа лаборатория и естествено случвало се е да се счупи термометър. Какво обаче да правя със събрания живак? Къде да изхвърля счупените части от термометрите?

  17. Преразказвам какво съм написал в т. 13 – в обикновени контейнери/кофи за смет не е желателно, но не зная къде би трябвало да се изхвърлят – пункт за стари метали ли, направо на сметището ли … Идея си нямам.

  18. Здравейте,
    Парченцата или по-точно капките от живак се събират много лесно с хляб. Практически те се полепват по срединката на хляба. В противен случай има опасност „да се изплъзне“ някоя капка или да я размажем безвъзвратно в килима. Разбира се, се внимава да не се докосва живакът до кожата ни. Бабешки метод, но добър!

  19. Здравейте, искам да попитам видях по нагоре, че не можело да се спи заради един термометър вярно ли е.

  20. абе я кажете сега кво да правя штото много исказвания и се обарках.

  21. Здравейте, статията много ми помогна, защото много се бях паникьосала, като счупих термометъра. Мисля, че съветите са полезни, а това, че се поръсва със сяра е напълно вярно – сярата и живакът образуват съединение, което не е отровно.
    Иначе личната лекарка ми разказа за това как някакви хора звънели на 112 да питат какво да правят със счупения термометър, а онези им се изсмели и им казали да не ги занимават с глупости.
    Така че е наистина полезно, че има такива статии в Интернет.

  22. Здравейте.
    И ние вчера счупихме един термометър. Правихме почти както гореказано т.е. събрахме топчиците, поръсвахме със сяра и с стара прахосмукачка почистихме сярата даже мислим да изхвърлим прахосмукачката без това е стара и имаме по-нова. преместихме при бабите и оставихме отворени прозорците. Но четох много мнения на БГ и на чужди казаха, че със сярата не е най-доброто, сярата само замърсяват топчиците и пречи да не изпарява живак а не влиза толкова в химическа реакция с живака както asenoff писа в т. 11 (и аз оставих една топчица живак в една чаша със сяра и видях топчето си седи все едно с брашно часове). Какво да правим??? ако останат малки топчици покрити със сяра в къщи в фугите на паркет, какво ще стане??? … защото колкото и да събираме винаги има шанс малки топчици да останат …. а топчиците не покрити със сяра за колко време ще изпарят???? дайте идея!!!!!

  23. здрасти аз като малък съм чупъл термометър и даже си играх с топченцата
    после не помня дали ги събрах и изхвърлих
    надявам се да е така,ч е сега параноясах като прочетох хаха вече очаквам страничните фекти

  24. Преди два дни счупихме термометър,но така или иначе не можах да намеря никакви топченца.Толко много се бях панирала,че единственото нещо което видях със сигурност е че контейнерчето на термометъра беше цяло и си беше останало сивичко.Значи ли че живака не е изтекал или просто стъкалцето си е сиво по принцип(произведено си е сиво оцветено).Моля който знае да ми отговори защото децата ми спят трета нощ в тази стая без да съм намерила тези топченца.Много съм притеснена!Благодаря предварително!

  25. На 01 март 2010 счупихме върху теракот живачен термометър. Обадих се на 112 и ги попитах какво да правя. Казаха да отворим прозорците, да напуснем помещението и че ще изпратят екип. Наистина екипа дойде и то в рамките на 30-40 мин. Пометоха топченцата с метличка, а с лопатката ги изсипаха в едно пликче с цип, след което поръсиха със сяра и казаха да постои така един ден, след което да я изчистим. Аз събрах и другите два живачни термометъра, които имах и им ги дадох и тях. Всичко това беше безплатно. Сега обаче като чета по форумите, че сярата не е много ефективна- незная какво да правя.

  26. Онзи ден счупих термометър и трябда да ви кажа, че така се панирах, че забравих за вспкаква логика-грабнах метлата, изметох, изхвърлих боклука в коша и понеже бързах забравих за случая-днес като се стих лошо ми стана- но слава богу само заради самовнушението..надявам се че всичко е ок…До колко време след това се проявяват някакви симптоми ..все пка ако имате представа?!

  27. вчера не сам видяла че термометърът е счупен и го сложих на детето но беше счупено сам връхчето как да разбера дали има проблем моля ви спешно е

  28. Демонтирах много стар бойлер.В него имаше живачна ампула,която се е използвала за прекъсвач на големия ток към нагревателя.Не зная къде да я предам и какво да я правя.Ако някой знае, моля посъветвайте ме.

  29. някой беше писал в коментарите че се е обадил на 112 и са казали да не ги занимават аз немога да се съглася
    лично съм присъствал на събиране на живак от хората от гражданска защита
    хората дойдоха разгледаха помещението кадето беше шчупен термометъра поръсиха със сяра след което извадиха някаква специална прахосмукачка и почистиха всеки сянтиметър от помещението.
    попитах ги дали може да се събира и с обикновенна прахосмукачка но казаха че не е добра идея тахната била със специялно контейнерче където остава живака а въздуха който излиза ит прахосмукачката минава през вилтър

    та аз мисля че е най добре да си се обадим на 112 и да си го съберат

  30. Което направих преди 55 години, ще покаже колко непросветен бях. С удоволствие тренирах търпението си да пълзя по колене и побутвам топчтата от строшените термометри след няколкото последователни опита да измеря температурата на парата, излизаща от чучура на чайника. Бях същински СКАРАБЕЙ. Събрах живака в шишенце от пеницилин – количество, колкото стъклено топче. В Пловдив наричахме тези топчета „джамини“, а в София – „билета“. Един ден (след като ми омръзна да го пазя) взех, че го глътнах. Честна дума. Да видя какво ще стане. В някакъв филм един изля живак в ухото да трови друг, докато той спи. Моят извод беше, че да глътнеш живак не е опасно.Това помня. И невъобразимата болка в корема на следващия ден, докато всичко излезе по естествен път. О, щуро детство! И само това ли?

  31. Здравейте, снощи дъщеря ми счупи живачния ни термометър в кухненския бокс, върху теракотените плочи. Събрах каквото се виждаше, избърсах с мокър парцал, оставих отворен прозорец за едно денонощие, през това време отидох до нощната аптека за сяра, поръсих обилно, преместихме се в друга стая, която обаче лесно всмуква миризмите от бокса, а котаракът ни разнесе сярата навсякъде, дори и по завивките. Изхвърлих живака, парцала и ръкавиците, с които си послужих, самия живак подмамих в книжен плик и го изхвърлих в контейнера, откъдето малко по-късно го отнесе боклукчийската кола. Разтревожена съм и поради това се свързах и с телефон 112, но оттам ми казаха, че съм действала компетентно и напълно достатъчно и че няма опасност за здравето ни. Някакво мнение по темата? Част от нещата, които прочетох, са много психотични, а аз се опитвам да отделя сеното от плявата, още повече, че като бъдещ професионален психолог съм наясно, че подобни страхове могат да имат и съвсем различна, изтласкана причина, а също и това, че човек трябва да внимава да бъде по-безпристрастен към собствените си чувства, преживявания и фобии.

  32. Драга Цветелинка, радвам се, че спокойно сте решили проблема. Струва ми се, че понякога паниката е по-голям враг от случилото се. Ако аз сега възпитавах деца (Моите са вече големи.), постепенно щях да ги приуча никога да не експериментират със здравето си. Експериментите, по принцип, са велико нещо. Човек трупа опит чрез тях, но по-добре е да не са в областта на здравето. Хилядолетия нашите предшественици са опитвали растения и минерали; пробвали са масажи, кръвопускане, иглотерапия и т. н. Времената са вече други. Знаем, макар и малко, за по-разпространените отрови, между които са и живачните изпарения. Но децата нямат още достатъчно информация и ние сме длъжни постепенно да ги въвеждаме в реалния живот. Един пример и спирам. Преди 43-44 години едва проходилият ми син бе докопал масльонката от шевната машина и успях да го хвана в момента, когато искаше да цръкне в контакта. Чак тогава ми дойде наум да изрежа от пластмасови капачки втулки за всички елконтакти. Днес такива се продават. На г-н Асенов или някой друг, който е на ТИ с компютрите, програмите и Интернет, бих препоръчал да отвори дискусия именно на такава тема:
    „Преодолимите опасности за децата“, т. е. да не си говорим само за живака, а да споделяме и други начини за премахване на опасностите около нашето най-голямо богатство.
    И ако наистина се поведе такава дискусия, моля тук някога да се обяви и новия адрес.

  33. Аз пък като счупих термометъра, почнах да си играя с капките, баща ми дойде, скара ми се и ги събра с ръка и ги изхвърли и сега нищо му няма :)

  34. това – добре, но аз загубих термометър – детски от едно време ( живачен)
    търся го никъде го няма, няма и счупени оарчета Какво мога да направя, ако е счупен някъде и не го виждам ?

  35. живачните пари не взаимодействат ли с нещо, и за колко време би трябвало да се изпари, естествено зависи къде е , дали е на топло и проветриво или не, но все пак има някакво максимално време, нали?

  36. Днес и ние счупихме термометър сега стоим в другата стая четем и се чудим какво да правим…
    Не успяхме да съберем дори едно топченце, защото не видяхме явно се е пръснал на много малки парченца и това много ме плаши. Понеже сме с ламинат не разбирам къде отиде този живак явно в ъглите под лайсните…Просто незнам.
    Насипахме със сяра но пак ми се вижда недостатъчно защото незнам на къде е отишъл…
    ИНТЕРЕСУВА ме някой може ли да ми каже колко време ще се изпарява живака от стаята.. Понеже сме с печка на дърва я засилихме и отворихме прозорците с надежда като е по топло да се изпари по бързо, но дали е така никъде не пише.
    Ще съм много благодарна да кажете какво мислите ..Благодаря

  37. Здравейте.
    Вчера с ужас установих, че термометърът ми е счупен. Дори не помня кога е станало, спомням си смътно, че съм го изпускала, но тогава не съм забелязала, че има проблем.
    Въпросът е, че външното стъкло на термометъра не личи да е повредено, а само цилиндърчето на скалата се е пречупило, а вътре в термометъра безгрижно си се търкаля топченцето живак! Забелязват се и по-малки, едва забележими топченца.
    Сега не знам какво да правя -не съм сигурна, че външното стъкло на термометъра е напълно здраво, но така изглежда; а ако взема сяра, не знам къде да я разпръсна…
    Ще се радвам да получа съвет. Благодаря предварително.

  38. разпръснаха се топченца от живак на двора на къщата до вратата

  39. Преди малко счупихме живачен термометър,използвахме описаните начини за събиране-пипета,тиксо вместо лейкопласт,хляб,поръсихме със сяра от аптеката,отворихме навсякъде за да се получи течение,но аз съм бременна и имаме котка(която в момента сме я затворили за да няма достъп до стаята)!За толкова кратко време дали сме вдишали от живачните пари???Не ми е ясно и ако -„да“-какво да правим???Обадихме се на 112- и казаха ,че ще дойдат да вземат отпадъците от живака и термометъра,намерих още 2 такива термометри и тях съм решила да им предам!

  40. преди една година майками изпусна живачен термометър и падна близо до хладилника може ли да е останало топчетата живак под хладилника.и си седяхме в стаята беше отворен прозореца и не сме поръсвали със сяра имали вероятност проблемите да се появият по-късно плс кажете ми.благодаря предварително.

  41. Вчера счупих тернометъра , който ползваме от 20 години на сам. Четох че в по новите не се използва живак. Проблемът е че моят беше от старите. Много съм уплашена звънях на 112 от там ми дадоха някакъв друг номер те ми казаха да поръся със сяра на прах да почистя и готово. Проблема че в момента в който се случи в паниката взехме да го събираме не се усетих и моментално хванах метлата и парцала. След което забелязах 2 по големи топченца на мястото. Прочетох във интернет и със лейкопласт ги събрах и в последствие се появиха много много много по малки топчета с моя прител 1 час ги събирахме . Всичко което видяхме събрахме, за всеки случай днес купих и сяра поръсих… но много ме е страх аз съм след операция имах и темература тези дни изпаренията от живака да не ми навредят много……. нз какво да направя май ме е хванала някаква параноя чета симптомите и нз защо си викам ДА точно така се чувствам а всъщтност знам че всичко е на психическа основа. ОХ много страшно…… някой от коментарите ме успокоиха а някой ме притесниха още повече ДАНО ВСИЧКО МИНЕ ДОБРЕ

  42. Извинете ме ако има грешки в текста треперя от ужас… а сега преди малко звъннах и във една токсилогична клиника на докторката хич не и се искаше ма все пак благоволи да гори с мен и тя ми каза същото сяра и почистване. Питах я дали има нещо което трябва да се пие заради вдишания живак тя каза че няма пък някъде четох че се пие прясно мляко :? КАЖЕТЕ КАКВО ДА ПРАВЯ…………….

  43. Единствения начин е да запалите свещ с цел да погълне изпаренията.

  44. Дяволът не е толкова черен колкото го рисуват.
    Най важно е да бъдем разумни, внимателни и да не всяваме излишна паника.
    Простете ми, но не съм съгласен с много неща от статията ви.
    Това, за опасностите от отравяния с живак са верни, но при промишлени условия. Когато става въпрос за малки количества, като счупен термометър, то концентрацията на изпаренията са много малки и не толкова опасни, колкото ги описвате. Голяма част от хората имат живачни пломби в устата си, от сребърна амалгама разтворена с живак. При притискането може да се отдели малко живак, който ние неволно глътваме, но количеството е малко и безвредно. Преди години зъболекарите слагаха капка живак в дланта си и разтриваха с пръст добавената живачна амалгама. Майка ми бе зъболекар със специализация живачни отравяния. Само при някои от стоматолозите бе регистрирано живачно отравяне. Преди години хората са пиели живак за лечение на някои заболявания, а в много от лекарствата е присъствал живак – чист и под формата на съединения. Аз лично като ученик си правех живачни барометри и много често майка ми разливаше шишенцето с живак в стаята, където спяхме. Там бе разлят доста живак, но майка ми доживя до 95 години, баща ми до 80, аз съм на 70 и при нас не са забелязани симптоми на живачно отравяне.
    Още веднъж – да бъдем внимателни при боравенето с живак, но да не всяваме и излишна паника.

  45. Здравейте!
    Снощи счупих живачен термометър в хола. Много бързо го вдигнах и прибрах парчетата в плик. После почистих с памук. Никъде не видях обаче разпръснати топчета живак. Разгледах счупения термометър. Голяма част от живака (предполагам целия) беше в цилиндърчето, което показва градусите, а другата част беше останала в контейнерчето. Никъде по земята, по пакета и по килина не видях топченца или нещо подобно дори. Но почистих памук. Възможно ли е да са били толкова малки капките, че да са попили в килима или да не съм ги видяла и да са останали някъде навън, макар че в термометъра имаше живак, стоеше си там? Трябва ли да предприема и други мерки при положение, че не съм на мерила никакви капки живак на мястото, където го счупих?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.